Orpon hallituksen ensimmäinen kyselytunti – ei sanakaan rasismista

Istuvan hallituksen ensimmäisellä kyselytunnilla edes oppositio ei jaksanut enää jauhaa rasismista. Sen sijaan valtamedia vaikutti pettyneeltä, kun keskiviikkona käyty maratonkeskustelu rasismitiedonannosta riitti kaikille. Tiedonannosta ja siis hallituksen ja valtiovarainministeri Riikka Purran sekä elinkeinoministeri Ville Rydmanin luottamuksesta tosin äänestetään perjantaina. Mutta Keskustan ilmoitettua, että se äänestää tyhjää, niin ei kaadu hallitus, ei Purra, eikä Rydman. Näin ollen vihervasemmiston vihanpito jää pelkäksi puhkumiseksi ja hallitus alkaa toteuttaa 23 kohdan ohjelmaa rasismin käsittelemiseksi ja – siellä missä sitä ilmenee – sen taannuttamiseksi.

Kyselytunti keskittyi ennen muuta rakennustoiminnan ”katastrofaaliseen tilaan” niin kuin pääministeri Petteri Orpo sitä luonnehti.

Itse asiasta ei kukaan ollut eri mieltä, kaikki olivat hyvin, hyvin huolissaan ja syystä, mutta oppositio vaati nopeita toimia.

Tähän pääministeri Orpo vastasi, että valtioneuvosto on asettanut hallituksen avuksi työryhmän, joka kertoo 19.9. eli puolentoista viikon kuluttua johtopäätöksensä silloin kokoontuvalle hallituspuolueiden budjettiriihelle.

Synkkiä konkursseja

Ra’ain esimerkki rakennusalan ahdingosta on pyhäntäläisen Jukkatalojen konkurssi, jossa nyt pieni kunta, runsaat 1600 asukasta, jää vaille tuhatta kohtuutuloista veronmaksajaa. Tämä merkitsisi keskustalaisen edustaja Jouni Ovaskaisen mukaan Helsinkiin suhteutettuna ainakin 70 000 työpaikan menetystä. Koko Suomeen suhteutettuna se tarkoittaisi yli puolta miljoonaa uutta työtöntä. Näin ei nyt kuitenkaan tule käymään, ainakin toivotaan niin. Mutta kyllä tuo on karmaiseva esimerkki siitä, että Suomen taloustilanne ei ole vankimmalla mahdollisella pohjalla. Kun tähän lisätään, vielä että korkomenot ovat Marinin hallituskauden aikana tuplaantuneet 1,5 miljardista kolmeen miljardiin euroon ja onhan niitä velkoja lyhennettäväkin (toki taas otetaan lisää ensi vuodelle 10 mrd euroa), niin on vaikea kuvitella, miten olisi voitu jatkaa edellisen hallituksen politiikkaa. Tosin demarithan lupailivat vaalien alla, että he uuteen hallitukseen päästessään, olisivat valmiita puolentoista miljardin euron sopeutuksiin. Sen sijaan Vasemmistoliitto ei moisia luvannut ja vihreiltähän ei tule muuta kuin vaatimuksia lisätä menoja sinne ja tänne ja ennen muuta maahanmuuttajien siis heidän tapauksessaan, turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja paperittomien ylläpitoon tästä ikuisuuteen.

Sen torstain kyselytunti osoitti, että varsinkaan vihreillä ei ole kertakaikkiaan mitään muuta sanottavaa kuin ”lisää maahanmuuttoa, lisää velkaa, lisää, lisää, lisää…”

Seppo Huhta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top