Opposition välikysymys tyrmää hallituksen työllisyyspolitiikan

Koko opposition: Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattien ja Liike NYT:in välikysymys raatelee Sanna Marinin hallituksen harjoittaman työllisyyspolitiikan, vaikka ymmärtääkin koronaepidemian tuomat hankaluudet.

Kokoomuksen aloitteesta tehdyn välikysymyksen linja on oppositiopuolueille helppo, koska ne ovat koko nykyisen valtioneuvoston hallinta-ajan muistuttaneet hallitusta pitämään kiinni työllisyyslupauksestaan ja samalla varoittaneet velkaantumasta liikaa.

Työllisyystavoite on karannut ja velka on kasvanut yli äyräiden

Vuonna 2021 joka neljäs valtion käyttämä euro on velkaa.

Hallituksen työllisyystavoite on 75 %:a mutta nykyisellä velanotto vauhdilla tavoitteen ja todellisuuden pitäisi olla yli 80 %:a. Hallituksen työllisyystavoitet ovat muuttuneet pilviksi jotka ”kauas karkaavat”. Valtiontalous oli tarkoitus saada tasapainoon vuoteen 2023 mennessä mutta nyt hallituksella ei ole tiekarttaa edes sen suhteen, että tasapaino saavutettaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Välikysymyksen esittelypuheenvuoron pitänyt Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo räimi hallitusta rumilla työllisyyden heikentymisluvuilla eli nyt meillä on 120 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten ja yhteensä työttömiä on liki 400 000. Tämän lisäksi Orpon mukaan Suomella on Euroopan vaikein huoltosuhde eli meillä on suhteessa vähiten tuloa tekeviä eläkeläisiin verrattuna koko maanosassamme.

Perheiden ja työssäkyvien asema vain heikentyy

Perhevapaauudistuksen piti tuoda lisää työllisiä mutta valtiovarainministeriön laskelmien mukaan se vähentää työpaikkojen määrää 5000 hengellä. Ja, kun tähän lisätään se, että hallitus kiristää polttoaineveroa 254 miljoonalla eurolla -eli keskimäärin jokaiselta työssäkäyvältä napataan satanen pois- niin nämäkään hallituksen päätökset eivät ole omiaan kannustamaan ja parantamaan työllisyytta, eivätkä pienentämään velanottoa.

Opposition mukaan hallitus näyttää siirtävän ongelmien ja velkojensa maksatuksen seuraavien hallitusten päänsäryksi.

Yhtäältä ei aikaansaannoksia ja toisaalta onnettomia päätöksiä

Hallitus on Orpon mukaan noudattanut ohjelmaansa vain kulujen suhteen.

Ja esimerkiksi hallituksen kesällä 2019 nimittämät työllisyystyöryhmät eivät ole saanaat aikaan yhtä ainoata työllistämisesitystä. Oppostio pelkää myös sitä, että hallituksen yritystenvastainen toiminta karkoittaa ulkomaalaissijoittajat Suomesta.

Oppositio tarjoaa hallitukselle omia lääkkeitään

Kokoomus, Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt vaativat muun muassa, että työn verotusta on kevennettävä. Yrittäjät on saatava irti maksuhäiriömerkinnöistä.

Kaikkien kansalaisten ulosoton suojarajaa on nostettava. Terapiatakuu on toteutettava, jotta tekijät kuntoutusivat nopeammin takaisin työelämään. YT-neuvotteluista on saatava jatkuva keskusteluprosessi työpaikoiila. Paikallista sopimista on edistettävä, koska sillä voidaa saada jopa 15 000 uutta työpaikkaa.

Varsinainen välikysymyskeskustelu käydään ensi viikolla.

Seppo Huhta

1 Comment

  1. Sensuurisantralle orjamaski ja alle suukapula
    23.9.2020 20:32

    On niin tekoälykästä ja niin ”korrektia” ”ymmärtää” koronan vaikutukset. Tutkikoon pääpuut ensin lääketieteen historiasta, koska on keksitty terveiden karanteeni 😀 Säästän aikaa: ensimmäinen toteutus 2020. CDC on jo todennut USA:n koronasta vapaaksi, epidemiakartta on lähes täysin vihreä koko maan osalta. Samaan aikaan valtavalemediamme kertoo joka päivä kourallisesta positiivisia testejä tuntemattomien nimettömien tuoreiden maahantulijoiden joukossa. Ja 5G säteilysaasteen aiheuttamat solumyrkytykset tulkitaan kouluissa myös koronaksi. Saman sanoo koronatestit, koska koronaan ei edes ole olemassa luotettavaa testiä (tuhansia maksava hidas testi saattaa olla muttei käytetä) vaan positiivinen tulos tulee vaikka 5G säteilymyrkytyksestä (solumyrkytysreaktio) tai taannoisesta rokotetodellisuudesta tietämättömänäsokeassa uskossai otetusta influenssa-rokotuksesta – joka muuten on Alzheimer-tapausten räjähdysmäisen nousun pääsyy (mm. aivo-/hermomyrkyt elohopea ja alumiini annetaan pistoksessa kuten vauvoille annetaan autismi, oppimisvaikeudet ja hyperaktiivisuus heti syntymästä, ettei kukaan saa tietää miten terve ja lahjakas lapsi sitä ennen oli. Aivopesun saa Suomessa ilmaiseksi, vaikka auton pesusta pitää maksaa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top