Nuoren yrittäjän ABC

Valtio kovasti tuntuu tahtovan nuoria yrittäjiksi, ymmärrettävää kun he ovat suuren osan kaikesta ei byrokraattisesta työstä onnistuneet poistamaan parissa vuodessa.

Ensimmäinen asia siis nuorille yrittäjille tästä opiksi: Älkää koskaan kiittäkö sellaista valtiota, joka ei luo mahdollisuuksia valita itselleen urapolkua. Tällaiselle hallinnolle tai maalle ei myöskään koskaan ole mitään velkaa. Kun asiaa syvemmin tutkailee niin tämän ja edeltävien hallintojen toiminta on hävytöntä. On hävytöntä, että politiikka on niin saamatonta, että se ei osaa ohjata resursseja ja varjoa niihin itsestäänselviin asioihin joihin niitä aidosti tarvitaan, kuten nuorten työllistämiseen. Työllistämiseksi en tässä tietenkään laske rooleja, joissa päädytään valtion jatkeeksi, kuten esim. Kelan tai TE-toimiston virkailijaksi tai sairaanhoitajaksi.

Yrittäjän armoton arki

Yrittäjäksi ryhtymistä en voi suositella tällä hetkellä, koska tulevaisuuden näkymät ovat todella epävarmoja. Lisäksi valtio ei ota asiakseen tukea yrittäjiä, varsinkaan niitä, jotka ovat joutuneet laittamaan pillit pussiin. Yrittämisen hinta on siis erittäin kova, jos ei menestystä tule, silloin joutuu omia haavojaan usein pitkään nuoleskelemaan kun vielä samalla kuuluu valtion vähiten tuettujen ihmisten joukkoon. Mikä on todella irstasta on se, että suurin osa yrittäjistä, jotka ovat joutuneet toimintansa lopettamaan saavat vielä bonuksena kokea burnoutin, joka voi olla koko elämän pituinen trauma.

Rohkeille rohkaisua

Niille rohkeille, jotka kuitenkin ovat järkkymättömiä ja luottavat täysin omaan visioon ja vaistoon on pari hyvää vinkkiä, joista on ehkä hyvä ottaa väärti:

 1. Älä seuraa TE-keskuksen, koulujen, yliopiston tai muiden instituutioiden ohjeistusta, jos neuvoa antavilla tahoilla ei ole aidosti oikeaa käytännönläheistä kokemusta yrittämisestä (usein 10+ vuotta minimi), nämä ihmiset eivät ymmärrä mitä yrittäminen oikeasti on.
 2. Tee omat suunnitelmat ja todenna ne ennen kuin aloitat, testaa tuotteet ja palvelut, aloita myynti esim. kevyt-yrittäjänä. Varmista, että et ota turhia riskejä ja jos se vaatii sen, että et voi esim. saada starttirahaa, niin se on sen väärti koska ainakin luot puitteet onnistumiselle. Hosuminen ja yrityksen aloittaminen ilman mitään kunnollista suunnitelmaa on suurimpia virheitä mitä voi yrittäjänä tehdä.
 3. Älä oleta asioita, mutta älä ole sinisilmäinen myöskään ja usko kaikkia kusettajia ympärillä. Maailma on ahne paikka eikä se yritä auttaa menestymään vaan pikemminkin pyrkii laittamaan kapuloita rattaisiin, koska meillä on sellainen hieno juttu olemassa nimeltä naapurikateus, joka ei ole erityisen rakentava asia.
 4. Huomaa, että vanhemmat, perheenjäsenet ja muut läheiset harvoin ovat perillä asioista varsinkaan yrittämisen suhteen, vaikka miten olisivat samalla alalla ja intohimoisia. Parhaat ajatukset saa niiltä aidoilta yrittäjiltä joiden kanssa verkostoituu, mutta kannattaa tässäkin varoa niitä joukossa piileviä myrkkykäärmeitä.
 5. Ole varovainen kulujen kanssa, kulurakenne muodostuu usein ongelmaksi koska ajatellaan, että on varaa vaikka ei ole. Pitää aina pyrkiä pitämään kulurakenne mahdollisimman tiukkana, jottei homma muutu ihan leväperäiseksi.
 6. Ole tietoinen pankkien ja lainojen pimeästä puolesta, se joka lainaa omistaa aina jotain tavalla tai toiselle, mikä myös tarkoittaa, että niin kauan kuin lainat ovat kuvioissa joku voi kuristaa ja kurittaa tarpeen tullen. Yrityksen laina-aste suhteessa liikevaihtoon kannattaa miettiä tarkkaan läpi. Moni kaatuu ylivelkaantumiseen ja on hyvä muistaa, että velkaantuminen ei ole koskaan erityisen fiksu tapa kelluttaa epäonnistunutta toimintaa.
 7. Opi luopumaan ajoissa. On tietenkin tärkeää tehdä kaikkensa, mutta jos homma ei pelitä on parempi heittää hanskat tiskiin, irrottaa varat ja mieluummin aloittaa alusta. Kapteeni, joka uppoaa laivansa kanssa ei ole mikään sankari, hän on tietämätön ihminen, joka ei oivaltanut, että mikään yritys ei ole omaa elämää arvokkaampi asia.

