Onnimanni-palkinto kuvakirjan tekijöille

Lastenkirjainstituutin tämänvuotisen Onnimanni-palkinnon saaja on Etana Editions -kustantamo. Lastenkirjoihin suuntautuneen kustantamon taustalla ovat graafiset suunnittelijat, taiteen kanditaatit, Jenni Erkintalo ja Réka Király.

Palkintoraati, johon kuuluivat toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, kuvittaja Jani Ikonen, emeritaprofessori Leena Kirstinä ja toimittaja Anu Tuomi-Nikula, arvosti Erkintalon ja Királyn pienen kustantamon pioneerityötä virikkeellisemmän lastenkirja-kuvituksen puolesta.

Jenni Erkintalon ja Réka Királyn vuodesta 2014 toiminut kustantamo on edistänyt kuvakirjojen yleistä arvostusta Suomessa, ja laajentanut lukijakuntaa vain pikkulapsista kaikenikäisiin. Etanan monipuolinen kuvakirjavalikoima rohkaisee myös vakiintuineitakin kirjankustantamisen toimijoita, ja muistuttaa kirjan tärkeydestä lapsen esteettisen ymmärryksen kehitykselle ja lähtökohdille aikuisuuden kulttuuriharrastuksiin.

Etana-kustannuksen julkaisut ovat olleet suomalaiseen kulutukseen tarkoitettuja, mutta ne ovat herättäneet myös kansainvälistä mielenkiintoa. Ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kirjoja tultaneen myös suomentamaan. Etanan kustantamia suomalaisia kuvakirjoja on jo myyty moneen maahan, mm. Ruotsiin, Italiaan Espanjaan, Puolaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Arvosteluraati totesi Etanan kustantamat kirjat ulkoasultaan poikkeuksellisen viimeistellyiksi, ja kiinnitti huomiota lapsiystävällisiin ratkaisuihin. Kustantamo valvoo taiton lisäksi myös painotyön eri vaiheita, että valmiin kirjan värimaailma noudattaa uskollisesti kuvittajan kuvitusoriginaaleja.

Etanan kirjat kannustavat lapsia vapaaseen leikkiin, tukevat luovaa ilmaisua ja rohkaisevat mielikuvituksen käyttöön. Kirjoja onkin palkittu mm. Vuoden kauneimmat kirjat- ja Vuoden huiput -kilpailuissa, ja mm. Bolognan lastenkirjamessuilla. Etanan teoksia on myös otettu kansainvälisen Youth Libraryn suosituslistalle ja IBBY Finlandin kunnialistalle. Réka Király ja Jenni Erkintalo olivat myös tänä vuonna Suomen nimeämiä ehdokkaita kansainväliselle ALMA-palkinnolle.

Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top