Oikeusministeri ja sisäministeri esittelevät valmiuslain hybridiuhka -tarkennuksia (SUORA 13:30)

Hallitus esittää  hybridiuhkia koskevista säädöksiä lisättäväksi valmiuslakiin. Valtioneuvoston istunnon jälkeen, klo 13:30, oikeusministeri ja sisäministeri kertovat hallituksen esityksestä.

Hallitus esittää valmiuslakiin pikaisia tarkistuksia, jotka oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sisäministeri Krista Mikkonen esittelevät valtioneuvoston istunnon jälkeen suorassa videolähetyksessä. Lähetyksen alku saattaa siirtyä.

Hallituksen esitys tähtää valmiuslain pikaiseen tarkistamiseen. ”Sen lähtökohtana on laajasti tunnistettu tarve pystyä reagoimaan esimerkiksi rajaturvallisuuden vaarantumiseen tai tietoliikenteen ja tietojärjestelmien toimivuuden vakavaan vaarantamiseen.”

Ministeri Henriksson kertoi, että lainmuutos hybridiuhkien osalta voi odottaa valmiusalain kokonaisuudistusta. Nykyinen valmiuslain poikkeusoloja koskeva pykälä on jo 15-vuoden takaa.

Välineellistetty hybridihyökkäys, joka voisi käyttää mm. maahantulijoita, on huomioitu lakiehdotuksessa. Valmiuslakiin esitetään myös uusia toimivaltuuksia. Väestölle varaudutaan tarjoamaan mm. elintarvikkeita ”oloissa joissa esm. pankkikortit eivät toimi”, täsmeni ministeri.

Välineellistetty maahantulo

Säädöksiä, joilla voidaan jo valtakunnan rajalla ehkäistä välineellistettyä laajamittaista maahantuloa, valmistellaan eri kokonaisuutena. Asiaan liittyy vahvoja perusoikeus-näkökohtia. ”Hybridivaikuttamiseen pitää varautua sen eri muodoissa”, sanoi ministeri. Keskustelut EU:n komission kanssa tulevat viemään aikansa. Valmiuslain kokonaisuudistuksen työryhmävaiheeseen on varattu 2½ vuotta.

Ministeri Mikkonen mainitsi heti alkuun rajaturvallisuuden. Ministeri luetteli velvoitteita, joita voidaan asettaa mm. kuljetusyrittäjille ja kiinteistöjen omistajille: Heidät voidaan velvoittaa antamaan resurssejaan viranomaisten, poliisin ja maahanmuuttoviraston käyttöön. Rajanylitysliikenteen rajoittamisesta ministeri mainitsi turvapaikanhaun keskittämisen vain harvoihin maahantulopaikkoihin. Hän mainitsi myös EU-normit, joihin ministeri Henriksson jo viittasi.

Rajavartiolain täsmennys on vireillä. Rajamenettelyn käyttö turvapaikkahakemusten yhteydessä estää hakijoiden liikkumisen Suomessa ja muissa maissa.

Media kysyi, ensimmäisenä Yle, poikkeusolojen julistamisesta: Rajataanko silloin turvapaikanhaku-oikutta? Ministeri Henriksson vastasi, että tästä kysytään vielä oikeusoppineilta. Valmiuslakia käytetään jos normaalilainsäädäntö ei riitä, tarkensi ministeri. Turvapaikanhakuoikeus tulee kansainvälisistä sopimuksista, ja EU:n komission kanssa on varmistettava että lainmuutos ei ole ristiriidassa EU:n normien kanssa.

Pekka Timonen oikeusministeriöstä täsmeni: ”Meillä ei ole mahdollista lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottamista, koska olemme oikeusvaltio.” Itärajamme on myös EU:n ulkoraja, joten meidän on keskusteltava EU:n komission kanssa toimenpiteistämme.