Yrittämisen suunta

Mitä tulee yrittämiseen yleisesti ja sen suuntaan sanoisin tämän, että tärkeimpiä valuuttoja tällä hetkellä ovat aitous ja pitkäjänteisyys, myös se, että yrittämään ryhdytään muusta kuin rahasta on todella arvokas asia. Pinnallisuus ja itsekeskeisyys on niin monen yrittäjän demoni, ihmisiä jotka olivat todella ainutlaatuisia ovat yrittämisen kautta ajaneet itsensä loppuun ja sanoin kuvallisesti törmänneet puuhun.

Yhteistyö on myös tätä päivää, ei kannata uskotella itselleen, että pystyy kaikkeen ja vaikka pystyisi tehokkuusaste kärsii todella paljon. Ilman tehokkuutta ei pärjää nykymaailmassa, eli lopputulos on se, että voisi yhtä hyvin lopettaa siihen pisteeseen.

Herätystä poliitikoille

Kirjoitin tämän herättävänä kirjoituksena koska mielestäni yrittäminen on arvokas asia ja toivoisin maailmaan enemmän hyviä yrittäjiä, jotka voivat sen kautta saavuttaa unelmansa ja auttaa yhteiskuntaa voimaan hyvin. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että politiikka, valtio, yliopistot ja muut eivät tätä halua, joten vastapainoksi on oikein tuottaa erilainen näkemys, jotta varsinkin nuoret voivat tehdä harkittuja ja fiksuja päätöksiä oman tulevaisuutensa suhteen, siksi tämä julkaisu.

Poliitikoille tässä vielä terveiset, olette epäonnistuneet todella räikeällä tavalla ja toivon, että tämä kirjoitus herättäisi teidät ymmärtämään sen tosiasian, että ette osaa tätä osa-aluetta hoitaa ja sen, että kyseessä on moniulotteinen ongelma. Vastaus löytyy aidoista yrittäjistä (ei pintaliitäjistä ja korporaatiojohtajista, jotka teille ruskeita kirjekuoria jakavat ja joita vielä ihannoitte) ja siitä mitä he tietävät ja osaavat. Heidän avulla on mahdollista kääntää kelkka ja luoda puitteet rakentavalle yrittämiselle, jos sitä oikeasti tahtoo. Kysymys kaikkien huulilla onkin varmasti se, että haluatteko muutosta koska näyttö siitä ei ainakaan ole?

10 Comments

 1. juha II
  13.9.2021 22:38

  Neuvo nuorelle yrittäjäksi aikovalle. Älä helevetissä ala koskaan yrittäjäksi Suomessa. Ala sosiaalidemokraatiksi ja saat olla kuin ”sika rukiissa” eläen omat menosikin veronmaksajien rahoilla. Ja mikä parasta! ET ole KOSKAAN väärässä, vaan kaiiki on MUIDEN syytä!!!

  Vastaa
  1. Peter
   13.9.2021 23:54

   Mikä tahansa poliittisen loisen toimi neljässä politiikan mafiassa tarjoaa samat yhtäläiset edut ja lähes rajattomat palkat & palkkiot, ei pelkästään SDP. Palkkiovirka nolla-työpanoksella ja järkyttävällä palkalla & eduilla on tarjolla politiikan loisen toimen jälkeen (esim. vaikkapa Sitran yliasiamiehen paikka).

