Oikeuskansleri vahvistaa: Bernerin pesti SEB-pankissa alkaakin jo ennen vaaleja

Pääministeri Juha Sipilän läheinen yhteistyökumppani hallituksessa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, on viestinnyt väärän todistuksen oikeuskansleri Tuomas Pöystille: Oikeuskanslerin mukaan hänelle on kerrottu SEB-pankin seuraavassa yhtiökokouksessa valittavan hallituksen, johon Berner ennakkotiedon mukaan tullaan valitsemaan, kokoontuvan vasta huhtikuussa (29.04.), Suomen eduskuntavaalien (14.04.) jälkeen.

Asian merkitys on siinä, että ministeri Berner on pyytänyt oikeuskanslerilta kannanoton, miten hallituspaikka merkittävässä ruotsalaispankissa vaikuttaa hänen nykyiseen tehtävienhoitoonsa Suomen tasavallan hallituksessa. Asiaa arvioidessaan oikeuskansleri Pöysti on siis oman ilmoituksensa mukaan toiminut virheellisen tiedon varassa, ja tämä tieto on vaikuttanut hänen lausuntoonsa asiassa.

Oikeuskanslerinviraston tiedotteen mukaan ministerin tehtävän ja samanaikainen pörssiyhtiön hallituksen jäsenyys eivät ole yleensä yhdistettävissä.

SEB on tunnettu finanssitoimija, ja noudattaa rahoitusalan täsmällistä tiedotustapaa, toisin kuin esm. muutamat suomalaiset poliitikot. SEB pitää yhtiökokouksensa 26.03. tänä vuonna, ja olisi erikoista että silloin valittavan pankin hallituksen ensimmäinen tehtävä olisi pitää kuukauden loma. Se tarkoittaisi, että pankki on tuon ajan ilman vastuullista johtoa. Siispä Bernerin ilmoittama versio herättikin heti epäilykset, ja Ilta Sanomat kysyi asiaa oikeuskanslerilta.

Pääministeri Sipilä on kiertänyt kysymyksiä Bernerin uuden työpaikan vaikutuksesta hänen edellytyksiinsä olla valtioneuvoston jäsen Suomessa. Sipilä on vedonnut siihen, että SEB päättää hallituksestaan vasta yhtiökokouksessaan 26.03., ja Berneriä koskeva kysymys on akuutti vasta tämän jälkeen.

Sipilän hallituksen loppusuora ei näytä sujuvan kommelluksitta.

6 Comments

 1. Nestori Lundahl
  20.2.2019 22:36

  Anne Berner on keskustalainen ministeri, ja keskustalaiset ministerit puhuvat niin totta kuin osaavat.
  Juha Sipilähän on tunnetusti myös keskustalainen ministeri.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  20.2.2019 22:41

  Yhä kummallisempaa:

  ”Pöysti tiedotti asiasta keskiviikkoiltana Oikeuskanslerinviraston nettisivuilla. Ensimmäisenä asiasta kertoi Uusi Suomi.

  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi aiemmin keskiviikkona lukeneensa ”oikeuskanslerin kirjallisen vastauksen”. Hän antoi ymmärtää, ettei näe estettä Bernerin toimimiselle ministerinä.

  Pöysti vahvistaa, että hän on kyllä käynyt Bernerin kanssa asiasta keskustelua, mutta ei ole antanut siitä kirjallista lausuntoa.

  –Kyse on ollut perustuslain 108 §:n 2 momentissa tarkoitetusta, oikeuskanslerin tehtäviin kuuluvasta oikeudellisten tietojen antamisesta ministerin pyynnöstä. Tietojen antamisesta ministeri Bernerille ei ole laadittu asiakirjaa, johon sovellettaisiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lakia.

