Onko hallitus kääntänyt takkinsa turvapaikanhakijoiden Välimereltä-noutamisen suhteen?

Välimerenmaihin kertyneiden turvapaikanhakijoiden asema puhutti tänään Yle:n Ykkösaamussa Tasavallan presidentti Sauli Niistöä, ja sisäministeriö informoi myös tänään kansaa tiedotteellaan, jonka mukaan 175 Kyproksella ja Kreikassa olevaa turvapaikanhakijaa noudetaan Suomeen osana ns. taakanjakoa. Edelliset turvaan-noudetut tuotiin kesällä Maltalta, ja silloin hallitus linjasi, ettei tämä poikkeustoimenpide toistu. Vaan miten on?

Medialle jaetun tiedotteen, 12/2020, mukaan Kyprokselta ja Kreikasta noudettavien turvapaikanhakijoiden joukko laajennetaan ”muihin haavoittuvassa asemassa oleviin”. Alkuperäinen rajaus perhettä vailla pakolaiskeskuksissa oleviin lapsiin näyttää liudentuneen ja hämärtyneen, eikä täsmällistä tietoa ole saatavilla.

Tänään aamulla sisäministeriö kertoi seuraavan:

Helpottaakseen Välimeren alueen EU-jäsenmaissa olevien
turvapaikanhakijoiden humanitaarista tilannetta, hallitusryhmät ovat
sopineet haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden
auttamisesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa ensisijaisesti lapsia sekä
yksinhuoltajaperheitä, joilla on todennäköisesti perusteet saada
kansainvälistä suojelua ja jotka tulevat erityisen heikon
turvallisuustilanteen maista, kuten Syyriasta ja Afganistanista.

Hallituksen aie on vastaanottaa enintään 175 turvapaikanhakijaa, jotka voisivat tulla Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta. Lukumäärään on päädytty laskemalla yhteen Kreikan ja Kyproksen esittämissä avunpyynnöissä mainitut luvut (150+25).

– Olen iloinen siitä, että hallitusryhmillä on yhteisymmärrys
asian ratkaisemisessa, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo tiedotteen mukaan.

Pidämme mielessä maininnan hallituspuolueiden iloisesta yhteisymmärryksestä, vaikkemme voi yhtyä ministeri Ohisalon varmaan vakaumukseen asiassa.

Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasian järjestö UNHCR on vedonnut valtioihin Välimerenmaissa olevien hädänalaisten puolesta, ja kuten mainitsimme, Kreikka ja Kypros ovat aktiivisesti tarjonneet alueellaan olevia turvapaikanhakijoita mm. Suomelle.

Tiedote mainitsee, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien vastaanottoon on saatavissa tukea EU:n maahanmuuttorahastosta AMIF:stä.

Tiedote mainitsee myös tarpeen EU-maiden vakiintuneista järjestelyistä Välimeren ylittävien turvapaikanhakijoiden suhteen:

Suomi haluaa edelleen osana EU:ta edistää ensisijaisesti
kestävää ratkaisua, jolla uudistetaan yhteinen eurooppalainen
turvapaikkajärjestelmä ja tehdään siitä toimiva myös
kriisitilanteissa. Euroopan komissiolta odotetaan kevään aikana uutta
ehdotusta turvapaikkapolitiikan uudistamisesta.

Onko hallituksen politiikka muuttunut kesän jälkeen?

Vielä viimevuoden elokuussa kuulimme hallitukselta, että turvapaikanhakijoiden noudoista pidättäydytään em. järjestelyä odoteltaessa. Silloin haettiin Maltalta viisi henkilöä, jotka oli tuotu saarelle pelastusaluksilla.

Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelman mukaisesti tavoitteena on edistää mereltä pelastettujen sisäisiä siirtoja koskevia väliaikaisia järjestelyjä. Suomen tavoitteena on pyrkiä pois alus kerrallaan etsittävistä ratkaisuista kohti nykyistä ennakoitavampia toimia. Tavoitteiden edistämistä tukee osaltaan puheenjohtajavaltion käytännössä osoittama solidaarisuus. Jatkossa Suomi pidättäytyy sisäisistä siirroista, kunnes väliaikaisesta järjestelystä on sovittu. Sisäministeriö 08-08-2019.

