Norja: Puolueet kiistelevät maahanmuutosta, entinen oikeusministeri huolestunut demografiasta

Norjan Edistyspuolue, Venstre, koservatiivit ja kristilliset ovat jo kaksi viikkoa etsineet yhteistä enemmistöhallitus-ohjelmaa, ja kysymys maahanmuuttopolitiikan tarkistamisesta on yhä kaukana yksimielisyydestä, kirjoittaa VG. Samaan aikaan entinen oikeusministeri Amundsen kyseenalaistaa tuet maahanmuuttajien suurille perheille väestöllisistä syistä. Näin mennään naapurimaassa.

Neuvotteluja on käyty 02.01. alkaen. Liberaalinen Venstre ja kristillinen KrF haluaisivat vapauttaa maahantuloa, Edistyspuolue Frp on tiukentamisen kannalla. Entinen oikeusministeri (-2018) Per-Willy Amundsen, jonka kannanotot mm. eräiden maahantulleiden ryhmien suureen syntyvyyteen ja sen vaikutukseen Norjan väestöpohjaan ovat kuohuttaneet, on Edistyspuolueesta.

Keskusteluissa ovat olleet esillä mm. väliaikaisen oleskelun salliminen tai kieltäminen nuorilta turvapaikanhakijoilta, jotka eivät täytä pakolaisuuden kriteerejä ja joilla ei siten ole oikeutta suojeluun. Nykyisin heitä ei voida palauttaa lähtömaihinsa ennen täysi-ikäisyyttä.

Monet edellisinä vuosina saapuneista ilman huoltajaa tulleista alaikäisistä ovat osoittautuneet Norjassa taloudellisiksi siirtolaisiksi ja usein aikuisiksi, minkä turvapaikka-linjan tiukentamista vaativat muistavat mainita. He kysyvät myös hyvinvointipalvelujen rahoituspohjan riittävyydestä, jos rajat ovat auki tulijoille.

Norja oikeusministerinä 2016-2018 toimineen Per-Willy Amundsenin kannanotot ovat aiheuttaneet tiettyä hälinää: Hänen mielestään Norjassa maahanmuuttajaperheille maksettavat suuret tuet vääristävät väestöllisiä suhteita norjalaisten keskimääräisen lapsiluvun ollessa pohjoismaalaisittain pienehkö, ja eräiden ryhmien siihen verrattuna moninkertainen. Ex-ministerin arvostelijat näkevät kannanotossa vaikka mitä.

Hallitusneuvotteluista kirjoitti VG 15.01.2019: Stram innvandringspolitikkInnvandring har blitt et problem i regjeringsforhandlingene. Her bør ikke de to småpartiene få sette dagsorden.

Amundsenin näkemyksistä kirjoitti 15.01.2019 Sputnik News: Call to Take Away Migrants’ Child Benefits to Help Norway’s Demographics.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top