Oma napa kullan kallis – itsekkyys, itsekeskeisyys ja suuruuden illuusio

On kyllä todella naurettavaa miten ihmiset nykypäivinä elävät omissa pikku kuplissaan. Erityisesti se, että itseään tärkeinä pitävät henkilöt ottavat kantaa siihen miten ja miten ei kannata ilmaista itseään tai ottaa kantaa asioihin, -ja jos ei osaa tuoda ratkaisua asioille niin ei suutaan kannata avata.

Tämä asenne on ikivanha keino yrittää kontrolloida ja hiljentää ihmisiä, ajatus on simppeli ja todella alkeellinen muuta toimii kyllä tehokkaasti. Eli painottamalla, että sanoma ilman ratkaisua on vain valitusta voidaan syyllistää ihminen, joka kyseenalaistaa asioita mutta ei sillä hetkellä osaa, halua tai voi esittää ratkaisua.

Syyllistämisen ja ihmisten hiljentäminen on trendikästä

Tämä syyllistämisen ja hiljentämisen käytäntö on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yleistynyt yritysmaailmassa ja politiikassa erityisesti ja sillä juuri opetetaan johtajia pitämään ihmiset kurissa eikä liian innokkaina kyseenalaistamaan miksi asiat toimivat miten toimivat. Itse ajatus ja se, että uskaltaa tuoda esille epäkohtia on vahvuutta. Kun on ajatus, ongelma tai haaste on olemassa sitä voidaan eri tavoin yksin tai yhdessä pyrkiä ratkaisemaan.

Ei missään nimessä pidä paikkaansa, että ajatteleminen ja kyseenalaistaminen ei olisi arvokasta. On toki totta, että ihminen ei saa myöskään jämähtää ajatuksen ja kyseenalaistamisen tasolle vaan hänen tulisi haastaa itseään etsimään rakentavia edistyksellisiä ratkaisuja koska vasta silloin tuetaan kokonaisuutta. Mitä suurempi ongelma tai haaste on sitä maltillisemmin tulee myös edetä, jotta kestävä ratkaisu löydetään, pikavipeillä ei vaikeissa asioissa päästä eteenpäin.

Monet johtajat voivat pahoin, jolloin ovat esteenä edistykselle

Ihmiset, jotka käyttävät syylistämistä ja hiljentämistä johtamistekniikkana ovat todella hukassa koska se tarkoittaa karkeasti, että tyytyy asioihin siinä muodossa missä ovat ja puolusta nykytilaa ei kehitystä. Tämä selittää myös paljon siitä miksi valtarakenteet toimivat tavalla, jossa pyramidin huipulle kertyy suhteessa enemmän valtaa kuin sitä tukeville rakenteille ja rooleille. Ilman edistyksellisiä ajatuksia ja toimia mikään ei liiku, silloin poljetaan paikallaan ja upotaan syvemälle ja syvemmälle hiekkaan. Taustalla vaikuttaa asennevamma ja saamattomuus, ei kannata tehdä, liian vaikeaa, liian raskasta tai liian monimutkaista.

Nyky Johtajien ongelma onkin usein uskon puute, he eivät oikeasti usko itseensä, eivätkä he usko muutokseen vaikka esittävät kovanaamaa ja ylpeätä. Pinnan alla asiat ovat toisin, sieltä löytyy riittämättömyyden tunnetta, itsesääliä, kaaosta, traumoja ja pelkoa ja juuri silloinhan ihmisestä tulee edistyksen vastakohta, varovainen tekijä ilman merkitystä.

Pelolla ja kaaoksella on johdettu iät ja ajat ja johdetaan edelleen

Pelolla ja kaaoksella hallitseminen ja johtaminen ei ole poistunut yhteiskunnasta ja nyt se todella näyttää taas päätään uudella tasolla. Sekasorto on valtava ja ihmisiä asetetaan entistä enemmän vastakkain kyseenalaistamaan toisiaan. Se on sinänsä nerokasta luokkayhteiskuntaa luodessa, että annetaan kaikille luokille jotain mihin uskoa ja samaistua, jotta eri luokat tai uskon asiat voivat tapella keskenään. Se, että ihminen vajoaa niin säälittävälle tasolle ja oikeasti uskoo, että vastakkainasettelu ja oman aseman puolustaminen on edistyksellistä on täysin sairasta. Miten yrityksissä ja töissä voidaan tehdä tiimityöstä yhdessä ja sitten yhteiskunnan tasolla olla sitä mieltä, että sitä ei tarvitse tehdä, se on kaksinaismoraalia, se on tekopyhää.

