Onko konsulttivirka palkkio poliittisen uran aikana tehdystä?

Kun Elinkeinoelämän Keskusliitto EK piti puoluejohtajille vaalipaneelin, toimittaja Marja Sannikan ohjastaessa keskustelua, nousi esiin vanha mutta ei vanhentunut teema Venäjän ja EU-maiden kaasukaupoista. Aihe on puhuttanut koko maailmaa, USA:ta myöten, ja ilmiö on perua Saksan sosialidemokraattisen liittokanslerin Willy Brantin ajoilta, jolloin Saksan Liittotasavalta lipesi lännen riveistä suhteessa silloiseen Neuvostoliittoon, nykyiseen Venäjään.

Ilmankos SDP:n Eero Heinäluoma hiiltyi Jussi Halla-ahon vastaukseen Sannikalle (videolla), hänen kysyessä EU:n populistipuolueiden Venäjä-kytköksistä. Halla-aho nosti esiin Suomen demarit, ja näiden kanssaköymisen mm. Venäjän valtion politiikan välikappaleena toimivan Gazpromin kanssa.

Kun Neuvostoliitto romahti elokuussa 1991 pääasiassa omaan mahdottomuuteensa, mutta myös maailman finanssipiirien avittamana, Venäjä vapautui kaveeraamasta vain ulkomaisten aateveljien ja -siskojen kanssa, mutta sosialidemokraattisen veteraanipoliitikon Paavo Lipposen löytäessä ”Pietarin-tien”, touhuttiin vielä aate-pohjalla.

Lipposen sukupolven ”uuden idänpolitiikan” avaajat olivat kuitenkin jo silloin -nykyajan tapaan- kaikista puolueista. Kokoomuslaisia nimiäkin muistetaan, myös edesmenneitä, ja KGB-jäärä Viktor Vladimirovin nuori kaarti nousi nopeasti teinipoliitikoista ministerien joukkoon, ilman pelleilyjä työryhmissä Säätytalolla. 1900-luvun suomalaisista poliitikoista hyvin harva oli kuuro Kremlin seireenien kutsuille. Veikko Vennamo tulee mieleen, eikä montaa muuta.

EK:n eurovaalitentissä Vennamon vanhan puolueen perinyt Jussi Halla-aho otti siis perinteisen kannan itä-suhmurointiin, saaden tukea Vihreiden Heidi Hautalalta. -Ei niin tavallinen tilanne. Eero Heinäluoma kuitenkin seisoi puolueensa vielä esiinkaivelemattoman menneisyyden takana, ollen silminnähden kiukuissaan.

”Luurankoja kaapissa” on poliittisena terminä Suomessa tuontitavaraa. Sen lanseerasi USA:ssa opiskellut ja sikäläisiä sanontoja ymmärtävä SDP:n silloinen puoluesihteeri Erkki Raatikainen jo puolisen vuosisataa sitten. Sanonta on jäänyt sittemmin vähemmälle käytölle, mutta Raatikaisen entisellä puolueella ovat kaikki luurangot hyvässä jemmassa, ja matkan varrelta on kerätty lisää.

Neue Ostpolitik, Nordstream, ja miksi Saksa on Venäjän taskussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top