   Nuoren ei kannata missään nimessä ryhtyä tähän maahan yrittäjäksi. Asiakkaita ei ole, kun kenelläkään ei ole maksukykyä. Verotus vie kaikki tulot, joten rahaa ei ole kulutukseen.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   14.9.2021 12:12

   _Totta.

   Vastaa
 2. pah
  14.9.2021 00:02

  Juuei! Kyllä Suomeen yrittäjiäkin saadaan jos vain halutaan, vieläpä ihan helposti ja perisuomalaiseen tyyliin.
  Yrittäjiä saadaan kun perustetaan riittävästi yrittäjän virkoja. Virastotyöaikoineen ja virastoväen lomilla ja työehdoilla.

  Muuten ei ikinä!
  https://blogit.perussuomalaiset.fi/make/tyonantajamaksut-ostovoima-mika-maksaa

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.9.2021 12:05

   Jaa, että ytämäkö on se paljonpuhuttu #päätösperusteinen_työpaikka tämä ”yrittäjän virka”?

   Vastaa
 3. Obelix
  14.9.2021 02:04

  Lisäisin ilmaisen kaksiosaisen _neuvon_ yrittäjiksi aikoville:

  1. Kysykää joltain 10+vuoden yrittäjä-kokemuksen omaavalta seuraava kysymys: Jos yritykseni SUOMESSA olisi ihminen / henkilö, niin mikä olisi tällaisen ”fiktiivisen yrityksen” fiktiivinen henkilöverokirjan verotusprosentti – siis jos ko. _yritys_ voisi toimia esim. palkansaajan statuksella, mutta yrityksen verotuksella ja vastuilla? Lue; paljonko ao.yritys saisi OMAA puhdasta rahaa tilikaudessa tililleen kaikkien virallisten kulujen jälkeen – palkansaajan tapaan?

  2. Älä luota vielä saamaasi vastaukseen suinpäin, vaan varaa aika yritys-ideasi kanssa perusteelliseen palaveriin, jonkin PIENEN tilitoimiston osaavan lakimiehen kanssa ja esitä samat kysymykset palaverissa lakimiehelle – se maksaa luultavasti jonkin verran, mutta takaan sen palaverin olevan joka ainoan maksamasi euron arvoinen.

  Ps. Arvoitus: Saako ko. yritys tilikauden liikevaihdostaan omaa rahaa tililleen a/ 60%:a, b/ 40%:a, c/ 30%:a, d/ 20%:a, e/10%:a, f/ 5%:a? Vai voisiko se olla jotain ihan muuta. Mikäli asia sinulle selviää, niin silloin tiedät, mitä sosialismi, kommunismi -ja uus-marxilaisuus tarkoittavat käytännössä sinun elämässäsi, kun vielä siihen päätteeksi riisut itsesi kaikista normaalin elämän oikeuksistasi – niin olet perillä ja syvällä ns. hyvinvointivaltion pimeässä ytimessä!

  Pss. Ennen vanhaan sanottiin: Jos aiot yrittäjäksi tässä maassa, niin sinun olisi hyvä lukea itsesi ensin varatuomariksi sekä diplomi ekonomiksi – ellei isäsi jo ole sellainen. Se oli ennen vanhaan se. Nykyään samat ohjeet varoituksineen saa helposti vain tarkkailemalla poliitikkojen otsaluun asentoja, sekä kuuntelemalla vasureiden kökkägeneraattori liturgiaa valtamediassa. Porvarit taasen ovat yhteiskuntaluokka – vähän niinkuin vasemmisto-eliitti – kumpaankaan ei kävellä sisään niiden reviireille kilpailemaan – sinne synnytään – heiltä et saa mitään apuja ilman suhteita. Lopuksi: hinnoista, veroista -ja palkoista ei kumpikaan näistä yhteiskuntaluokista ole kiinnostunut muuten, kuin riisto mielessä.

