Olavi Mäenpää 26.11. 1950 – 31.01. 2018

Tänään tulee kuluneeksi kolme vuotta Suomen ensimmäisen maahanmuuttokriittisen kaupunginvaltuutetun Olavi Mäenpään poismenosta. Olavia ei voi mainita mainitsematta hänen näkyvintä, ja kiistellyintäkin, poliittista missiotaan: Hän oli aloitti tuomaan maahanmuutto-kysymystä suomalaiseen poliittiseen keskusteluun, ja myös Turun kaupunginvaltuustoon.

Olavi Mäenpään poliittinen aktiivisuus alkoi jo paljon aiemmin: Silloin vielä Neuvostoliittoon kuuluneessa Virossa, Saarenmaalla, hän toimi suomalaisvetoisen rakennustyömaan pääluottamusmiehenä, ja piti huolta hänelle luottamuksensa antaneista suorilla keskusteluilla paikallisten tahojen kanssa. Hänet muistetaan tältä kaudelta siitäkin, että hän heitti työmaan aidan yli Rakennusliiton Suomesta tulleen toimitsijan. ”Ette ole tehneet mitään meidän hyväksemme, joten et kuulu tänne.”

Tarttuminen tarvittaessa omin käsin ongelmiin jäi Olavi Mäenpään poliittisiin menettelytapoihin, ja kun turkulaisen lähiön asukkaat pyysivät häntä tekemään jotakin urheilukentän muilta käyttäjiltä anastaneelle maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten joukolle, hän vei paikalle suurikokoisia kehoituslappuja, opiksi ja ojennukseksi ylimielisille muiden syrjijöille. Tämä tempaus vei Olavin Yle:n keskusteluohjelmaankin. Olin siellä minäkin.

Olipa ohjelman juontaja teettänyt -talonsa asenteita toteuttaen- kopioita Olavin urheilukenttä-kylteistä, joiden olisi pitänyt olla mykistäviä ”todisteita” jostakin sanoinkuvaamattomasta. Koululaisvaltainen yleisö toki oli Olavia vastaan, mutta keskustelupaneelin afrikkalainen jäsen, kaupunginvaltuutettu Habib Diarre Helsingistä, komppasikin Olavia: Hänen mukaansa huonostikäyttäytyviä maahanmuuttajia on olemassa, ja heitä saa ja pitääkin moittia. Diarre kertoi myöhemmin minulle, että hän on asunut Suomessa parisenkymmentä vuotta, eikä ole kohdannut rasismia keneltäkään muulta, kuin siltä samalta maahanmuuttajaryhmältä, jonka jäseniä Olavi oli moittinut Turussa.

Keskustelu rasismista ja maahanmuutosta oli silloin vasta aluillaan, ja Olavi Mäenpää oli aikaansa edellä. Ymmärretään väärin, tai ei ymmärretä ollenkaan, -se on pioneerin kohtalo, mutta pioneeri kokee muutakin. Minulla oli myöhemmin tilaisuus tervehtiä Olavi Mäenpäätä amerikkalaisella sanonnalla:

”Pioneerin (uudisraivaajan) tuntee siitä, että hänellä on nuolia selässään.”

Näin tavataan sanoa Yhdysvalloissa, joissa muistetaan laajan maan haltuunottaneet rohkeat miehet, ja ainakin jossain päin ylläpidetään heidän henkeään. Kielikuva on pioneerien aikakaudelta, mutta miksi sanontaa muistetaan ja käytetään, siihen on syyt nykyhetkessä, yrittäjien maailmassa ja politiikassa. Teille, jotka muistelette kuulleenne Olavi Mäenpäästä kaikkea muuta kuin mairittelevia juttua, sanon: Te näette ne nuolet.

4 Comments

 1. Merceeri
  31.1.2021 03:25

  ”Pioneerin (uudisraivaajan) tuntee siitä, että hänellä on nuolia selässään….Teille, jotka muistelette kuulleenne Olavi Mäenpäästä kaikkea muuta kuin mairittelevia juttua, sanon: Te näette ne nuolet.”

  Miten minulla voikin olla sellainen hytinä, että niitä nuolia ammuttiin sekä oikealta, että vasemmalta? Kaikista suurin poliittinen mysteeri onkin: ettei tämä ns. ”oikeisto”, eikä ”vasemmisto” vahingossakaan osunut ampumillaan nuolilla toisiinsa – vaikka ikäänkuin perinteisiä verivihollisia ovat – vaan ainoastaan (uudisraivaaja) Olavi Mäenpäähän? Vassarit vielä jotenkin ymmärrän, heillä kun väkivalta lainehtii edestakaisin – kuin jonkin tasakylkisen kolmion kulmissa vuorotellen – raivopäisten vallankumousten, suvakismin -ja peppu-pervessioiden välillä? Mutta, kenenköhän varpaille Mäenpää siellä _oikealla_ oikein astui? Siinäpä onkin varsin erikoinen (oikeisto)porukka, koska sellaista poliittisesti VAKAVASTI OTETTAVAA oikeistoa ei näkynyt ennen, eikä varsin missään ennen Olavi Mäenpäätä?