Ministeri Mikkonen täsmensi, ettei maahanmuuton hybridivaikuttamis-tilanteessa  ongelmana ole maahanmuuttajat vaan heitä hyväkseenkäyttävä valtio. Hän kuvaili, että rajamenettelyssä turvapaikkakäsittely tapahtuu raja-alueella. Hän mainitsi Puolan ja Liettuan rajatilanteet. Ministeri ei maininnut, mitä tapahtuu perusteettomiksi todettujen hakemusten tekijöille.

Toimittaja kysyi lisävaltuuksien aikataulusta. Henriksson vastasi, että ennen eduskunnan kesätaukoa asian pitää olla eduskunnassa. Toimittaja kysyi uusista keinoista rajaviranomaisille, ja muistutti EU:n päätöksestä liittyen rajamenettelyyn. Hänelle vastasi ministeri Mikkonen. Hän pohti, kuinka monta raja-asemaa täytyy pitää auki, jotta oikeus turvapaikan hakemiseen säilyy. Ministeri mainitsi, että Euroopan turvapaikkavirastosta voidaan lakitarkistuksen jälkeen saada apuhenkilökuntaa.

Turvapaikkahakemusten vastaanottoa ei voi kokonaan keskeyttää?

Ministeri Henrikson totesi, että turvapaikanhakemista ei voi kokonaan kieltää, mutta missä niitä vastaanotetaan, on se kysymys. Toimittaja kysyi kiinteistöjen ja ajoneuvojen haltuuntosta, ja heitti kysymyksen virkamiehelle. Timonen kuittasi, että Liikenne ja viestinministeriö olisi oikea vastaaja. Kuljetuskaluston poikkeus-käyttöönotto tulisi kysymykseen vain jos siihen ”on pakko ryhtyä ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvan välittömän uhan torjumiseksi”.

Toimittaja kysyi turvapaikanhakemisen keskittämisestä vain yhteen rajanylityspaikkaa. Ministeri Mikkonen vastasi, että juuri näistä asioista käydään keskustelua EU:n komission kanssa. Toimittaja kysyi uhkakuvasta: Miksi näin isoja lakimuutoksia? Henriksson viittasi vastauksessaan turvallisuuselvitykseen, jossa po. uhkaa käsiteltiin, ja varautumista suositeltiin. ”Juuri tällä hetkellä meitä ei uhkaa mikään, mutta jos Suomi lähtisi hakemaan NATO-jäsenyyttä, meihin voi kohdistua erilaisia uhkia”, totesi ministeri.

Toimittaja kysyi käytännön esimerkkejä uusista toimintavaltuuksista. Ministeri muisteli koronapandemian aikaisista kokemuksista. ”Uhkan vaikutukset yhteiskuntaan määrittelevät poikkeustilanteen.” Työkalujen pitää olla riittäviä. Virkamies Timo Makkonen kuvaili tarkemmin. ”Toimivaltuuksien pitää vaikuttaa kulloiseenkin tilanteeseen.”

Seurasimme tiedotustilaisuutta.


Videolähetys: Valtioneuvosto.

10 Comments

 1. Snif
  28.4.2022 12:16

  Tuon kyllä arvaa, nuo tiukennukset Suomen osalta on se, että kun venäjä tunkee tämän maan sisärajoille 500.000 islamistia, Suomi lapioi kaikki nuo välittömästi sosiaalituen piiriin.
  Vaikka kaikki nuo pitäsi käännyttää rajalta kuten lähes joka maa tekee.

  Vastaa
  1. Minä
   28.4.2022 14:07

   Ei ole pakko ottaa vastaan, mutta suvakit tekvät kaikkensa vääntääkseen asit niin päin, että täytyy. Ovat melkoinen syöpä nuo suvakit.

   Vastaa
   1. Obelix
    29.4.2022 13:03

    TALOUSSANOMAT

    ”Miljonääri Wiklöfiltä poikkeuksellinen ulostulo Ahvenanmaan puolustuksesta KL:ssä: ”Mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään”
    Ahvenanmaalainen talousvaikuttaja, miljonääri Anders Wiklöf on ottanut poikkeuksellisesti kantaa politiikkaan Kauppalehdessä.

