Päämisteri Sipilä Eurooppa-foorumilla: Kiinteistöjen lämmitys mukaan EU:n päästökauppaan, tuleeko uusi #paskalaki?

Juha Sipilä puhui Turun Eurooppa-forumilla myös paljon muuta, -tutuimmista hänen repertuaariinsa kuuluvista asioista, mutta tämä oli uutta. Selvittämättä jäi, mitä se merkitsee.

Vuoden 2015 pakolaistulvasta pääministeri totesi, että ”suurinosa tuli muista syistä, kuin suojeluntarpeen perusteella, ollen taloudellisia pakolaisia”. Tämä ei ole varsinaisesti uutta, sillä jo v.2016 hän oli myöntänyt, ettei Ruotsista Tornion kautta tulleita olisi tarvinnut lainkaan ottaa Suomeen turvapaikanhakijoina. Toki sama toteamus olisi syksyllä 2015 ollut vähintään #populismia.

Populismilta onkin Sipilän mukaan jo pohja pois, mutta pääministeri ei kertonut, viittasiko hän #arvopohjaan, joka oli vuosi sitten kesäkuussa peruste lopettaa hallitusyhteistyö persujen kanssa. Asiakysymyksissä Jussi Halla-ahon ohjastamien persujen ja muun hallituksen väliseksi arvopohja-kysymykseksi oli silloin jäänyt H-a:n kanta, että Sipilän hallitusta muodostettaessa sovittua hallitusohjelmaa noudatetaan jatkossakin.

Puolueettomana mediana emme ota kantaa siihen, miten #rehellisyys ja sovitussa pitäytyminen suhtautuvat toisiinsa tai arvoihin. Maahanmuuttokysymyksessä, jonka suuri yleisö yhdistää pitkälle Juha Sipilään ja hänen tekemiinsä ratkaisuihin, hallitusohjelma ja käytännön politiikka eivät kuitenkaan ole kohdanneet, ja ohjelmaan sisältynyttä ajatusta maahanmuuton kontrolloimisesta olemme kuulleet lähinnä populisteilta. Tänään, Turun Ruotsalaisessa Teatterissa, Sipilä totesikin, että ”populismilta on viety pohja pois”.

Maahanmuutosta pääministeri totesi mm. että ”kansalaisten pelot hallitsematonta maahanmuuttoa kohtaan ovat vähentyneet”.  Onkin hienoa, että suomalaiset kuulevat pääministeriltään, etteivät he pelkää. Sanotun rauhoittavaa vaikutusta on vaikea aliarvioida.

Otsikossa mainittu hiilidioksidin maksutaakan jakaminen omakotikiinteistöille ja asuintaloyhtiöille, kuhahan senkin rahoittaa? ”Paskalain” jäljet pelottavat.  

Mielipidekirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top