Pääministeri Sanna Marin kommentoi päivällä yritysten koronatuki-kohua, hallituksen tiedotustilaisuus 19:30 (SUORA)

Hallituksen neuvottelukokoukseen kiirehtinyt pääministeri Sanna Marin ehti päivällä lyhyesti kommentoimaan medialle koronakriisin takia yrityksille maksetuista tuista ja niiden kriteereistä syntynyttä kalabaliikkia. Yksittäisiin yrityksiin kohdistuneisiin ratkaisuihin pääministeri ei ottanut kantaa, vaikka sitä yritettiin häneltä kysyä. Hallituksen tiedotustilaisuuden, joka aikataulunsa mukaan alkaa 19:30, voi katsoa videolinkistä.

Sanna Marinin vastaukset toimittajien kysymyksiin ovat kuultavissa valtioneuvoston twiitiltä. Seuraavassa lyhyt yhteenveto, johon poimimme yritystukiin liittyvät vastaukset:

  • Pääministeri Marin kommentoi alkavan neuvottelukokouksen sisältöä, em. kysymykseen liittyen: Me käymme tänään laajasti keskustelua myös tästä yritystukien kokonaisuudesta. On varmasti niin, että näitä jakokriteerejä on syytä muuttaa kuten ministeri Lintiläkin on todennut. Erityisesti tämä kiinteiden kulujen osuus näistä tuista on ollut melko vähäinen, ja se on aiheuttanut sen että iso osa yrityksistä ei ole voinut näitä tukia sillä tavalla hyödyntää, kuin mitä hallitus olisi tietenkin halunnut, ja on syytä tarkastella näitä jakokriteereitä, ja muutenkin käydä hyvin huolella läpi se, että millä tavalla näitä tukia on myönnetty. Käymme myös läpi tätä ravintola-alan ja matkailualan kokonaisuutta. Valmistelua on työministeriössä tehty, kuten eduskunta on edellyttänyt, ja hallitus kuulee myös tänään tästä tilannekatsauksen. …
  • Yksittäistapauksiin en voi ottaa kantaa: Hallitus ei käsittele näitä yksittäisiä yritystukia, mutta on selvää, että näissä jakokriteereissä on ollut ongelmia, erityisesti tiettyjen yritysten kohdalla, joilla kiinteät kulut muodostavat tällä hetkellä sen suurimman pullonkaulan. …
  • ”Näitä yritystukia ja myöntämiskriteerejä on syytä perata, ja olen iloinen siitä että ministeri Lintilä on käynnistänyt tämän selvityksen, ja tekee työtä sen eteen, että näitä jakokriteerejä saataisiin uudistettua.”
  • Hallitukselle on ollut tärkeää se, että saamme nopeasti tukia yrityksille liikkeelle Finnveran, Business Finlandin, ja Elyjen kautta, kuin myös monet kunnat ovat tulleet avuksi yksinyrittäjille. Olemme saaneet nämä tuet nopeasti liikkeelle, että yritykset eivät ajaudu mahdottomiin tilanteisiin.
  • Tietenkin on selvää, että meidän nykyiset mekanismimme eivät ole luotu kriisitilanteisiin. Ne ovat kehittämisavustuksia pääsääntöisesti. Me olemme sellaisessa tilanteessa, että meidän nykyinen kainsäädäntömme ei ole täysin onnistunutta kriisitilanteiden näkökulmasta, ja tätä lainsäädäntöä on syytä perata ja muuttaa. Tämän arviointi tulee kriisin jälkeen, kertoi pääministeri Marin.

Näin siis pääministeri Marin toimittajille Säätytalon portailla tänään. Kysymykset koskettelivat myös muita kysymyksiä, kuten joukkotilaisuuksien sallimista jatkossa. Samassa twiittilähetyksessä myös valtionvaraisministeri Katri Kulmuni ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Opetusministeri Li Andersson ei tiennyt kertoa vielä päivällä, milloin koulut voidaan avata.

Videointi: Valtioneuvosto. Lähetys alkaa tiedotustilaisuuden alkaessa, noin klo. 19:30. Lähetyksen jälkeen videotallenne avautuu samaan ikkunaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top