Norjan vesillä ui kesy valkoinen beluga-valas valjaat päällä – onko Venäjän armeijalla näppinsä pelissä?

Viime viikolla kalastajat Norjan arktisilla vesillä huomasivat hyvin kesynoloisen valkoisen beluga-valaan, jolla oli yllään tiukat valjaat ja teline action-kameralle.
Valas tuli aivan kalastajaveneen viereen, ja kalastajat hyppäsivät mereen vapauttaakseen eläimen valjaista.

Kalastajat Joar Hesten ja Ree Wiig liikkuivat vime viikolla Norjan arktsilla vesillä, kun he huomasivat ympärillään pyörivän valkoisen beluga-valaan, joka käyttäytyi kesyn eläimen tavoin.
”Se tuli kyhnyttämään itseään kalastajaveneen kylkeen kuin kissa” kertovat kalastajat. ”Oli selvää, että kyseessä oli kesy eläin, joka oli tottunut saamaan ruokaa ihmisiltä” he jatkavat.

Valaalla oli päällään tiukat valjaat, ja kalastajat halusivat auttaa sen pois niistä. Niinpä he hyppäsivät mereen ja riisuivat valjaat valaan päältä.
Valjaiden hihnassa oli merkintä ”Equipment St. Petersburg” ja teline action-kameralle.

Norjan armeija on osoittanut suurta kiinnostusta valjaita kohtaan.
Audun Rikardsen, arktisen meribiologian laitoksen professori Norjan Arktisesta yliopistosta sanoo olevan todennäköistä että Venäjän laivasto Murmanskissa on vastuussa valaan valjastamisesta. ”Ei ole täysin selvää mihin tarkoituksiin valasta on koulutettu ja oliko sen tarkoitus osallistua johonkin Venäjän laivaston aktiviteetteihin alueella.  Venäjällä ei tiedetä olleen valaidenkoulutusohjelmaa, mutta Neuvostoliitolla oli aikoinaan täysimittainen delfiinienkoulutusohjelma. Kylmän sodan aikana Krimin niemimaalla Sevastopolissa koulutettiin merinisäkkäitä sotilaallisiin tehtäviin – miinanetsintään ja räjähteiden sijoittamiseen” Rikardsen kertoo. ”Neuvostoliiton hajottua koulutuslaitos suljettiin, mutta eräiden lähteiden mukaan sen toiminta olisi käynnistetty uudestaan Venäjän valloitettua Krimin” hän lisää.

Vuonna 2016 Venäjän puolustusministeriö julkaisi tarjouskilpailun, jossa se haki ”viittä hyvähampaista delfiiniä koulutustarkoituksiin.” Ilmoituksessa ei kerrottu tarkemmin millaisiin tehtäviin delfiinejä tultaisiin kouluttamaan. Ilmoitus vedettiin pois hyvin pian julkaisemisena jälkeen.

Valasta auttaneita kalastajia ja meribiologian laitosta huolestuttaa osaako kesy valas ruokkia itse itsensä. He aikovat seurata valaan tilannetta. Rohkaisevia esimerkkejä on joistakin vankeudessa pidetyistä valaista, jotka mereen vapauttamisensa jälkeen ovat pärjänneet oikein hyvin.

Aiheesta uutisoi 30.4. 2019 1 news now.

1 Comment

  1. Jussi
    30.4.2019 12:41

    Jos kyseessä on vakoilu tai kv-sopimusten rikkomus, niin ei idioottikaan kiinnittäisi kansallisuuden julistavia valjaita. Nyt tiedämme ettei ainakaan Venäjällä ole sormet pelissä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top