On aika suhtautua energiaan vastuullisesti – Vihreä energiavastuuttomuus on heitettävä syrjään

Ympäristöministeri Emma Karin kuin käärmettä pyssyyn ajama biopolttoaineiden sekoitusvelvoitteen nosto, vaikka valtiovarainministeriö Keskipitkän aikavälin suunnitelmasta antamassaan lausunnossa kuukausi sitten tyrmäsi ajatuksen tähtitieteellisen kalliina, kertoo paljon vihreästä ajattelusta.

Biopolttoaineilla EU:n taakanjakoasetuksen toimeenpano olisi vain juridista ilmastonmuutoksen hillintää, koska niiden valmistamiseen menee enemmän energiaa kuin niistä saadaan.

Euroopan Unionin komission päättömän ilmastopaketin eräs järkiperäisimmistä osista on RED II direktiivin muutosehdotus, jolla vaikeutetaan jo muutoinkin vaikeaa biopolttoaineiden saatavuutta, koska biopolttoaineet ovat aiheuttaneet valtavassa mittakaavassa sekä luontokatoa että alentunutta globaalia ruokaturvaa.

Se, että väkivaltaista vallankumousta 38-vuotiaana väistämättömänä pitänyt Timo Harakka, energia-asioista täysin tietämätön Emma Kari, ja aivan ihmeellisiä väitteitä poliittisessa diskurssissa laukonut vihreiden vt puheenjohtaja Iiris Suomela pitävät juuri nyt kiinni biopolttoaineista kertoo sen, millaisten unelma(=dystopia) rillien läpi nämä vastuuttomat poliittiset toimijat maailmaa katsovat.

Ylioppilas ja Tampereen yliopiston hallituksen jäsen Iiris Suomela on mm. väittänyt, että ”Bensavero ei osu pahimmin köyhiin. Tästä on hyvin selkeää tutkimustietoa”. Tai ”olen käynyt kaikki mahdolliset talouspolitiikan kurssit ja lukenut kirjat”.

Näille iirissuomeloiden tapaisille idealisteille (huonot) ideat ovat rakkaampia kuin heidän lähimmäisensä.

Suomi on muun Euroopan ohella astunut täysin omaa syytään nyt vihreiden jo 30 vuotta sitten virittämään energiamiinaan. Vihreät ovat valitettavasti saaneet valtapuolueet mukaansa tähän holtittomuuteen ja hiljan mm. pormestari Juhana Vartiainen hehkutti Helsingin luopuvan nopeutetusti kivihiilipohjaisesta tehokkaasta ja vähäpäästöisestä sähkön ja lämmön yhteistuotannosta lähes arktisissa olosuhteissa ilman kunnollista suunnitelmaa taloudellisesta vaihtoehdosta. Lämpöturvallisuus on perustuslain takaama perusoikeus, joka oikeuttaa toimeentulotuen vihreän energiapolitiikan uhreille.

Koko Eurooppa on nyt lirissä ja täysin Venäjän armoilla 30 vuotta jatkuneen vihreän energiakeskustelun myötä. Vaikein tilanne on ehkä Isossa Britanniassa, jossa kaksi ja puoli viikkoa sitten Englannin keskuspankki ilmoitti vihreän energiapolitiikan aiheuttavan suurimman kansalaisten ostovoiman heikkenemisen sitten vuoden 1990, jolloin nykymuotoinen laskenta aloitettiin.

Ison Britannian valtiovarainministeri Rishi Sunak ilmoitti energiayhtiöille järjestettävästä valtavasta monimutkaisesta lainajärjestelyistä, jolla estetään vihreän politiikan aiheuttaman energialaskun kohdentuminen kuluttajille täysimääräisesti.

Energiaköyhyydestä tullut tärkeä keskustelunaihe koko Euroopassa ja nyt myös Suomessa sähkön ja bensan hinnan noustua merkittävästi. Euroopassa on EU:n komission virallisen tiedon mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka elävät energiaköyhyydessä, jota vihreä energiapolitiikka on aiheuttanut. Isossa Britanniassa tilanne on yksi vaikeimmista ja siellä on neljä miljoonaa ihmistä ajautunut energiaköyhyyteen ja monet eläkeläiset joutuvat kysymään itseltään lämmitänkö vai ostanko ruokaa.

