Öljylämmityksestä luopuminen tietää vaikeuksia eläkeläisille

Se aika on jo jäänyt taakse, jolloin öljylämmitykseen siirtymistä suositeltiin omakotiasujille miltei nykyaikaisuuden mittapuuna, mutta silloiseen trendiin uskoneet asuvat yhä taloissaan, tänään eläkeläisinä. Nykytrendikäs fossiilifobia saattaa olla monelle ylipääsemätön ongelma kustannuksineen: Lämmitystavan vaihtaminen voi jopa syödä eläkeläisen vuositulot.

Öljylämmitys on ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä noin 130 000 suomalaiskodissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana 50 000 asunnossa on jo siirrytty muihin lämmitysmuotoihin. Vuosittain viidessä tuhannessa talossa vaihtuu energialähde, ja tällä tahdilla viimeinen pientalon öljylämmityskattila sammuu vuonna 2045.

Omakotiasujat siis siirtyvät öljystä muihin energialähteisiin omaa tahtiaan, mutta Hallitusohjelmassa on kuitenkin kiireellisempi aikataulu: 2030-luvun alkuun mennessä pitäisi öljylämmityksen jäädä menneisyyteen.

Hallitusohjelmassa esitetään, että öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Muutoksen eturintamassa ovat valtion ja kuntien kiinteistöt, joissa öljylämmityksestä on tarkoitus luopua vuoteen 2024 mennessä. Muiden kiinteistöjen osalta aikaa annetaan 2030-luvun alkuun.

Öljylämmityksen osuus Suomen vuotuisista fossiilisten polttoaineiden polton aiheuttamasta hiilidioksidipäätöstä on kuitenkin vain 2%.

1970-luku, jolloin jopa omaa metsää omistaville maalaistaloille tarjottiin ”huoletonta” öljylämpöjärjestelmää, -ja monet uskoivatkin puheita, on jo niin kaukaista menneisyyttä ettei sitä enää mielikuvituskaan tavoita. Yhtä vaikea olisi ollut silloin kuvitella tämän päivän fossiilisen energian kammoamista: Jo muutenkin auringonlaskuunsa vaipuvan teknologian katoamista halutaan vauhdittaa hallituksen toimin mystistä hiilineutraalisuutta tavoiteltaessa, ja sellaiseen tahtiin mikä on osalle omakotiasujista kestämätöntä.

Kun kiinteät polttoaineet öljyyn vaihtanut sukupolvi on tänään eläke-iässä, ja heidän omakotitalonsa sijaitsevat usein haja-asutus alueilla, kärsien arvonlaskusta, hallituksen kiirehtiminen saattaa tuottaa seurauksia, joita pääkaupungin kivitaloissa asuvat päättäjät eivät ehkä kykene hahmottamaan. Öljykattilan omakotitaloonsa hankkineista, ja sillä yhä lämmittävistä, kolmannes on 60-69 vuotiaita ja 42% yli seitsemänkymppisiä.

Tähän tilanteeseen lienee päädytty, kun vanhoja taloja ostaneet ja nuorempi sukupolvi ovat jo vaihtaneet lämmitystavan remontoidessaan. Vain vanhukset ovat jäljellä, -ja hallituksen viisaiden päätösten armoilla.

Moni iäkkäämpi öljylämmittäjä on huolissaan siitä, että hallitusohjelmassa ajetaan öljylämmityksestä luopumista vuoteen 2030 mennessä. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2016 eläkeläisten toimeentulo oli keskimäärin 21 700 euroa vuodessa, eli noin 1800 euroa kuukaudessa. Heillä ei yksinkertaisesti ole varaa vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon, kertoo Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otronen.

Energiaremontin hinta, rakennuksen koosta ja kunnosta riippuen, voi olla 10 000 – 20 000 euroa, mikä on monen asujan tavoittamattomissa.

Kun eri lämmitysmuotojen hintakehitys näyttää kuvan mukaiselta, vanhan arvoaanmenettävän omakotitalon asuja on tiukan paikan edessä.

Marraskuussa 2019 öljylämmityksen kulut olivat 9,90 centtiä per kilowattitunti. Kun kaukolämpö ei ole vaihtoehto maaseudulla, öljystä luopuminen lähes kaksinkertaistaa asujan lämmityskulut 14,02 -18,61 c/kwh.