175:n henkilön tuonti Suomeen ei ihan sovi meille kesällä kerrottuun.

Suunnitellut siirrot vahvistetaan valtioneuvoston päätöksellä ulkomaalaislain edellyttämällä tavalla, kertoo tiedote.

Keitä ”muut haavoittuvassa asemassa olevat” ovat? Sisäministeriö vaikenee

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tämänaamuinen Yle-haastattelu sisälsi hyvin mietityttävän vinkin: Presidentti kertoi saaneensa kahta keskenään ristiriitaista informaatiota al-Howlin leirissä Syyriassa olevien Suomen kansalaisten asiassa, -ja nimenomaan hallituksen piiristä. Jos ulkopolitiikan ylin johto kokee asiat, näin ei luottamus suuren yleisönkään keskuudessa voi olla korkealla.

Kun sanamuodot lapsista ja äideistä venyvät ja liudentuvat ”haavoittuviin”, vaikutelma syksyn 2015 nuorukaisista tulee väistämättä mieleen. Jotain tarkoitti myös presidentti korostamalla haastattelussaan tyttöjen ensisijaisuutta turvaan-otettavia valikoitaessa. Heitähän ei Suomeen asti juurikaan tullut, muistitti Niinistö.

Kun suomalaisella yleisöllä on vielä hyvässä muistissa viime joulukuun episodi tipottaisine tiedonjakamisineen,  odotimme  ministeriön suunnasta avoimenpaa tiedottamista, ja täsmällistä määrittelyä Kreikasta ja Kyprokselta noudettavien henkilöiden valintakriteereistä. Epäluulo ”Korpi-operaation” suhteen aiheutti joulukuussa pientä kuohuntaa, ja mm. ulkoministeriin kohdistuvia moitteita. Toki ministeri Ohisalo ymmärtää olla altistamatta virkatoimiaan samankaltaiselle kritiikille.

Aiemmin aiheesta 10.08.2019:

Hallitus on päättänyt hakea Maltalta lisää turvapaikanhakijoita Suomeen.

12 Comments

 1. perkele
  22.2.2020 20:43

  s….nan v…ää maanpetturit… yhtäkään …tanan läpsyttelijää ei pidä päästää tänne

  Vastaa
 2. ro
  22.2.2020 20:51

  Nyt runoilijan piironginjalalla viimeinkin jotain välähtää,mutta ei edeleenkään mitään moiteen sanaa pakaraporarin tai Frankenstainin morsiamen (hutikorven) touhuista.

  Vastaa
 3. jani
  22.2.2020 21:06

  Kyllä se pitäisi jo tietää että punavihernatsit ei juuri muuta osaa kuin valehdella ja mädättää.

  Vastaa
 4. timo
  22.2.2020 21:20

  Kiitos vaan taas kaikille äänestämättä jättäneille.
  Persut oli muutaman tuhannen äänen päässä pääministeripuolueen paikasta.

  Vastaa
 5. Se tiedetään jo että...
  22.2.2020 21:29

  Jo nyt tiedetään että Suomeen tuotetaan (ja lisäänytään) seuraavan viiden vuoden aikana 1.3 miljoonalla ulkomaalaisella. Se tiedetään jo kansainvälisesti ja suomalaisille politikoille on jäänyt tehtäväksi pimittää tieto ja olla kertoamatta siitä kansalle. Mm. Daegelin luvuista se käy ilmi.

  Nyt siis odotellaankin sitä kun kevään tullen muutolintojen lailla maahan marssivat ulkomaalaiset. Ruotsalaiset tarjoavat ilmaiset junakyydit jotta itse säästyisivät pahemmalta. Mutta ei. Sinne tulee reilut 2 miljoonaa uutta turvapaikanhakijaa.

  Vastaa
  1. jani
   22.2.2020 22:45

   Täysin turha sepustus ilman lähdelinkkejä yms. Ei sano kelleen yhtään mitään.

