Nuoren opiskelijan taloudellinen ahdinko jatkuu Kela:n mielivaltaisen päätöksen takia

Nuoren rajavartiaksi haluavan Raja- ja merivartiokoulun peruskursille hakeneen opiskelijan asumistuki lakkautettiin Kelan päätöksellä perusteluilla: ”Voisit asua koulun maksuttomassa asunnossa”. Vaikka opiskelijoille tarjotaankin mahdollisuutta majoittua koululla, ei kyse ole mistään oppilasasuntolatyyppisestä asuinpaikasta, jota voisi käyttää vakituisena asuntona. Koululle ei voi myöskään kääntää postiosoitettaan, eikä oppilaalla liioin ole lupaa tuoda suljetulle sotilasalueelle vieraita. Koulun kanta on myös, ettei asuntola ole asunto.

Kerroimme aiemmin ”Amandan” tarinan siitä miten nuoren opiskelijan haaveet olivat romuttua Kelan mielivaltaiselta vaikuttaneen päätöksen takia, ja miten Kelan päätös katkaisi asumistuen hänen vuokra-asuntoonsa, jossa hänen on edelleen tarkoitus asua opiskelun loputtua.

Alku nuoren opiskelijan elämässä näytti lupaavalta vielä loppuvuodesta 2018; ”Amanda” oli juuri saanut tietää tulleensa hyväksytyksi oppilaaksi Raja- ja merivartiokouluun, josta valmistuu suoraan työnsyrjään kiinni.

Selvitettyään asioita paikallisen Kelan kanssa asumiseen liittyvien järjestelyjen ja kysymysten osalta, kaiken piti olla kunnossa ja ”Amanda” päätti ottaa vastaan tarjotun opiskelupaikan. Olihan paikallisen Kelan asiakaspalvelupisteen virkailija vahvistanut ”Amandalle” hänen käydessään paikan päällä selvittelemässä asiaa, että hän oli oikeutettu asumistukeen opiskelun ajalta.

Myöhemmin, kun kielteinen päätös kuitenkin tuli ja ”Amanda” rupesi selvittämään syitä tähän sai hän vastaukseksi kirjavan määrän kaikenlaista, josta ”asiakaspalvelupisteen keskustelun nauhoittaminen todisteeksi annetusta neuvosta” on jo aikamoinen pohjanoteeraus.

Selvittelimme asiaa hieman lisää ja kävi ilmi, että Kelan sisäisessä ohjeistuksessa Raja- ja merivartiokoulu on listattu niiden oppilaitosten joukkoon, ”joiden asuntoloissa ei ole asumisrajoituksia”. Muiden listalla olevien oppilaitosten osalta väittämä vastanne todellisuutta, mutta Raja- ja merivartiokoulun osalta tämä on ristiriidassa koulun näkemyksen kanssa. Tätä on tähdennettu oppilaitoksen taholta jo kurssitiedotteessa.

Asumistukisotkun selvittämiseksi oppilaitoksen puolesta on kirjoitettu ”Amandalle” myös todistus missä todetaan, että kyseessä ei ole asuntolatyyppisestä asumisesta. Kelan tulkinta Raja- ja merivartiokoulun tarjoamasta maksuttomasta yhteismajoituksesta opiskelun ajaksi suljetulle sotilasalueelle on, että kyseessä on asuntolatyyppisestä asumisesta. Pattitilanne siis.

Kysyimme Kela:lta miten heidän ohjeistus voi olla ristiriidassa oppilaitoksen ohjeistuksen kanssa. Kysyimme myös kuka ottaa vastuun siitä, että virheellinen päätös oikaistaisiin mahdollisimman pian?

Petri Hassel, lakimies ja varatuomari Kelan Toineentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksesta vastasi:

”Lähtökohtaisesti yleistä asumistukea ei voida myöntää opiskelijalle, jolla on oikeus maksuttomaan asuntolapaikkaan oppilaitoksen puolesta. Tämä perustuu yleisestä asumistuesta annetun lain 8 §:ään. Asumistuki voidaan lain mukaan myöntää poikkeuksellisesti, jos opiskelija ei erityisestä syystä voi ottaa maksutonta asuntolapaikkaa vastaan. Lain esitöissä (hallituksen esitys 231/2016) kerrotaan tarkemmin, mitä erityisillä syillä tarkoitetaan.

Kelan tietojen mukaan opiskelija voi majoittua maksuttomasti Raja- ja merivartiokoulun asuntolassa paitsi arkisin, myös viikonloppuisin ja opiskeluaikaan sisältyvinä loma-aikoina. Laki on sinällään kiistaton. Viime kädessä lainsäädännöstä vastaa eduskunta.”

Oppilaitoksen kirjallisella todistuksella siitä, että kyseessä ei ole asuntolapaikka ei siis näytä olevan mitään merkitystä Kela:lle ja sieltä siirretään viimekädessä vastuu asioista lainsäätäjille. Huomioitavaa on kuitenkin myös, että kyse on Kela:n oma tulkinta laista.

Ketkä saavat Kela-tuet? Rajavartija-oppilaan koulutus vaarassa katketa asumistukipäätökseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top