Olkiluodossa tilanne: Valtioneuvosto tiedottaa (SUORA)

Tiedotustilaisuudessa ministerit Pekonen ja Kiuru. Säteilyturvakeskus selvittää kohonneen säteilyn syitä. Tilanne havaittiin klo. 12:22. Sivulliset eivät ole vaarassa.

Suojaustoimille laitoksen ympäristössä ei ole aihetta. Lännen Medua kysyy STUK:lta, miksi kesti tunnin että kerrottiin. ”Liian kauan”, myönsi STUK:n Petteri Tiippana. Suojarakennuksen täydellistä eristämistä ei ole aiemmin jouduttu tekemään. Yle kysyi, kuinka korkealle nousivat säteilyarvot rakennuksen sisällä. Vaatausta ei saatu. TVO:n Jarmo Tanhua kertoi, että hälytysraja rikkoutui säteilyn noustessa, ja ryhdyttiin suunnitellusti suojatoimiin. Laitos pysähtyi. Tanhua vastasi myös altistuneita työntekijöitä koskevaan kysymykseen vähän kiertäen. Tapahtuma sattui reaktorirakennuksessa, jossa ei normaalisti ole henkilöitä paikalla. Tilanne liittyy kiertoveden puhdistukseen.

Toimenpiteet aheutti ”säteilypiikki”, jonka syytä selvitetään. ”Mitään uhkakuvaa ei nähdä”, mutta tilanteen kanssa työskennellään yhä. Tiippanan mukaan ihmisiä ei ollut vaarassa.

Tiedotustilaisuus Olkiluodon ydinvoimalan tilanteesta 10.12.2020

Päivitys:

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2. yksikössä tapahtui tänään klo 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö, joka mahdollisesti johtui laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta. Tilanne on nyt vakaa ja laitos turvallisessa tilassa. Laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön. STUK:n tiedote.

Muuntajapalo Olkiluodon voimalan alueella.

3 Comments

 1. Ritisee/ei ritise
  10.12.2020 16:07

  Olis hauska tietää pääsikö höyryjä ulos. Meinaan, että pitääkö alkaa syömään noita kaliumjodidi tabletteja.

  Silloin aikoinaanhan valtiomme johto valehteli meille härskisti väittäen että Ukrainasta tullut pilvi kiersi Suomen idän kautta ja jatkoi matkaansa Norjaan. Ja PIrkanmaa sai suurimmat säteilypäästöt kun sielä satoi neljä päivää vettä.

  Juuri tämän vuoksi kala on edelleen Suomessa maailman myrkyllisintä.

  Eikä sovi unohta Fukusimaakaan. Kaksi päivää sen jälkeen taustasäteily pihalla kaksinkertaistui. Ja ”kuumia pisteitä” pystyi mittaamaan siellä tällä. Paljon tuli kerättyä hiekanjyviä pois pihapiiristä ja laitettua roska-astiaan. Ainakin oma pihaympäristö on suht puhdas.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.12.2020 16:43

   # Sivulliset eivät olleet vaarassa,
   # täällä ei ole mitään nähtävää,
   # hajaantukaa! (Ei koske uraaniytimiä)

   Vastaa
 2. Puolueeton
  10.12.2020 19:25

  Keväällä 1986 Tsernobyl levitti daioaktiivista jodi-131 ja cesium-137 Suomeen. Muistaakseni jodia tuli Suomeen 2 g. Jodin puoliintumisaika on 8 päivää, joten radioaktiivinen jodi katosi nopeasti. Cesiumin puoliintumisaika on 30 vuotta, joten Suomeen tullutta cesiumia on jäljellä vielä vajaa puolet, siitä mitä silloin tuli. Tämän voi edelleen havaita säteilymittarilla. Säteilyä oli pakoitellen 20-100 kertaiset määrät normaaliin taustasäteilyyn verrattuna, mutta siitä media pysyi hiljaa.

  Erään paloaseman mittarilla säteilyä havaittin ja tulokset julkaistiin vahingossa paikallisessa lehdessä. Seurauksen silloinen polpo tuli lehden ilmestymisen jälkeen ja takavarikoi paloaseman mittarin ja moittivat, ettei viallisen mittarin lukuja saa julkaista.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top