   Vastaa
   1. Se tiedetään jo...
    24.2.2020 10:04

    Fiksumpi tekisi niin että ottaisi tuosta firman nimen ylös, kirjotittaisi sen hakukoneesen ja katsoisi sieltä ilmaisia ennusteita jotka ovat nähtävillä. Ja jos vielä asia kiinnostaa enemmän, niin maksaisi sen vuosimaksun ($250) jolloin saisi vuodeksi käyttöönsä sekä ennusteiden historiatiedot että ennusteet tulevaisuuteen, aina vuoteen 2055 asti. Sieltä voi huomata että vuonna 2055 Suomessa on arivoitu olevan 1.7 miljoonaa suomalasista. Ja loput, … ne ovat sitten ulkomaalaisia.

    Tyhmemmät taas vaativat lähdelikkejä ymmärtämättä että ne voivat olla maksumuurin takana. Eivätkä ymmärrä lukemaansa tekstiä.

    Vastaa
 6. Eija
  23.2.2020 15:55

  Nykyinen hallitus tuhoaa Suomen. En jaksa ymmärtää tätä vouhotusta, että kaikki maailman pakolaiset täytyy tuoda Suomalaisten veronmaksajien elätettäväksi. Eikö viimeiset 30 vuotta ole osoittanut, että ne ei kotoudu meidän kulttuuriin. Nyt olisi viherpiipertäjien korkea aika ruveta ihan oikeisiin töihin, ja alkaa ajamaan Suomalaisten nälkäänäkevien köyhien asioita. Nyt lisätään vain veroja, että saadaan nämä ns. pakolaiset elätettyä. Tunnettu tosiasia on, että nämä nuorukaiset (joita myös lapsiksi kutsutaan) maleksivat kaduilla ja tavarataloissa tyhjänpanttina. Suomalainen vanhus ei enään yksin , ilman saattajaa uskalla liikkua kaduilla, eikä kaupoissa. Ottaako hallitus vastuun, kun Suomen kansan pinna katkeaa ja alkaa tapahtua kauheuksia?

  Vastaa
  1. Leena
   23.2.2020 21:06

   Ilmeisesti et ole tavannut ketään turvapaikanhakijaa, pakolaista tai maahanmuuttajaa henkilökohtaisesti, jotta olisit saanut oikean kuvan näistä ihmisistä. Asenteesi pakolaisia kohtaan muuttuvat varmasti, jos olet avoin ja ennakkoluuloton. Toivon sinulle rohkeutta ja inhimillisyyttä katsoa asioita hieman pintaa syvemmälle. Vastakkainasettelulla eivät Suomen vanhukset tai köyhät tule autetuiksi. Tunnen useita pakolaisia, jotka opiskelevat mm. lähihoitajiksi vanhustyöhön. Ja useat mainitsemasi nuoret miehet opiskelevat ja tekevät töitä siinä missä kantasuomalaisetkin. Ei vanhusten heitä tarvitse pelätä. Heidän kulttuurissaan vanhoja ihmisiä kunnioitetaan jopa enemmän kuin Suomessa. Kannattaa tutustua!

   Vastaa
   1. Leenalle terveisiä
    24.2.2020 10:18

    Minä olen ja siksi pidän aina viiden metrin välimatkan niihin.