Onko mahdollista, että ihmiset puhaltaisivat yhteen hiileen?

On todella vaikea nähdä tässä hetkessä, että maailma voisi löytää yhteistä säveltä. Politiikka, valtio ja yritymaailma kaikki tukevat ja ajavat leipiintymisen ei rakentavan jatkuvan muutoksen ja edistyksellisyyden asiaa. Ihmisiä ja kansalaisista ei myöskään haluta ratkaisijoita, ei haluta heidän mielipiteitä tai ajatuksia mikä tulee selväksi esimerkiksi puoluepolitiikassa ja yritysjohtamisessa.

Puolue ja sen edustajat tekevät kaiken tarpeellisen, että saavat tarvitsemansa tuen äänissä ja kun äänestys on päättynyt ja asetelma on selvä tehdään jotain aivan muuta kuin mitä ollaan äänestäjille ja tukijoille luvattu, siitä alkaa aina uusi valheiden oravanpyörä. Yritysjohtajat taas varmistavat, että viestit pohjalta eivät saavu torniin asti hierarkian kautta, jolloin kaikki päätösvalta pysyy niillä, joille se on merkitty, valheet kasaantuvat myös täällä kun kerrotaan, että työvoimaa kuunnellaan vaikka siihen ei ole minkäänlaista aikomusta.

Ne ihmiset, jotka pyörittävät tällaista valheiden oravanpyörää eivät voi hyvin, mutta jollain heidän on korvattava se tyhjyys, joka heidän sisällään on, mutta millä? No vallalla ja rahalla tietenkin, ne kaksi asiaa, jotka saavat ihmisen hymyilemään vaikka sitä olisi sisältä aivan rikki.

Pahoinvoivilla ja väsyneillä on valta käsissään

Nykymaailman ongelma onkin juuri se, että valta on suurimmilta osin niillä ihmisillä, jotka voivat pahoin, ja koska voivat pahoin ovat he yhteiskunnan kehityksen ja edistyksen jarru. Tulevaisuuden näkymä on synkkä juuri niin kauan kuin ihmiset antavat tukensa näille pahoinvoiville johtajille tai nämä johtajat roikkuvat vallassaan. Tätä asiaa kannattaa aidosti miettiä koska nämä ihmiset eivät tee kansalaisten tai työntekijöiden arjesta parempaa tai merkityksellistä, eikä heillä aidosti ole siihen mitään intressiä myöskään.

10 Comments

 1. Hiljaiset ovat ne ongelma
  4.1.2021 14:12

  Olen osin eri mieltä. Jos kerran ihminen kritisoi asioista niin hänellä on pakko olla parempi ajatus asioista, koska muutenhan kritikkiä ei syntyisi.

  Ja toisaalta, suurimpana ongelmana näen sen että ihmiset joilla on parempia ehdotuksia asioden hoitamiseksi, ovat ihan hiljaa. Usein siksi että he antavat asioien mieluummin ajatua tuhoon ennekuin kertovat omat näkemyksensä. En tiedä kuvittelevatko he että pelastajina heistä tulee ”suuria johtajia” tai että ”heitä palvotaan” sen jälkeen. Mutta he ovat suurin tekijä ongelmien aiheuttajina koska eivät korjaa tilanteita.

  Pahasta olosta en osaa muuta sanoa kuin sen että jos käyttää elämänsä rahan perässä juoksemiseen, niin silloin henkilö on jo kuollut.

