Onko kauppakeskusvartijoiden henki vaarassa työtehtävissä? Vartijaa kaulaan puukottaneelle 5-vuoden tuomio

Viime joulukuussa puukotettiin Vantaan Prismassa työtehtävässään ollutta vartijaa. Tekijä oli tänään tuomiolla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, ja sai ansaitsemansa rangaistuksen, mutta kysymys vartijoiden ja järjestyksenvalvojien työturvallisuudesta on yhä ilmassa.

Otsikkokuva näyttää rikoksen tekopaikkaa, josta siivooja juuri lakaisi verijälkiä pois. Vartija oli ollut viemässä kiinniotettua myymälävarasta alempaan kerrokseen, kun tämä oli yllättäen iskenyt häntä veitsellä. Veitsikin oli hetkeä aiemmin varastettu toisesta myymälästä.

Pienehköihin ja kevyesti rangaistaviin rikoksiin syyllistyneiden ei yleensä odoteta ryhtyvän väkivaltaisiksi. Tämäkin tekijä olisi kävellyt vapaasti omille teilleen, poliisin puhuttelun ja kuulustelulapun saatuaan, ellei olisi itse pahentanut tilannettaan. Puukotus, yhdistettynä aiempaan neljään kuukauteen ehdollista pahoinpitelystä, tuotti hänelle viisi vuotta ehdotonta vankeutta. Hänen voidaan siis katsoa käyttäytyneen irrationaalisesti, omaa etuaan vastaan, hyökkäämällä kauppakeskuksen vartijan kimppuun.

Oikeus katsoi miehen, nimeltään Hussein Abdi Nasir Movlid (Movliid?), tehneen tekonsa tietoisena mahdollisuudesta, että uhri menehtyy kaulan alueelle osuneeseen iskuun. Kaiken lisäksi Movlid väittää olevansa koulutukseltaan lääkäri. Kiinniottoon johtanut teko, oli kenkien varastaminen myymälästä. Nyt tuomio tuli m. tapon yrityksestä.

Järjestyksenvalvojien työ-ympäristö on siis muodostumassa aiempaa vaarallisemmaksi, kun äärimmäinen väkivaltaa saattaa uhata tähän asti suhteellisen helpoissakin tilanteissa. Kuvausta tekopaikalta tarkemmin linkissä rikosuutiseen.

Käräjäoikeudessa kerrottiin puukoniskun osuneen lähelle kaulavaltimoa, ja vartijan menehtymisen olleen hyvin mahdollista. Samankaltaisten sattumuksien välttäminen tulevissa tilanteissa on vaikeaa, ellei lisätä vartiointihenkilöstön määrää, ja oteta normiksi toimimista aina vähintään vartijaparina. Tämän vaikutukset kaupan kuluihin näkyisivät meidän ostoskassimme hinnassa, mutta olisihan sillä toki työllistävä vaikutus.

Iltalehti 01.12.2018: Puukotus Tikkurilan Prismassa – silminnäkijä: ”Vartijan kaulasta vuoti paljon verta”.

MTV:n uutinen tänään tekijän tuomiosta.

P.S.
Teko tapahtui lauantaina 01.12.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top