Osallistuuko Suomi NATO-operaatioon Irakissa? Eduskunta äänestää tänään

Eduskunta päättää tänään mm. Suomen osallistumista NATO:n Irakin-operaatioon, ja lähetekeskustelussa on mm. limuvero.

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi virvoitusjuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta:

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virvoitusjuomaverosta annettua lakia siten, että virvoitusjuomien valmisteveroa korotettaisiin. Veronkorotus kohdistettaisiin kaikkiin virvoitusjuomiin, mutta kuitenkin siten, että korotus painottuisi sokeripitoisiin juomiin. Yli 0,5 prosenttia sokeria sisältävien virvoitusjuomien valmistevero korotettaisiin 22 sentistä 27 senttiin litralta valmista juomaa.

Muiden virvoitusjuomien valmistevero nousisi 11 sentistä 12 senttiin litralta. Sokeripitoisten juomajauheiden vero korotettaisiin 140 sentistä 172 senttiin kilogrammalta, ja muiden juomajauheiden vero 95 sentistä 104 senttiin. Veronkorotuksen seurauksena sokeripitoisten virvoitusjuomien vähittäismyyntihinnat nousisivat arviolta keskimäärin noin kolme prosenttia ja muiden virvoitusjuomien vähittäismyyntihinnat noin prosentin.

Ehdotettu veronkorotus kasvattaisi virvoitusjuomaveron tuottoa vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa. Esitys liittyy valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019.

Virvoitusjuomia koskee myös normaali arvonlisävero.

Videolähetys: Eduskunta ja DC Events Oy

1 Comment

  1. Pertti Grandell
    21.11.2018 10:08

    taas ei ymmärretä, esim. ruotsissa nostettiin ravintoloissa ja ruokaloissa momsia, laskettiin tuloa monta sataa miljoonaa, hups kävikin toisin päin, kansa otti omat smörgarit duuniin eikä tullutkaan voittoa vaan väheni, noh moms si palautettiin entiselleen, ja taas simsalabim..tuli valtion kassaan merkkejä. ei ole ihan suoraan että vaan korotetaan, voi olla jospa lasketaan veroa, niin ostetaan kulutetaan enemmän …matikka vähän hukassa noilla ekonoomeilla, katsoisivat historiaa, kuuntelisivat vanhempaa kansaa….mutta kun kauhee ego on päällä ja pitäis ruokkia ja hyysätä yön-timoja…hölmölä on ihan rikki…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top