Hallituksen kaavailemat asuinrakennusten energia-avustukset eivät riitä kattamaan öljylämmittäjien niskaan kaatuvia energiaremontteja, toteaa tiedote.

Ympäristöministeriö tiedotti lokakuussa, että asuinrakennuksille myönnetään energia-avustuksia seuraavasti:

 • 20 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja
 • 40 miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2021–2022.

Erityisasiantuntija Eero Otrosen mukaan näillä rahoilla saataisiin paljon aikaan, mm. olemassaolevien öljykattiloiden kunnostamisessa energiatehokkaammiksi: Polttimien vaihtaminen ja kattilan huoltaminen maksaa keskimäärin 5500 euroa, millä sekä parannetaan tehokkuutta että vähennetään päästöjä. Omakotitaloille kaavailtua 30 miljoonan euron osuutta tukisummasta Otronen pitää riittämättömänä: Aktiivisia pientalon öljylämmittäjiä on noin 130 000.

Tuen hakijan tulee myös teettää suunnittelijalla kuvaus toimenpiteistä ja arvio kustannuksista, mikä Otrosen mukaan voi olla usealle omakotiasujalle haasteellista

Kohtuullinen tapa vähentää öljylämmityksen ympäristövaikutuksia on biopolttoöljyn saatavuuden parantaminen. Sitä edistetään Höylä IV -energiatehokkuussopimuksella.

Uusiutuva vaihtoehto öljykattilan alle, biopolttoöljy, on tulossa, mutta sen jakeluun tähdätään vasta vuodeksi 2021. Lämmitysenergia Yhdistys ehdottaakin, että yksityiset talonomistajat vapautetaan hallituksen kaavailemasta öljystäluopumis-pakosta.

Maaseudulle ja haja-asutuille alueille, joilla ei ole saatavissa kaukolämpöä sen paremmin kuin julkista liikennettäkään, hallituksen hiilineutraalisuustavoitteet ovat pahaenteisiä. Niiden vaikutus voi olla aivan toisensuuntainen, kuin miltä asiat paperilla näyttivät hallitusohjelmaa laadittaessa: Iäkkäät maaseudun ihmiset joutuvat taajamiin, kerrostaloihin, jättäen jälkeensä tyhjät pihat, kylmät talot ja laudoitetut ikkunat.

Väheneekö vai kasvaako Suomen hiilidioksidipäästöt, sitä ei kukaan tiedä, jos ketään kiinnostaakaan. Maaseudun tyhjentämisessä voi olla muut tavoittimet.

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita. Yhdistys on perustettu vuonna 1956 teknillisenä yhdistyksenä, tarkoituksenaan asennusten laadun parantaminen.www.ley.fi

Päivitetty: Lisätty kustannuslaskelma lämmitysremonteista (png).

Ei ollutkaan ”p****puhetta”: – Hallitus haluaa purkaa aravavuokrataloja ”hiljaisilla” seuduilla

2 Comments

 1. Puolueeton
  9.2.2020 19:51

  Avustuksi, avustuksia – niillä ei parannusta saada aikaan. Aivan järjetön idea on, sähköautotuki 6000 euroon saakka. Sähköauto kuluttaa fossiilista energiaa yhtä paljon tai enemmän kuin tavallinen auto. Riippu vähän siitä, millä energialla sähkö tuotetaan akun tekoon tai akun lataamiseen.

  Vastaa
 2. Leino Kimmo
  9.2.2020 21:18

  Miksi kaikki ”lehdet” ovat hiljaa ruotsalaisesta bioöljystä; halvempaa ja ympäristöystävällisempää . Öljylämmityksen muuttaminen tälle makssa vain muutamasta satsesta muutamaan tuhanteen; koko järjestelmää ei tarvitse uusia –

  Yrityksessämme olemme siirtyneet jo aikoja sitten pellettiin; muutaman tuhannen investointi maksoi itsensä takaisin yhdessä lämmityskaudessa ja soveltuu useimpiin öljykattiloihin .

  Ns. karavatti-ihmisille en suosittele, koska nuohousta tulee enemmän, kuin öljylämmityksessä ; mutta bioöljyvaihtoehto on siis olemassa .

  Ihmettelen kenen agendaa hallitus todellisuudessa ajaa, kun putken päästä nähdään avin yksi vaihtoehto …. entäpä maaseudun usean lähinaapaurin yhteinen hakelämmitys; missä tutkimukset asiasta ?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top