OIKEUS VOITTI – TOISTAISEKSI –

Kuvaaja Maisa Kivilahti

Hallituksen esitys uudeksi saamelaislaiksi kaatui Perustuslakivaliokunnassa enemmistön äänin. Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta voittivat äänestyksessä 9-7 vihervasemmiston ja RKP:n vaatimukset, että laki olisi pitänyt pikapikaa hyväksyä vielä tällä eduskuntakaudella.

IKUINEN VASTAKKAINASETTELU

Jos hallituksen esitys olisi olisi toteutunut se oli repinyt sovittamattoman ristiriidan ja loppumattoman vastakkainasettelun moninaisten saamelaisryhminen välille. Selvin ristiriita olisi syventynyt ennen muuta ”porosaamelaisten” ja ”metsäsaamelaisten” kesken. Tässä on kysymys vähän kärjistäen sanottuna rikkaiden ja köyhien välisistä suhteista. Porosaamelaiset ovat aina olleet niitä varakkaampia ja isäntiä, metsäsaamelaiset renkejä – jo satoja vuosia, Tämäkin hieman kärjistettynä.

On jotensakin ajallemme kuvaavaa, että esim. Vihreät, demarit, vasemmistoliittolaiset ja RKP asettuvat tässä asiassa niiden puolelle joilla jo on valta – siis todellakin varsinaisia ”poronhoito ja ”saamelaispuolueita”. Lyön poronsarvet vetoa, että yllä mainittujen vihervasemmiston ja RKP:n saama äänimäärä Lapin vaalipiirissä tulevissa eduskuntavaaleissa tulee jäämään muutamaan sataan ja saaamelaisia äänestäjiä on tuhansia.

Seppo HuhtaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top