Onko muiden kuin Turun Taxidatan autojen estäminen Taksidatalle varatun tilan käytöstä rasismia?

Turussa on syntynyt eräänlainen ”taksisota”, kun taksiliikenteen uusyrittäjät, uuden taksilain myötä alalle tulleet, ovat pyrkineet käyttämään mm. Viking Linen Taxidatalle osoittamaa asiakkaidennoukkimis-kaistaa Turun satamassa. Asiaa kuumentaa se, että osa uusyrittäjistä on ulkomaalaistaustaisia.

Paikallislehti otsikoi uutisensa: ”Rasismia Turun taksitolpilla.”

Satamassa tehokkain tapa ottaa asiakas kyytiin on poimia hänet suoraan terminaalin edestä, johon laivayhtiö on järjestänyt autoille tilaa jonottaa ja ottaa kyytiläisiä. Viking ja Taxidata ovat sopineet, että tätä tilaa käyttävät vain ne autot, joille laivayhtiö on myöntänyt siihen luvan, -siis Taxidatan.

Tänään Turkulaisessa julkaistu uutinen toistaa ulkomaalaistaustaisten kuljettajien valitukset, jotka suurimmaltaosin kohdistuvat Vikingin terminaalin tilanteeseen, mutta väitettyä suunsoittoa ja etuilua on lehden mukaan esiintynyt yleisemminkin taksitolpilla. Haastateltu kuljettaja kertoo lehdelle Taxidatan autosta huudetun hänelle tulossaolleelle asiakkaalle epäily ettei ulkomaalaistaustainen ehkä maksa veroja. Tämän seurauksena asiakas olisi ottanut toisen auton.

Verojen välttämisellä kilpailuetua tavoittelevat henkilökuljettajat eivät ole tuntematon ilmiö Suomessa. Ainakin pääkaupunkiseudulla on tavanomaista, että erään kaukoidän maan liikemiesseurueet eivät poistu hotelleista takseilla, vaan heidät noutaa taksitunnuksettomalla autolla Suomessa asuva maamies, joka vaikuttaa ammattimaiselta. Niinpä epäilyjä veronkierrosta on ilmassa, ja Turussa ne ovat uutisen mukaan johtaneet huuteluun. Uutinen mainitsee myös käsirysyn, mutta se liittynee Vikingin terminaalin tilanteisiin.

Suomessa taksiliikenne on ollut perinteisesti säädeltyä, niin että ajolupia oli vain harkinnan mukainen määrä. Tällä varmistettiin, että liikennöinti on kuljettajille kannattavaa. Liikenne ja viestintäministeri Anne Berner mullisti käytännöt uudella taksilailla, jota nyt siis ollaan sisään-ajamassa. Turussa tämä on edesauttanut siis ristiriitoja, ja rasisti-syyttelyä.

Asiasta kirjoitti eilen Turkulainen. Linkki näköislehteen.

3 Comments

 1. Pertti Grandell
  16.5.2019 18:51

  olen kertonut kaikille että katsokaa että ruorissa on pottunokka ja pistäkää taksin tunnus muistiin. pääsee paljon pienemmällä murheella…ei saa olla tyhmä. lopetin stadin taksi helsinki sen jälkeen kun bannasivat kun kuskilla oli mainos suomalaisuudesta olevan kuskin rasismista. vitt# mikä on stadin meiningi. uusi rinkeby staili? ei kyllä kestä länsisataman mustien ja karvakämmenien taksit. huomaa hyvin. tallinnan pojat ja tytöt osaavat valikoida pottunokkien kyydit. hienoa.eivät osaa parkeerata , liikenne sääntöja, ei tarvii olla professoori tai maailman tyhmin liikenneministeri kommunisti ”kyllönen” joka oli täys katastroofi hölmölän kansalle. tarkkana kenen kyytiin menette…

  Vastaa
 2. Janis Petke
  16.5.2019 20:13

  Normaalia kyynärpäätaktiikkaa

  Vastaa
 3. Pekka ja Pätkä
  16.5.2019 20:34

  Itse kysyisin ensin, kuka omistaa maa-alueen, jolla taksit odottavat asiakkaita. Onko siis kyseessä yksityinen vaiko julkinen taksitolppa.

  Toisekseen kilpailutuksen tolpalle pääsyn ehdoista pitää vastata taksitoiminnan rakennetta (tuhat taksia kilpailee yhdestä matkustajasta), ei laivatoiminnan rakennetta (yksi laiva ja tuhat matkustajaa).
  — Monopolin aikaan taksitoiminta oli erilaista ja silloin kilpailutuksen ehtojenkin oli oltava erilaisia. Onko toiminta jäänyt viime vuosituhannelle?

  Jos taksialalla on paljon yrittäjiä / tilauskeskuksia ei voi kilpailuttaa esimerkiksi sillä ehdolla, että sopimuskumppanin (yksin) pitää pystyä toimittamaan tuhat taksia laivan tullessa satamaan.
  — Koska ei ole olemassa vaihtoehtoa, että hävinyt yrittäjä on vapaa perustamaan oman sataman ja ajamaan Tukholmaan omilla laivoilla ja antamaan taksikyydit vain omalle taksille.

  Kolmanneksi osoitan syyttävällä sormella TaksiDataa, jos se kieltäytyy välittämästä kyytiä uusyrittäjälle vaikka se itse saisi paremman välitysmaksun tuolta uusyrittäjältä kuin vanhayrittäjältä.
  — Jos taksidatan tarkoitus on jotain muuta kuin liikevoiton maksimoiminen, ei sitä ylipäätään voida pitää neuvottelukumppanina taksitolppaneuvotteluissa.
  — Taksikyytien tarjoaminen on ja saakin olla vain elinkeino- ja liiketoimintaa. Ei esimerkiksi aatteellista toimintaa. Aatteellista toimintaa on esimerkiksi Suomen Yrittäjät ja sen alaosastot. Voitaisiinko kuvitella, että vain ”liittoon kuukuvat” yritykset saavat harjoittaa toimintaa.

  Neljänneksi. Jos tolppaneuvotteluissa käytetään argumenttina ”pakollisten maksujen” suorittamista, on silloin argumentin käyttäjän (TaksiData ja sen taksit) mentävä taloudelliseen vastuuseen omien yrittäjiensä pakollisten maksujen suorittamisesta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top