  Pöystin mukaan hän on sanonut ministerille pitäneensä perustuslain 63 §:n valossa pörssiyhtiön hallituksen jäsenyyden ja valtioneuvoston jäsenen tehtävien samanaikaista hoitamista ongelmallisena.”

  https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/jalleen-uusi-kaanne-berner-jupakassa-oikeuskansleri-kiistaa-antaneensa-kirjallista-lausuntoa-jolla-sipila-perustelee-bernerin-ministerin-pestin-jatkoa-1.2883847#.XG2uGUMu8I4.twitter

  Sipilä on *lukenut* lausunnon, joka on annettu suullisesti, ei paperilla. Milloin toi hemmo on viimeksi puhunut totta? Wanhan muisti ei ole enää niin hyvä että tulis mieleen. Muistaak joku?

  Huomatkaa: Ilkka lyö Sipilää full contact, elikkä rystyset nenärustoon asti.

  Vastaa
  1. Pertti Saarinen
   21.2.2019 07:52

   Mutta onneksi Sipilää ei kiinnosta, eikä Sipilän mukaan toimittajaakaan varmaan kiinnosta, alkaa Sipilän ylimielisyys olla melko huipussaan… Ehkä siellä ’vakuutuskuoressa’ on niin monet kymmenet miljoonat piilossa että on varaa olla ylimielinen ?

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sipila-vastasi-taas-omituisesti-berner-kysymyksiin-minua-ei-kiinnosta-eika-sinuakaan-varmaan/7291578

   Vastaa
 3. Konrad vonGrippenGuppenDorf
  20.2.2019 22:43

  Mitä suuret edellä, sitä pienet perässä.

  Amerikassa tämä ”Revolving Door” -ilmiö on jo maan tapa. Ollut sitä kymmeniä vuosia.
  https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/goldman-sachs-fined-5-billion-but-is-still-above-the-law/

  Revolving Door on pyöröovi maan poliittisen hallituksen ja megasuurten pankkilaitosten välillä. Siinä pankit asettavat oman edustajansa hallitukseen. Tämä edustaja sitten laatii ja ajaa läpi pankkien haluamat lait. Kun homma on tehty siirtyy ministeri takaisin pankkiin kuittaamaan palkkionsa.

  Palkkio tietenkin on lain nojalla määrätty verovapaaksi: Jotta ministerillä ei olisi sitoumuksia, on hänen myytävä osakkeensa enne hallituspestin ottamista. Ja kun tämä myynti perustuu lain määräykseen, on ”luonnollista” tietenkin, että ministeriksi tulevaa henkilöä ei ”rangaista” veroilla myyntivoitosta.

  Voi nykyään olla jo NATO- ja EU-yhteensopivuuden ehtona, että hallituksessa on oltava vaatimukset täyttävä pankkiiri.

  Vastaa
 4. Konrad vonGrippenGuppenDorf
  21.2.2019 09:37

  Jäikö kommenttini
  https://www.extrauutiset.com/oikeuskansleri-vahvistaa-bernerin-pesti-seb-pankissa-alkaakin-jo-ennen-vaaleja/#comment-1304
  sensuuriin?

  Oliko yksi linkki liikaa? Ainakin ArmstrongEconomics piste Com on sivusto, johon valtamedia ei saa linkittää vaikka surutta käyttävät siellä julkaistuja tietoja omissa julkaisuissaan.

  Automaattiset spamminpoisto-ohjelmat on viritetty poistamaan myös kielletyt linkit.

  Vastaa
 5. Pekka Kemppainen
  21.2.2019 12:47

  Li Andersson
  4h4 hours ago

  Vaikka Suomessa on tarvetta keskustelulle karenssisäännöistä, on Bernerin tapauksessa kaiken lisäksi vielä kyse siitä, voiko toimia suuren pankin JA Suomen valtion hallituksissa samaan aikaan. Juridisten seikkojen lisäksi siinä on kyse luottamuksesta ja päättäjien integriteetistä

  https://twitter.com/liandersson/status/1098477938071298048

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top