Ostiko hallitus suopean median koronatuki-rahoilla

Länsimaisessa mediakulttuurissa, kuten myös avoimessa yhteiskunnassa, on poikkeuksellista että valtio tai muu julkisviranomainen hallinnoi julkista sanaa. Toisenlaistakin mediakulttuuria on ajoittain esiintynyt, mutta se ei sovi eurooppalaiseen arvopohjaamme.

Vai kuinka?

Hallitus esitti 2020-lisätalousarviossaan journalismin tukemiseen koronan aiheuttamien menetysten takia 5 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Journalismin tukia koskeva valtioneuvoston asetus annettiin lokakuussa 2020. Liikenne- ja viestintävirasto teki tukipäätökset 21.12.2020.

Valtiokontrolloitua mediaa kokeilleissa maissa ilmeni tiettyä demokratiavajetta yleisön jäädessä useimmiten ilman kriittistä tietoa, ja toisinajattelijoiden tultua vaiennetuiksi. Tämä ei suinkaan parantanut näiden valtioiden vakautta, -päinvastoin. Eräs suuri valtiomedia-valtakunta romahtikin joitain vuosikymmeniä sitten: Demokratia-vajeen aiheuttamaan kansalaisten täydelliseen kyllästymiseen, jota hallitusta edustavien (tyhjiä lauseita) puhuvien päiden mediahegemonia vain syvensi.

Lukija huomannee, että viittaan elokuuhun 1991, jolloin punalippu viimeistä kertaa laskettiin alas Kremlin tornista. Toinen syy historialliseen katastrofiin, suurvalta-Neuvostoliiton romahdukseen, oli luotettavien taloustietojen puute: Virka-apparaatti oli raportoinut ylös sitä mitä kuvittelivat johtajien haluavan kuulla. Niinpä taloudellisen stagnaation koko syvyys selvisi vasta kun Gorba kauhoi sormillaan kassakirstun tyhjää pohjaa, ja sai vain tikkuja kynsiensä alle.

Hallituksen ”totuus” ja reaalimaailman totuus olivat erkaantuneet, eivätkä enää kohdanneet ennen kuin valta vaihtui. Nyt kysyn, voiko näin käydä toisaallakin? -Vähän lähemmillä nurkilla.

En haluaisi uskoa, että meillä täällä, maailman (median mukaan) onnellisimman kansan asuinsijoilla! Vaan mikä juttu tämäkin oli, että leikataan–ei-leikata, -kuin hölmöläisen peitonjatkamista? -Ja rahat otetaan ei-mistään. Ministerimme eivät huomaa peiton lyhenevän toisesta päästä, ja velkaahan ei tarvitse koskaan maksaa, kuten sanonta kuuluu.

Vaikutelma, että tämän hallituskauden meininki kaipaakin ostettua/lahjottua mediaa, etteivät alamaiset nouse barrikadeille heti maanantai-aamusta.

Luettavaa:

7 Comments

 1. j
  16.10.2021 21:54

  Jälleen hyvä kirjoitus Kemppaiselta.

  Tosin useimmat kansalaiset ovat hyvin vajaita. Jos näitä juttuja voisi kirjoittaa hieman suorasanaisemmin, jotta kansan tyhmempi enemmistökin jotain ymmärtäisi.

  Vastaa
  1. Rahaa palaa
   16.10.2021 23:01

   No, yritetään suorempaan…

   Suomessa on käytössä rakenteellinen korruptio. Sairaanhoitopiirien atk-tukihenkilöt eivät voi olla niin tyhmiä että ensin niille annettiin rahaa 250 miljoonaa euroa ”tietojärjestelmien suunnittelemiseen”. Ja nyt viimoisempana, 186 miljoonaa jälleen ”tietojärjestelmien SUUNNITTELEMISEEN”.

   Kuinka kalliita konsultteja (vai tyhmiä) selä suunnittelee yhtä tietokantaa jossa on vain rivejä ja sarakkeita? Ja jos pelkkä suunnittelu tulee veronmaksajille näin kalliiksi, niin kuinka kalliiks itse järjestelmän hankkiminen tulee?

   Kallita ovat konsulttien palkkiot.

