Pääministeri Sanna Marinin oudot energiapuheet?

Iltalehti siteeraa tämän päiväisessä otsikossaan pääministeri Sanna Marinia seuraavasti, liittyen eiliseen Eurooppaneuvoston kokoukseen, jossa puitiin Venäjän vastaisia sanktioita:

”Eurooppa ei voi olla riippuvainen Venäjän energiasta.”

(Linkki Iltalehteen)

Lause voi olla journalistinen virhe, koska itse jutussa Marinia siteerataan näin ensin ei-sanatarkasti otsikkoon liittyen:

”Siihen halutaan hänen mukaansa nyt kertakaikkinen muutos, koska Eurooppa ei voi alistua Venäjän kiristykseen tulevaisuudessa.”

Sitten sanatarkasti:

”Euroopan tulee lisätä voimakkaasti energiaomavaraisuuttaan, Marin painotti.”

Jos otsikon lainaus on oikein, en ymmärrä pääministerin outoa ajatuksenjuoksua mitenkään. Millä ihmeen tahdoneleellä Marin voisi poistaa vihreän politiikan 30 vuoden aikana synnyttämän Euroopan lähes täydellisen energiariippuvuuden Venäjästä?

Sanna Marinin jutun lainaukset eivät ole reaalimaailmasta, koska Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä voidaan vähentää vasta vuosien politiikkamuutosten myötä. Toisaalta, jos pääministerin ehdottamat keinot vähentää energiariippuvuutta tulevat hänen suosimasta vihreästä nolla-hiilikeinovalikoimasta, johon ei kuulu ydinvoima, tilanne heikkenee entisestään. Ydinenergian lisärakentaminen on ollut monista eri syistä erittäin hidasta.

Edellisessä blogissani (alla linkki) käsittelemäni Helsingin Energian lämpöstrategia käy hyvin esimerkistä, kuinka vihreä energiapolitiikka edistää energiariippuvuutta Venäjästä. Jos pääministeri haluaisi nyt vähentää energiariippuvuuttamme, hän voisi tuomita HELEN’n hallituksen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran ja pormestari Juhana Vartiaisen siunaamat Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimalaitosten ennen aikaiset sulkemiset, koska niitä ei käytännössä voida korvata muulla kuin venäläisellä maakaasulla käyvillä laitoksilla.

Vihreän politiikan seurauksena Helsinki tuottaa jo yli 40 % kaukolämmöstä venäläisellä maakaasulla.

Olen seurannut vuodesta 1987 lähtien energiapoliittista keskustelua toimiessani sihteerinä maassamme laajimmassa koskaan istuneessa komiteassa eli ns. Kortteen komiteassa eli Energiakomiteassa.

1980-luvulta lähtien vihreiden sanelema energiapoliittinen keskustelu tai pikemminkin vyörytys on nyt lopulta johtanut tilanteeseen, jossa EU ei voinut edes harkita kovinta pakotekeinoa eli Venäjän sulkemista SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle siitä yksinkertaisesta syystä, että maakaasua ei voida myydä ja ostaa käteisellä. Saksassa tästä vallitsee kaikkien puolueiden konsensus.

1980-luvulta lähtien vihreä vyörytys ensin lamautti ydinvoiman lisärakentamisen ja lopulta sen nyt toteutettavan laajamittaisen alasajon Saksassa. Vihreät ovat vuosikymmeniä pelotelleet kansalaiset henkihieveriin julkisen sanan avulla virheelliseen tietoon vedoten ionisoivan säteilyn vaaroista. Vihreät tekivät siitä lopulta valheellista kampanjateollisuustaidetta, jonka myötä myös ydinturvallisuussäädöksiä kiristettiin voimakkaasti, mikä on osaltaan hidastanut ydinvoiman lisärakentamista.

Sitten vuorossa oli ilmastopelottelu, jonka seurauksena Euroopan kivihiililaitokset lähes kaikkialla suljettiin. Niitä on nyt energiakriisin Euroopassa iskettyä yritetty epätoivoisesti virvoittaa uudelleen henkiin, mutta vaikka virvoitus on toiminut, hiiltä on ollut vaikea saada maailmanmarkkinoilta johtuen vihreän politiikan aiheuttamasta pulasta.

Mikko Paunio

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, John Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittajalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.

Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM).