  Vastaa
 2. Puolueeton
  4.1.2021 15:42

  Nykyinen kehitys johtaa vahingolliseen toimintaan. Jokaisessa on syntyessään geenimutaatioita, joista on hyötyä tai haittaa. Noin puolet mutaatioista tapahtuu aivoissa, joka on hyvin tärkeä elin.
  Kun aikoinaan sairaita lapsia ei osattu tai voitu hoitaa hyvin, huonoja mutaatioita saaneista moni kuoli ja lapsikuolleisuus Suomessakin oli 50%. Näin huonot mutaatiot vähenivät ja kansa oli henkisestikin terveempää kuin nyt.
  Nyt huonot aivomutaatiot ovat jääneet olemaan runsasmääräisinä ja ovat syynä itsekkyyteen, ahneuteen, vallanhimoon ja ylisuvaitsevaisuuteen, joista mikään piirre ei ole henkisesti terveen ihmisen tai eläimen ominaisuus. Nykyään voi ihminen kasvoiltaan näyttää kylmän kalsealta, mutta kuitenkin hän itsekkäästi puolustaa suvaitsevaisuutta, jota moni terveen iloisen näköinen ihminen ei pidä järkevänä.
  Artikkeli kuvaa tätä yleistä ongelmaa, mutta ei kerro siihen johtaneista muutoksista.

  Vastaa
 3. Anna-Maria Korhonen
  4.1.2021 20:12

  Meille opetettiin koulussa, että Suomi on ns. edustuksellinen demokratia, jossa valtaa käyttävät kansan valitsemat, rehellisiksi ja taitaviksi todetut, kansanedustajat. Nämä ominaisuudet, joiden perusteella he tulevat valituiksi, he ovat osoittaneet jo aikaisemmin erilaisissa luottamustoimissa esim. kunnallishallituksessa, julkisissa viroissa, luottamustoimissa tai muulla näkyvällä paikalla. Näin kansa oleettaa, että heillä on kykyä, taitoa ja kokemusta ongelmanratkaisuun. Kaikenkaikkiaan kansanedustuslaitoksen ideana olisi se, että se ratkoo yhteisiä ongelmia, joita kansa sille tuo. Nykyajan syyllistämisilmiö lienee seurausta ainakin osittain siitä, että kansanedustajaksi pääsee yhä nuorempia ihmisiä hyvinkin pinnallisiin valintakriteereinä, kuten missejä ja tosi-Tv-tähtiä.

  Vastaa
 4. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  4.1.2021 22:00

  ”Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä tietävät valheeksi.”

  Vastaa
  1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
   4.1.2021 22:01

   Risto Ryti

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    4.1.2021 22:54

    Suomen paras presidentti.

    Vastaa
 5. Hema
  4.1.2021 23:50

  Oivallisen hieno ja asiallinen artikkeli. Kiitos.
  Erittelisin artikkelistanne poliitikot, yritys-/yhteisöjohtajat, henkisen alistuksen, vallan sekä kehityksen.

  Käänteisesti; Kehitystä on aina.
  Valta toimii persoonallisilla, mutta silti hyvin yleisesti ennakoitavalla tavalla ihmisissä jotka siitä juopuvat. Toiset ymmärtävät sen vastuunaan, eivätkä (kaiketi) siksi halua sitä liikaa. En silti väittäisi että yksin valta tai sen ilmenemismuodot pitävät asiat horrostilassa.

  Kuvailemanne ilmiöt henkisistä ylikävelyistä ovat todellisia, ja ennenkaikkea reaktionomaisia – väittäisin jopa että useinmiten alitajuisia – , joita yhdistää pelko. Pelko joka kumpuaa siitä että ei tiedä omia rajojaan, huonosta omastatunnosta – ei alitajuisesti koe ansainneensa tai ole tehtäviensä tasalla, ehkä jopa tietää olevansa huijari. Tasapainon löytäminen omantuntonsa kanssa on jokaisen tehtävä itse. Asiaa ei helpota se, että – halusimme tai emme – kannamme kollektiivina kaikkea meitä kohdannutta vääryyttä, eniten toki omaamme, mutta se on toinen aihe. Tarkoitan vain että monesti se kusipääkin on alkujaan uhri.