    Työelämässäni olen työskennellyt toisen mm. polven turkkilaisten kanssa. Vaikka he olivat syntyneet Saksassa, oli heillä Turkin passit ja he olivat ylpeitä turkkilaisuudestaan. Osa koitti opetella maan tavoille mutta eivät voineet mitään kun yhteisöpaine oli niin kova. Yksi kaveri oli sen verran mukavan tuntuinen että otin sen vähän niinkuin kaverikseni kun sen kanssa kerran joutui työskentelemään. Britit ja saksalaiset varoittelivat koko ajan että ”älä kaverraa noiden kanssa”. Tämä turkkilainen, kuten muutkin kertoivat miten Suomi ja Turkki ovat veljeskansa ja että nin opetetaan sieläkin Turkin kouluissa ja ylisti miten maiden rajoja ei pitäisi olla ollenkaan koska olemmehan kaikki veljiä keskenämme. No, aikaa kului. Kaveri meinasi saada potkut pari kertaa kun ei ollut kovin fiksu. Mutta minä puhumalla pidein sen tiimissä. Viisi vuotta oli kulunut ja kerran sitten tuli työmaalla eteen tilanne jossa putki piti vielä pularin ohi. Turkkilainen halusi vetää sen suoraan toiselta puolelta mutta minä sanoin että pilari kierretään jotta pitkään linjaan saadaan ”pusku”. Turkkilainen intti muutaman kerran mutta minä sanoin että linja vedetään kietäen pilari koska tarvitaan liikevaraa lämpötilan muutoksiin. Ja siitäkös se suutui. Hyökkäsi kurkkuuni, kaatoi maahan ja alkoi kuristamaan huutaen ”Sinä olet vääräuskoinen, sinä ole väärässä, nyt minä tapan sinut”. Yllätys oli suuri. Ilman mitään varoitusta isalmilainen veri kiehahti ja hän säilytti kunniansa kun hyökkäsi ensin. Ja kaveri olisi varmaan onnistunutkin minun tappamisessani jolleivat muut olisi tulleen väliin ja repineet sitä minusta irti. Britit ja sakut vaan hymyilivät ja sanoivat ”Mitäs me sanottiin, älä kaveraa noiden kanssa”.

    Itse oli todella hämmäytynyt. Viisi vuotta, viisi vuotta oli kaeri jaksanut näytellä. Olimme vaimoni kanssa käyneet heidän kotonaan, ja he meidän asunnollamme. Iltaisin oli käyty paikallisessa kaljalla jne jne jne. Ja sitten kun se veri kuohahti niin kaveri ei ytynat pidättelemään itseään.

    Tarinan opetus: muslimit eivät ole kaltaisiamme. Ne ovat valehtelevia käärmeitä. Jotka heti tilaisuuden tullen tappavat sinut, tai silloin kun sinusta ei ole enää heille hyötyä.

    Vastaa
    1. Leena
     24.2.2020 23:18

     Turvapaikanhakijatko tulleet Suomeen lomailemaan? Olisivatko monet perheet lähteneet pienten lasten kanssa vaaralliselle matkalle kohti tuntematonta, ellei heillä olisi ollut ollut todellinen hätä?
     Koko ihmisryhmän leimaaminen jonkin yksilön huonon käytöksen vuoksi on mielestäni asiatonta. Turkkilaisissa ja muslimeissa on varmasti erilaisia ihmisiä niin kuin on meissä suomalaisissakin. Kun 60-luvulla Suomesta muutti Ruotsiin paljon siirtolaisia, ei suomalaisten maine siellä aina ollut kovin mairitteleva. Kuva viinaanmenevistä suomalaisista tappelijoista oli melko näkyvä silloisessa naapurimaassamme. Mutta niin on vain Ruotsikin hyötynyt suomalaisten ja muista maista tulleiden siirtolaisten työpanoksesta. Itse asuin 70-luvulla Ruotsissa. Siellä oli jo tuolloin hyvin paljon turkkilaisia työntekijöitä enkä kuullut tai nähnyt mitään kielteistä heidän toiminnassaan. Samoin Saksan elinkeinoelämä on hyötynyt ulkomaisesta työvoimasta. Avainsana on kotouttaminen, siihen tulee panostaa, jotta haitallisilta ilmiöiltä vältytään. Ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia erilaisesta kulttuurista tai uskonnosta huolimatta. Rakennetaan Suomea yhdessä positiivisessa hengessä ja luotetaan toisiimme!
     ,

     Vastaa
 7. Pertti turunen
  24.2.2020 08:57

  Leena näistä turvapaikan hakijoista on töissä vajaa 1 prosentti . Loput on tullu tänne vaim lomalle niinku ite sanovat medialle .

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top