Onko Ben ”crime minister”? Keltaliiveilta eilen jyrkkä tuomio Israelin korruptiolle ja hinnankorotuksille

Ranskan kuljetussektorin inspiroima keltaisten huomioliivien käyttö mielenilmaisujen tehokeinona saavutti eilen lauantaina myös Tel Avivin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, jota mielenosoittajat maalittavat, on liitetty useaan taloudellisten epäselvyyksien vyyhtiin: Häntä syytellään sekaantumisista toimiin, joissa julkiset hankinnat ovatkin täyttäneet yksityisiä taskuja jne., siis korruptioon ja ”hyvä-veli”-touhuun. Tämähän ei ole harvinaista maailmalla, minkä myös suomalaiset tietävät. ”Roisto-pääministeri” sai sitten arvostelijansa liikkeelle kaduile, Ranskan malliin.

Israelilaisten protestoimisen käynnistävänä tekijänä olivat tutut polttoaineiden hinnankorotukset. Sähköenergian, mobiilipuheluiden, vakuutusten ja elintarvikkeiden hinnat ja eräiden verojen, kuten kiinteistöveron korottaminen ovat saaneet israelilaisten ”maljan täyttymään”, jos käytämme raamatullista sanontaa. Tähän kaikkeen vielä päälle useisiin ministereihin kohdistuneet korruptioepäilyt, joista pääministerikään ei ole säästynyt. Netanjahua epäillään omaneduntavoittelusta Israelin laivaston sukellusvenehankinnoissa.

Siis hinnat nousee, uusia maksuja ilmaantuu, ja johtavat poliitikiot syövät kuormasta. -Tämä on se kuva mikä kansalaisilla on useassa muussakin maassa, kuin Israelissa, eivätkä he ole suinkaan väärässä. Netanjahu menetti äskettäin hallituskoalitiosta yhden oikeistopuolueen oltuaan arvostelijoiden mielestä liian pehmeä Gazan kaistalta ohjusryöpyn Israeliin ampunutta Hamasia kohtaan. Juha Sipilästä poiketen Netanjahu on tehnyt parhaansa Israelissa laittomasti oleskelevien eritrealaisten ja sudanilaisten lähettämisestä Afrikkaan, turvallisiin oloihin Ruandaan israelin kustannuksella elätettäviksi kyllä, mutta paljon alhaisemmin kustannuksin ja ilman Israeliin aiheutuneita järjestysongemia. menettely oli kansainvälisten sopimusten mukainen, mutta ei kansainvälisten järjestöjen mieleen. EU:n komissio oli tässä asiassa Israelin kimpussa, ja Netanjahu joutui perumaan hankkeen.

Benjamin Netanjahu on siis kerännyt sekä moitteen että kiitoksen aiheita, mutta eilen hän oli mielenosoittajien silmissä pääsyyllinen kaikkeen. Lehden haastattelema keltaliivi-protestien järjestäjä kertoo:

”Olemme liian monta vuotta saaneet lyhyemmän korren ja olleet hiljaa. Päivittäinen elämämme on vaikeutunut. Keskiluokka heikkenee ”,sanoi David Mizrahi lehdelle.

Hallitus on jo reagoinut protesteihin. Jo keskiviikkona (19.12.) hallitus ilmoitti neuvottelevansa sähkönjakeluyhtiön kanssa energian hinnankorotusten leikkaamisesta ja suuriin elintarvikeketjuihin on oltu yhteydessä samasta syystä. Elintarviketuottajat ja jakelijat ovat heittäneet palloa toisilleen, ja yksityisellä puolella mukaantulon ehdoksi on asetettu polttoaineveron alentamista. Sekavalta näyttää, ja syyllinen on aina joku muu, mutta toimeentulostaan huolestuneille kansalaisille ei tarjota kylmää kättä, kuten samalla longitudilla pohjoisempana (Pallokartasta näkee, että Helsinki on miltei suoraan Jerusalemin pohjoispuolella).

Lehden mukaan keltaliivi-protestiin osallistui ”joitain satoja” tel-avivilaisia. He sulkivat erään keskeisen risteyksen joiksikin tunneiksi, ja sitten poistuivat. Keltaliivi-protestit ovat nyt maailmanlaajuinen trendi: Tyytymättömät kokoontuvat ilmaisemaan vastalauseensa nimenomaan keskiluokkaa kurjistaville talouspoliittisille ratkaisuille, ja vallankäyttäjien korruptoituneisuudelle. -Ja tämä tehdään ilman vasemmisto-oikeisto -orientoituneita poliittisia tunnuksia. Milloin Suomessa?

Asiasta kertoi The Times of Israel 23.12.2018: Hundreds in Tel Aviv join yellow-vest economic protests.

Päivitys:

Tel-avivilaisten protesti rikkoo facen yhteisönormeja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top