  Yritys-/yhteisöjohtajat saattava saada aikaan vaikutelman pysahtyneisyydestä. Toisinaan niin onkin, mutta ainakin osakeyhtiöissä, johto on vastuussa vain ja ainoastaan osakkeenomistajille, ja voiton tuottaminen on heidän pääasiallinen tehtävänsä. He ovat tulosvastuullisia maailmassa jossa yksikin moka voi olla urantuhoava. Yhteisöjohtajalle esittämänsä muutos voi olla maineentuhoava, mikäli tuo muutos on muutos huononpaan tai voimansa ei riitä muutoksen läpivientiin. Pienyrittäjä taas monesti väsyy ja jää tilaan jossa kykenee vain ylläpitävään tulokseen. Tarpeettomiksi kokemissaan rooleissa olevat ”johtajat” suhtautuvat kaikkeen muutokseen kuin suoraan uhkaan olemassaololleen, mitä muutos saattaisi ollakkin.

  Poliitikot avustajineen taas yhtäältä ovat (toivottavasti) ihmisiä ja toisaalta vaativimmillaan ovat asemissa joissa jokainen päätös muuttaa jonkun elämää. Mikä on ”isojen pelaajien” kannalta olennaista, on se että poliitikot voivat päätyä säätämään lakeja. Suosiollisesta lakimuotoilusta esimerkiksi jollekkin energiajätille, voi poliitikkoa odottaa mukava bonus sitten myöhemmin. Jos poliitikko muutaisi rakennelmaa liiaksi, olisi se hänelle ja ennenkaikkea muille poliitikoille palkanalennus.

  Ihmistä ei saa estää menestymästä, ei siltä voi vaatia korkeaa moraalia tai vain oikeita valintoja. Näitä voi vaatia vain itseltään ja niiltä jotka kokee läheisiksiin, eikä silloinkaan aina onnistuta. Itsekin usein vastustan muutosta sohvan lämmöstä ulos räntäsateeseen. Jos asuisin metsässä puiden alla pupuja ja puolukoita jahdaten, en ehtisi yhtäpaljon muutosta miettiä.
  Kun kuitenkin olen ehtinyt, on nähdäkseni tämä koko yhteisesti hyväksytymme todellisuuden abstrakti puoli ongelmamme ydin. Tarkoitan kaikkea joka on olemassa vain käsitteenä kuten valtio, arvo, ylpeys, libido, omistaminen tai muut subjektiivisen todellisuuden rakennuspalikat. Abstrakti muodostaa näkymättömän rakenteen josta etsimme paikkamme. Toisille se on uskossa,toisille statuksessa ja joillekkin vallan illuusiossa. Se on helpompaa ja lohdullisempaa kuin raivata täysin oma tiensä.
  Länsimaissa lapsille ei juuri opeteta kyseenalaistamista tai omilla aivoillaan ajattelua. Sellainen voi joihtaa vaikka mihin muutokseen. Räikeimmillään lapsille opetetaan jopa epätodellisuutta. Opettajakin pelkää että opettaminen muuttuu siten että hän joutuu etsimää jonkin toisen tavan elää, mutta opettaja ei ole luonut peruskoulujärjestelmää, oppimisvelvollisuutta, auskultaatiota tai opetussisältöä. Miksi siis opetuksen sisältö ei edistä muutosta? Olemmeko ihmisjatkumona saaneet sen aikaan tuntemattoman (tulevaisuuden) peloissamme, vai onko tuon syynä paljon pelottavampi ajatus siitä että abstrakti osuus todellisuudestamme on tarkoituksella meille räätälöity?
  Oli miten oli, kyseenalaistaminen on aina arvokasta. Se on merkkinä itsellemme siitä, ettei mieli pidä kahleista. Joko se tai kahleet murtuu. Tekoihin sanoista voi aina ryhtyä, mikäli tarve siihen ilmenee.
  Kiitos vielä.