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

15 Comments

 1. Jaska Jokunen
  25.2.2022 21:32

  Hiiltähän on hurjat määrät saatavilla Itä-Ukrainasta 🙂

  Vastaa
  1. Huru-ukko
   25.2.2022 22:14

   Saa kai sitä hiiltä lähempääkin? Puolassa vissiin hiilikaivosek käy täysillä ja ovat lähempänä kuin nuo mainitsemasi Itä-Ukrainan separaattorien kaivokset.

   Vastaa
   1. Jaska Jokunen
    26.2.2022 00:20

    Joo, mutta ku Puola, miten sen Puolan oikeusvaltioperiaatteet ja niin edelleen. Ilmastotavoitteetkin jne. Ei ole kelvollinen EU-maa moinen mätäpussi. Suomikin paheksuu eikä tue moista oikeusvaltioperiaatteiden rikkojaa. Tv. Suomen MEP:it paria tyyppiä lukuunottamatta

    Vastaa
 2. Pah
  25.2.2022 22:22

  Minua niin korpeaa lukea tämmöisiä natsien keksimällä keksityt järkevää punavihreää energiantuotantoa dissaavia juttuja.

  Lapsikin sen tajuaa että sähköä saadaan tietenkin seinässä olevasta pistorasiasta. Meidänkin perhe on saanut seinästä sähköä tasaisesti tasan sen verran kun on tarvittu ja homma on toiminut moitteetta ja vuosikymmeniä eikä siihen mitään ympäristöä saastuttavaa voimalaa ole tarvittu.

  Vastaa
  1. Energiaa tarvitaan aina
   27.2.2022 20:54

   Natsien vai naisten?

   Ensi talvi tulee olemaan Suomenkin kodeissa kylmä. Onko klapiliiterit jo täynnä ja öljysäiliöt piri pinnassa. Meinaan kohta pompsahtaa hinnat.

   Tekee gutaa pääkaupungin viher-vasemmistolle kun hanasaari ja muut korvataan kaasulla. Sillä Venäläisellä kaasulla.

   Vastaa
 3. Huru-ukko
  25.2.2022 22:40

  Jotenkin tuli tuosta otsikosta mieleeni, että on Marinilta koskaan tai mistään asiasta kuultu muita kuin outoja puheita?

  Vastaa
 4. Zardex
  25.2.2022 22:46

  Yksinkertaista. Maksetaan itsemme kipeäksi USA:sta asti tuodusta kaasusta…

  Vastaa
  1. Huru-ukko
   26.2.2022 01:58

   Tai ojitetaan muutama sata hehtaaria suota kuivamaan, että saadaan turpeet polttoon. Niin eipä tartte tuoda mitään poltettavaa mistään matkojen ja saatuttavien laivamatkojen päästä.

   Vastaa
 5. Juha
  26.2.2022 07:46

  Westendiin ja Kulosaareen ydinvoimalat ja Talvivaarasta uraania, siten punavihreä unelma toteutuu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.2.2022 08:56

   Myös Pohjois-Karjalassa neukkujen vaatimuksesta suljettu uraanikaivos tulee avata. Toki Talvivaaran uraanit käytetään itse eikä anneta Norilsk Nikkelille pommitarpeiksi.

   Vastaa
   1. Löytyy muualtakin
    26.2.2022 20:00

    Ei tarvitse mennä niinkään kauas. Meillä on pystysuora uraaniesiintymä Hämeessäkin. Melkein kuin kimberliittipiippu. Se on aikionaan jätetty varmuusvarastoksi ja kohta alkaa olla aika käyttää sitä.

    Etsikää kolmiosainen kirjasarja ”geoteknisiä tiedonantoja” joka alkaa 1800-luvun puolelta. Niistä löytyy paljon mielenkiintoista tietoa Suomen kallioperästä. Ja lähes kaikki saatavana avolouhoksin.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     26.2.2022 20:49

     Upeeta! Otaniemen pojat laittaa sitten taas ydinmiilun pystyyn, ja eikun Suomelle oma POMMI! Ukraina luopui ydinaseista, tunnetuin seurauksin.

     Vastaa
     1. Uutta ydintä
      27.2.2022 20:58

      Niin, senhän piti olla tutkimusreaktori jota ei käytetä sähkön tai lämmön tuotantoon. Mutta kummasti Otaniemen laitokset saivat siitä lämpöä ja sähköä. Ikävä kyllä, se taitaa olla jo purettu melko pitkälti.

   2. Huru-ukko
    1.3.2022 17:26

    Tarkoitatko kenties Mätäsvaaraa?

    Vastaa
 6. Titityy
  26.2.2022 19:58

  Sannan osmosit ei enää taida olla kunnossa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top