  Vastaa
 2. Terhomatti Hämeenkorpi
  31.1.2021 08:24

  Olavi olikin ennen muuta työmies, työmuurahainen,ja itsensä likoon laittava. Lieneekö ollut sellaista rehellistä kovaa työtä, jota hän ei olisi elämänsä aikana tehnyt?

  Kun hän oli noussut Virossa Rakveren työmaan päätoimiseksi pääluottamusmieheksi, niin hän uskalsi neuvostoaikana pelkäämättä puolustaa kenttäänsä; kun hänet uhattiin kyyditä Siperiaan, niin hän kuittasi KGB:n everstille tyyliin: ”Tuo bussi tänne, niin minä tartun rattiin”! Jäi kyyditsemättä!
  Samaa pelotonta ja rohkeaa toimintaa portsarina, yksityisetsivänä, valtuutettuna, järjestelijänä, meklarina, juontajana, eläinsuojeluvalvojana, nyrkkeilytuomarina, kuprujen paljastajana, oikeuksien puolustajana, suomalaisuuden puolesta taistelijana.

  ”Ken tietä käy, tien on vanki; vapaa on vain umpihanki”! (Aaro Hellaakoski). 
  Hän käytti taitojaan, tietojaan ja poliittista kokemustaan ennen muuta suomalaisten hyväksi. 25 vuoden aikana Turun kaupunginvaltuustossa tekemiensä aloitteiden määrä ylittää kaikkien muiden tekemiset. Monet ovat ne miljoonat, jotka ystävämme säästi toiminnallaan viime kädessä turkulaisille. Hän alkoi muuttua kanavaksi, jonka kautta ihmiset ilmitoivat erilaisia kupruja. ”Minä en vaikene”! Oikeudentunto, ehdottomuus, luottamus ja rehellisyys olivat Olavin ranking-listalla ykkösenä.

  ”Hänt’ ajan hurjan myrskyihin vei oikku onnetarten; Hän sopi niihin kuitenkin kuin tehty niitä varten.
  Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki, Ei oikeutta maassa saa ken itse sit’ ei hanki”.(Kaarlo Kramsu)

  ”Mustanaamiomme” ei kuitenkaan ollut vain se, mitä hänestä näkyi ulospäin. Olavi oli ihminen, syvästi tunteva, herkästi vaistoava ja sydämellinen mies.Emme suinkaan olleet aina samaa mieltä, mutta saatoimme olla ystävinä erimielisiäkin. Tämä ei ollut aina Olaville helppoa saati itsestäänselvää!
  ”Olen ihminen, jonka kaikki tuntevat, minua ei pidetä virallisena henkilönä saatikka virallisena kulissina, eikä minulla ole mitään tarvetta harjoittaa itsesensuuria”. (Vladimir Vysotski)

  Älä koskaan sano: ”Tämä on iäti minun.”
  Elon maljasta juovu, taas siitä, jos tarpeen, kivutta luovu.
  On maailman rikkaus sinun, kun mitään et omakses ano.
  Elä pelotta varassa yhden kortin: Näet aina avoinna kuoleman portin”. (Kaarlo Sarkia)

  Vastaa
 3. juha.
  31.1.2021 16:36

  Suomalainen mies, joita pitäisi olla enemmän – lievästi sanoen!

  Vastaa
 4. uskossa Herraan
  1.2.2021 11:04

  Suomi (ja koko maailma) tarvitsee nyt Jumalaa pelkääviä (=kunnioittavia) miehiä ja naisia.
  On kuin ero yöllä ja päivällä, jos verrataan esim. Suomen johtoa sotien aikaan ja nyt. Surulliseksi vetää.
  Muutos alkaa meistä jokaisesta. On valittava kenen joukoissa seisoo – hyvän vai pahan. Ainoastaan sillä
  asialla on lopulta mitään merkitystä.

  Presidentin rukous itsenäisyyspäivänä 6.12.1939 viikko talvisodan alkamisen jälkeen:

  ”Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua, Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.

  Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.

  Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.

  Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset saatanalliselta eksytykseltä. Herra, armahda meitä.

  Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.

  Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.

  Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme Sinun kauttasi. Siihen me uskomme. Armahda meitä. Amen.”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top