  Vastaa
 6. Kalergi-suunnitelma
  5.1.2021 13:18

  Viherkommunistihallituksella varmastikaan ei ole mitään sitä vastaan, että EU-diktatuuri tukee lisää mm. suomalaisten veronmaksajien piikkiin otetulla ulkomaanvelkarahalla Italiaa pelastamalla sen konkurssikypsän lentoyhtiön Alitalian. Viherkommunistihallitushan on jo aikaisemmin päättänyt, että suomalaisten veronmaksajien on kannettava kortensa kekoon 200 miljardin euron lahjusrahan maksamiseksi Italialle 750 miljardin euron ”korona”-paketista, jotta Italia ei tekisi it-exitiä, joka voisi aiheuttaa koko EU-diktatuurimonsterin hajoamiseen johtavan ketjureaktion. Suomalaisia rikkaammat italialaiset tarvitsevat tuota lahjusrahaa mm. tiettyjen konkurssikypsien pankkiensa pelastamiseen ja eläkeikänsä alentamiseen.

  ”EU-komissio on hyväksynyt Italian kansalliselle lentoyhtiölle jo lähes 300 miljoonan koronatuet”,
  https://www.kansalainen.fi/eu-komissio-on-hyvaksynyt-italian-kansalliselle-lentoyhtiolle-jo-lahes-300-miljoonan-koronatuet/

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   5.1.2021 19:32

   Kimmo Kautio toteaa Twitterissä https://twitter.com/Kimmo_Kautio/status/1337351885670506497, että hallitus jakaa myös joululahjarahaa – pakolaisiin ja maailmoja syleilevään globaalikasvatukseen riittää taas ainakin 800 000 euroa.

   Eipä näy noiden planeettamme globaalin rikollisen ”eliitin” juoksutyttöjen ja -poikien listalla esimerkiksi Hurstin laupeuden työtä tai muita vastaavia järjestöjä!

   Kalergi-suunnitelma

   Vastaa
 7. Kalergi-suunnitelma
  5.1.2021 20:02

  Eräänä säännön vahvistavana poikkeuksena kulttuurimarxismin perversioihin ja moderniin rappioliberalismiin indoktrinoiduille selkärangattomille petturipoliitikoillemme –
  joille globaalin rikollisen ”eliitin” juoksupoikina ja -tyttöinä oman kansan asettaminen etusijalle on vahingollista – on kansanedustaja Mauri Peltokangas:

  Hän vetoaa FB-sivullaan:

  ”Arvoisa Yleisradio! Voisitteko yhden kerran kertoa Suomen kansalle uutisissanne sen faktan, että EU- lait ja määräykset ovat omien lakiemme yläpuolella? Kertokaa fakta edes yhden kerran.

  ”Heti näin alkuvuodesta on hyvä muistaa, että terroristien kuskaaminen Suomeen on sairas ja vastuuton teko. Laittomasti maassaolevien hyysääminen on silkkaa hulluutta! Menossa on räikeä kulttuurimme ja arvojemme häpäisy!

  On myös hyvä muistaa, että Suomen sulattaminen globaalissa sulatusuunissa osaksi EU:n liittovaltiota on sairasta ja epäisänmaallista! Suomalainen poliitikko joka ei aja Suomen pysyvyyttä ja suvereniutta on kansansa pettäjä. Globalisaatio ja federalistien märkä uni Suomen itsenäisyyden lopullisesta alasajosta ei tuo tälle maalle tai kansalle mitään yhteistä hyvää!

  Euroopan unioni ei ole enää kauppaliitto. Se on liittovaltioprojektin kiihtymisvaihe. Tämän kehityksen ymmärtää jokainen täysjärkinen kansalainen. Pankkiunionin kautta lopulliseen kuseen on homman nimi.

  Puhutaan itsenäisyydestä ja samalla pyydetään EU:lta lupaa toimia veropolitiikassa, rajavalvonnassa ja jopa siinä, että mitä aikaa kellomme näyttää! Olemme talutusnuorassa kyykkivä pyytävä reuna-alue ja valtioneuvosto on hiljaa!?

  Jos kansa ei ymmärrä missä paskassa rämmimme kainaloita myöden, olisi isänmaallinen teko kertoa se kansalle rehellisesti.

  Arvoisa Yleisradio! Voisitteko yhden kerran kertoa Suomen kansalle uutisissanne sen faktan, että EU- lait ja määräykset ovat omien lakiemme yläpuolella? Kertokaa fakta edes yhden kerran. Tehkää palvelus, koska kansa maksaa olemassaolonne!

  En pidätä hengitystäni… ”saatanan tunarit”!”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top