   Vastaa
  2. Obelix
   17.10.2021 01:58

   Kysymykseen ostiko hallitus suopean median koronatuki-rahoilla, on vastaus tietenkin selkeä ehdoton ehkä: Ei hallituksen olisi tarvinnut ostaa mediaa koronatuki-rahoilla. Perusteluni asiaan onkin sama, kuin extrauutisiin kirjoittavalla mainiolla Mikko Laaksolla, joka osui mielestäni napakymppiin ilkikurisella heitollaan:
   Jopa eräs maan suurimmista sanomalehdistä ei ole enää perinteisessä mielessä sanomalehti, vaan aktivistien pamfletti. Kait se 5 milliä (aika pieni summa) meni katutason aktivistien perässä juoksemisen aiheuttamien kulunkien esim. palkka, bensa -ja uutiskulujen peittämiseen vuositasolla. Paremminkin olisi voinut kysyä: Maksoiko hallitus medialle 5milliä ”virallisten” aktivistien ilmaisesta mainostamisesta?

   Vastaa
  3. Valitettavasti
   17.10.2021 11:11

   Monet tyhmät lampaat lukee vain tuota ostettua puppumediaa.

   Vastaa
 2. Näennäiskilpailutusta
  17.10.2021 04:28

  Haastattelin alan asiantuntijan. Hänen mukaansa julkisen terveysalan tietojärjestelmien sopimusten ennakkoehdot vaativat mm. korkean liikevaihdon usealta vuodelta. Seurauksena vain muutama sama firma saa yhä uudelleen ylihinnoitellut sopimukset, eikä uusia pelaajia pääse kentälle. Nuuskahtaa kartellilta.

  Vastaa
 3. Heski
  17.10.2021 08:42

  Pöh!!! Tätähän on tehty VUOSIKYMMENIÄ. Ellen väärin muista niin 60/70-luvulta asti kommunistisen hirmuhallinnon propaganda on maksusta suollettu jokaisesta mediasta. Tuossa esim. 2007 rahanjakoa: https://www.lvm.fi/-/sanomalehdistotukea-17-lehdelle-765661

  Lisäksi valtio ja kaupungit ostavat ilmoittustilaa lehdistä valtavat määrät, joten on parempi kertoa niiden tarinaa/ppropagandaa muussakin uutisoinnissa niin ilmoitusraha juoksee tilille.

  Nuo saman valheen levittäjät kertovat tarinaa vallan kolmijaosta hallinto-oikeuslaitos-media. Täyttä valhetta koko tarina, kun kaikkia on vuosikymmeniä ohjannut sama kolmen valta-eliittikööri (vasemmisto/kommarit-maalaiset-kokkis+svedut).

  Vastaa
 4. Korruption Inhoaja
  17.10.2021 13:49

  Ns. ”perinteinen” ”valtamedia” on ollutkin niin pitkään talousvaikeuksissa, kun kansalaisille ei vihervasemmistolainen aivopesu maistu siihen malliin että siitä monikaan enää haluaisi maksaa.

  Paperilehtien levikin laskiessa, on myös uutisoinnin laatu laskenut vielä lisää aivan käsittämättömästi – pääuutinen voi olla miten Salen koira voi tai mitä Marin söi tänään tai imuroiko hän kotona taikka uusin Salkkari/TosiTV-tähti teki sitä tai tätä- aivan täyttä paskaa suoraan sanottuna.

  Ns. ”asiantutijoina” mediassa käytetään aina samoja vanhoja komukoita kuten vaikkapa Martin Scheinin tai joku ikuinen urademari, missä ovat poikkeavat mielipiteet ?

  Jos haluan lukea UUTISIA, niin kyllä ne pitää hakea ulkomaisista (ei-valtamedia) lähteistä ja kotimaisen pienmedian (kuten Extrauutiset) parista.

  Kyllä TODELLA PAHALTA NÄYTTÄÄ kansalaisten tiedonsaanniin suhteen : ne jotka eivät jaksa tai osaa hakea uutisia muista kuin ”koronatukea” vastaanottavilta medioilta – saavat vain SDP/Vihr/Vas+Kepu/Kok propagandaa tuutin täydeltä. Kuka heistä sitten hallituksessa kulloinkin on – koska TUSKIN jää tämä median hallitusvoitelu tähän, luultavasti samanlaista tukipakettia alkaa puskea medialle tiuhaan tahtiin , ja hallituksen nuoleskelu mediassa vain sitä myöden lisääntyy…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top