  Vastaa
 4. V...tuttaa niin et hampaat irtoo
  14.9.2021 09:57

  Maailmalla on bisnesmiehiä ja -naisia. Suomessa yrittäjiä. Mitä helvettiä täällä tapahtuu!!!! Verotetaan ja vielä lisää verotetaan. Vallalla kai ajatus ettei vaan pääsisi porukka ylpistyyn. Paskanmarjat eikä mitkään sekahedelmät. PK-yritykset voi hyvin niin silloin kaikki voi hyvin. Marionetille, Ohilaukaukselle ja muulle hillotolppaväelle terveiset…..You do jotakin!!!

  Vastaa
 5. Obelix
  14.9.2021 12:34

  ”Maailmalla on bisnesmiehiä ja -naisia. Suomessa yrittäjiä. Mitä helvettiä täällä tapahtuu!!!!” Johan sana YRITTÄÄ pitää sisällään kätketyn konditionaalin….yrittäjä yrittää, yrittää -ja yrittää, mutta valmista ei tule – sattuneesta syystä.

  Vastaa
 6. Orang Utang
  14.9.2021 13:09

  > Älä seuraa TE-keskuksen …

  TE-keskusten tehtävä on ennakolta tutkia yritysidean poliittinen soveltuvuus. — TE-keskus ylipäätään on olemassa pelkän poliittisen päätöksen varassa. — Poliittisesti soveltumaton yritystoiminta tulee kohtaamaan koko järjestelmän laajuisia ongelmia.

  Itse toiminnan ei tarvitse olla poliittisesti sopimatonta. Riittää, että sen ei ole virallisella päätöksellä todettu olevan poliittisesti sopivaa.

  – Pankit saattavat edellyttää TE-keskuksen poliittista lausuntoa ennen kuin ne antavat lainaa tai edes avaavat pankkitiliä.

  Pankkien lisäksi muutkin valtiota pyörittävät organisaatiot tulevat osoittamaan vastarintaa ja asettamaan esteitä toiminnalle. Erityisesti virastot
  – alkaen PRH:n rekisteröintiprosessista, joka nopeasti kyllä rekisteröin yrityksen, mutta vain siinä tapauksessa, että yhtiöjärjestys on virallisesti hyväksytyn mallikaavan mukainen. Jos poikkeaa poliittisesta kaavasta, rekisteröintihakemus «asetetaan jonoon».

  Mielestäni valtion asettaman kaavan mukaan kopioitua yhtiöjärjestystä ei saa asettaa jonossa muiden edelle. – Kaupparekisteristä en tiedä, mutta ainakin PRH:n hallinnoimassa yhdistysrekisterissä on «normaali käytäntö», että virallisen kaavan mukainen yhdistysjärjestys ohittaa jonossa muut.

  Yhdistysjärjestyksen kaavoja on luonnollisesti saatavissa tasapuolisesti sekä mustalla että muulla ihonvärillä varustettujen ja kirjoitustaidottomien ihmisten yhdistyksiä varten.
  – Näillä kansalaisilla kun on usein tarve kiireellisesti rekisteröidä yhdistys — etenkin vaalien alla, jolloin puolueelta saattaa tulla klaanipäällikölle ehdotus «kannatuksen ohjaamisesta» puolueen ehdokkaille, mutta ongelmana on mille tilille rahat maksetaan (aiemmin käytetty yhdistys-pankkiyhteys kun on lakannut toimimasta «varojen käytössä ilmenneiden ongelmien vuoksi»).

  Vastaa
 7. Muista aina
  14.9.2021 20:42

  8) Kun mietit omaa palkkaasi niin muista nyrkkisääntö: Saat euron neljästä. Kolme muuta euroa menee valtion kukkaroon ja loisten elättämiseen. Sen neljännen saat sitten palkaksesi. Siis, jos myyt vain omaa työtäsi.

  9) Jos sinulla on toimitila josta myydään jotain niin myynnin pitää olla 7-kertaa vuokran määrä jotta saat katettua myynnillä vuokrasi.

  10) jos haluat suuntautua pitopalvelupuolelle niin muista että tuotteissa pitää olla 70% katetta jotta kohta 8 toteutuu.

  11) muista, että kun alat yrittäjäksi niin ensimmäinen posti jonka saat on sotu-, tel-, ja vakuutusmaksut. Kaikki etupanotteisestija ulosottokelpoisia vaikka kassaan ei oliti tullut killinkiäkään.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top