Energia on kaikki kaikessa, kun mietimme nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia. Energianhinnan ja aivan erityisesti maakaasun hinnan valtava nousu aiheuttaa inflaatiota monella eri tavalla. Ruoan hintaa se nostaa sillä, että maakaasusta tehdään maatalouden typpilannoitteita. Maakaasupanoksesta 60 % käytetään typpilannoitteiden (urean) tuottamiseen ja 40 % käytetään siihen, energiapanoksena että ilmakehästä saadaan typpeä sopivassa muodossa lannoitteisiin.

Viime ja edellisellä viikolla ei voinut silmiä hieraisematta taas katsoa YLE:n ajankohtaistarjontaa. Niin Suomessa kuin USA:ssa monet ekonomistit ovat hokeneet, että nyt kiihtynyt inflaatio on vain lyhytaikaista. Tällainen ennustelu ei ollut kovin vakuuttavaa, kun nuori Nordean naisekonomisti A-studiossa pani toivonsa siihen, että ensi kesänä ryhtyisi taas tuulemaan.

On järkiintymisen aika suhteessa energiaan ja sen merkittävyyteen hyvinvoinnin mahdollistajana. Vaikka vihreät uskovat sen tulevan tuurisähköllä tuotettuna töpselistä, valitettavasti sitä on tuotettava taloudellisesti järkevästi, muutoin hukka perii.

Mikko Paunio

3 Comments

 1. Muutoksia muutoksia
  13.2.2022 15:56

  Niin, nämä päätökset on tehty ilman minkäänlaista kompetenssia tai edes kykyä ymmärtää mitä ne tarkoittavat valtiotasolla tai talouselämän tasolla. Mutta ihmiset ovat saaneet sellaiset johtajat kuin ovat ansainneet. Vaikkakin vihreät, nuo DDR:n Stasin kasvatuksen tulokkaat, eivät ymmärrä asiaa koska kunnat ja kaupungit maksavat niiden vuokrat. Ei se niitä kirpaise.

  Muilla minulla on pari hyvää neuvoa, miten säästää energiakuluissa tulevaisuudessa. Totuus on että 10 vuoden päästä meidän pitää pärjätä puolella siitä energiamäärästä kuin mitä kukin nyt käyttää. Silti kustannukset ovat kolminkertaisen nykytilanteeseen nähden.

  1) Maalaa talosi tummaksi. Paras olisi keskieuroopplaianen käkikello-talo joka talvipakkasillakin absorboi tehokkaasti auringonvaloa. -17 asteen lämpötilassa kahden tunnin auringonpaisteella pitanlämpötila nousee +5 asteeseen. Ja kun useampi tumma rakennus on vierekkäin, kohoaa pihapiirinkin lämpötila hetkellisesti plussan puolelle. Jokainen minuutti auringon energiaa pienenetää kulututa. Itse maalasin taloni ja vajani ja sähkölämmitteisenä kulutus pieneni 30%. Se kompensoi mukaavasti energiahinnan korotukset.

  2) ”Jatka bensiiniä”. Kun ollaan plussan puolella lämpötiloissa niin ota puolentoista litran juomapullo. Täytä se etiketin alareunaan jäänestolla. Ja loput täytä kuumalla vedellä. Sekoita hyvin ja tuloksena on greippijuman näköistä tavaraa. Laita tätä tankkiin noin 3% tankattavasta polttoainemäärästä. Kun moottori lämpiää niin paineessa ja kuumuudessa vesimolekyylit hajoavat. Vety reagoi moottorin noen kanssa jolloin päästötkin vähenevät. Ja happi tuo lisäenergiaa palamiseen. Polttoaineen kulutus pienenee 5-15% riippuen kasasujalasta ja ajoneuvosta. Ja vääntöä tulee lämpöisellä moottorilla melkosesti lisää.

  3) Polta mahdollisimman paljon roskiasi. Säästä muovi-, paperi-, pahvi ja muu palava jäte kesän ajalta. Ja kun talvi tulee niin syötä sitä palopesiin noin 50% määrällä. Muovi on puhdasta öljyä ja sen palamisesta tulee kaasuja jotka eivät pala itsestään. Samoin puun polttamisesta. Mutta kun nämä kaksi yhdistetään niin palamattomat kaasut palavat yhdessä. Eli jos puun suhdeluku on 100, ja muovin suhdeluku on 100, niin yhdessä ne ovatkin 170. Tämä oli aikoinaan meidänkylän poikien patentti kunnes pitkä musta auto ajoi pihaan ja suomalainen jalostamojätti osti patentin salkullisella rahaa.