    AHVENANMAAN maakuntahallinnon on syytä pyytää Suomen puolustusvoimilta apua ”mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään”, Ahvenanmaan talousvaikuttaja, miljonääri Anders Wiklöf sanoo Kauppalehdessä.”

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008782702.html

    Ps. Näitä paikallisia miljonäärejä kannattaa – muuten – kuunnella puolustusasioissa siksi, että heillä on yleensä hyvin tarkaksi kehittynyt vaaranvainu – eivät he muuten olisi miljonäärejä.

    Vastaa
 2. pöh
  28.4.2022 12:20

  Varmistavat että saadaan mahdollisimman paljon venäjän vierastyöläisistä ja sotilaita Suomeen.

  Olli Pusa kirjoitti eilen blogissa:
  ”Uutisissa kerrotaan, kuinka Venäjä haalii palkkasotilaita Syyriasta, Libyasta ja Etiopiasta. Toki värvääminen ei ole helppoa, koska Venäjällä ei ole loputtomasti rahaa houkutella tulijoita sotaan. Mutta tässä Suomen sisäministeriön vihreä johto tarjoaa auttavan kätensä. Venäjä voi luvata afrikkalaisille palkkasotilaille palkkioksi sotapalvelusta hyvän palkan sekä eläkkeen loppuiäksi. Sodan jälkeen heidät kuljetetaan Suomen rajalle ja käsketään rajan ylitettyään sanoa taikasana ”asylum” ja kaikki järjestyy. Palkan maksaa sossu ja eläkkeen Kela nimiset firmat.”

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.4.2022 12:29

   Syyriassa haastateltu Venäjän armeijaan palkkasoturiksi aikova nuorimies kertoi syyrialaiselle toimittajalle, että Ukrainaan päästyään hän heti karkaa Puolaan.

   Vastaa
   1. Snif
    28.4.2022 13:30

    Tuo ei tapahdu.
    Turha on 3 maailman sossukulkijan nimittäin yrittää Puolaan.
    Voihan sitä toki yritää mutta se päättyy surkeasti.

    Vastaa
  2. X
   28.4.2022 12:40

   Lisäksi arvon tulijalle takavarikoidaan auto ja talo, arvon tulija saa tietysti valita niiden tason. Eihän sitä arvon vieraalle mitään huonoa voi, vain parasta.

   Vastaa
 3. pöh
  28.4.2022 13:51

  Siellä ne tosiaan sanoo, että jos ja kun alkaa tulemaan satojatuhansia rajan yli, niin suomalaisia voidaan määrätä luovuttamaan ajoneuvonsa, kiinteistönsä ja huoneistonsa ”maahanmuuttoviraston” eli tulijoiden käyttöön.
  On tämä uskomatonta..

  Vastaa
 4. Kunniakansalaiset
  28.4.2022 14:17

  Syöttö suoraan putinin lapaan. Diktaattori laittaa vaan kymmeniä / satoja tuhansia muslimeja tulemaan lunastamaan ns ” omansa ” . Viestiä on luultavasti al jazeerankin kautta laitettu , kuten Sipilän lupaama talo.

  Vastaa
 5. Olavi Koskela
  28.4.2022 15:07

  PeL 15§ toteaa yksikäsitteisesti, että ”Jokaisen omaisuus on turvattu. Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.” Okei, PeL 23 § mainitsee, että perusoikeuksista voidaan laiila säätää tilapäisiä poikkeuksia, ”jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia.” Matut rajalla eivät ole aseellinen hyökkäys, eivätkä uhkaa muutenkaan vakavasti kansakuntaa. Suomella ei ole myöskään ihmisoikeusvelvoitetta ottaa vastaan turvallisesta maasta tänne pyrkiviä, vaikka kuinka osaisivat rääkyä asyylia. Jos nämä ihmiset on otettu vastaan Venäjälle, niin hoitakoon heidän asiansakin. Venäjän omia kansalaisia meillä ei ole mitään velvollisuutta ottaa vastaan ilman voimassa olevia matkustusasiakirjoja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top