  Näillä kolmella asialla pääset jo merkittävään energiasäästöön. Ja voit hyvillä mielin katsella tuonne 10v päähän. Niin… ja niille jotka asuvat kiinteistöissä joissa ei ole tulisioja tai joita ei voi maaalata mielin määrin… suosittelen sellaisen asuinpaikan myymistä ja siirtymistä haja-asutus alueelle. Sielä voi tehdä. Ja erotuksena jää sen verran rahaakin että vuoteen ei tarvitse töissä käydä.

  Vastaa
 2. Obelix
  13.2.2022 17:09

  ”Niin, nämä päätökset on tehty ilman minkäänlaista kompetenssia tai edes kykyä ymmärtää mitä ne tarkoittavat valtiotasolla tai talouselämän tasolla.” Eihän näillä vihreänpunaisilla yms. ”Greetoilla” – rikkaiden kakaroilla, mitään kompetenssia tarvitse olla – muuta kuin vitusti rahaa – koska pappa betalar kaiken, jopa sen julkisen ilmastopaskan puhumisen jne. Ja valtamedia käyttää ko. kakaroita hyväkseen – ideologisten vanhempien katsoessa hymyillen kakaroidensa hyväksikäyttöä päältä.

  Ei näistä ideologisista typeryksistä, tai kakaroista pidä mitään kompetenssia etsiä, vaan niistä, jotka siellä yhteiskunnan yläkerroksissa pesivät. Juuri He ovat sieltä yläkerrasta käsin aikeissa näiden ilmasto -yms. itse keksimiensä kabinettishokkiefektien avulla rikastua maailman kansojen – siis tavallisten ihmisten kustannuksella, koska tämä ”yläkerta” valtiotasolla tai talouselämän tasolla on aina tiennyt, miten ihmisiltä viedään aluksi oikeudet, sitten omaisuus / rahat -ja lopuksi henki.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  13.2.2022 19:18

  Ilmastonmuutoksesta on tehty useita kirjoja, jotka toteavat hiilidioksidista aiheutuvan ilmaston muutokset tieteen varjolla tehdyksi huijaukseksi. Ilmastonmuutos on harhakuva. Jokainen kirja on täyttä hepreaa poliitikoille, koska tajuaminen vaatii perustietoja. Sen sijaan ilmastotieteeksi sanotussa lajissa ei ole mitään vaikeatajuista, riittää kun uskoo.
  Ei tarvitse olla kovinkaan kyvykäs fyysikko, kun tajuaa, ettei hiilidioksidi voi mitenkään tuoda lisälämpöä maapallolle, koska se ei enää pala ilmakehässä ja tuota lisää lämpöenergiaa. Tämä yksinkertaisin selitys kaataa kasvihuoneilmiön ja hiilidioksidin aiheuttaman ilmaston lämpenemisen. No moderneimmat kasvihuoneilmiöteoreetikot ovatkin muuttaneet näkemystään, hiilidioksidi ilmakehässä estää maapallon lämpöä=lämpöenergiaa karkaamasta. Miten se sen tekisi, kun lämpöenergiaa ei voi poistua (johtua tai siirtyä) avaruuteen millään keinoin maapallolta. Maapallolta poistuu vain sähköenergiaa sähkömagneettisena säteilynä ja pääosin ilmakehästä hyvin kylmistä olosuhteista.
  Mutta puhumalla maapallon lämpösäteilystä ja ilmakehän takaisin säteilystä, kuulijat saadaan huijattua uuteen uskontoon. Lämpösäteily ei ole lämpöenergiaa vaikka siltä tuntuu, kun istuu nuotion ääressä. Nuotion säteily on sähkömagneettista säteilyä, joka imeytyy ihossa olevaan veteen (tai lumeen) ja muuttuu siinä lämpöenergiaksi. Sekoittamalla lämpöenergia ja sähköenergia (säteily) on helppo johtaa kuulijat harhaan. Lähes kaikki lämpöenergia tulee auringosta, hiukan sitä vuotaa maapallon sulasta ytimestä noin 40 km paksun kivivaipan läpi. Jossain kohtaa tuo vaippa on ohut ja rikkoontuu päästäen laavavirtauksia ja hieman lisälämpöä. Lämpöenergia poistuu ilmakehästä sähkömagneettisena säteilynä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top