Pääsiäistä vietettiin tänään Koillis-Syyriassa

Syyrian kaldealaiskristityt viettivät tänään pääsiäistä Hasakahissa Syyriassa. Ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun tämä ei ollut mahdollista.

Uskontojen harjoittaminen on ollut vapaata Koillis-Syyriassa ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) karkoittamisen jälkeen. Islamistien aikana vain islam oli sallittua, ja muiden uskontojen kannattajia vainottiin. Kurdi-itsehallinon valvomassa Koillis-Syyriassa ja myös Syyrian hallituksen alueilla maan länsiosissa kristityt ovat viettäneet tänäkin vuonna pääsiäistä vailla pelkoa.

Syyrian kaldealaiskristityt ovat vanha kirkkokunta, joka periytyy ajalta ennen islamin leviämistä. Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka olivat siihen aikaan kristillisiä, ja muodostivatkin suurimman osan kristikuntaa. Kaldealaiset käyttävät liturgisena kielenä Syyriassa ennen arabiankieltä yleisimmin puhuttua arameaa, joka oli myös Jeesuksen puhekieli. Kaldealaiset ovat kirkollisessa yhteydessä roomalaiskatoliseen kirkkoon.

Joissain osissa muslimienemmistöistä maailmaa asiat ovat huonommalla tolalla:

Tuntemattomat extremistit polttivat pääsiäisenä 2021 kirkon Karachissa Pakistanissa.

3 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  5.4.2021 11:17

  Kristityt ovat tämän päivän maailmassa kaikkein vainotuin vähemmistö. Muut vainotut ovat useassa tapauksessa enemmistöjä, -ainakin globaalissa mittakaavassa. Monilla muita vainoavilla tahoilla on myös #intersektionaalinen uhri-status, joten heitä ei saa mediassa -myöskään somessa- moittia. Syyriassa jouduttiin käymään useita vuosia raskasta sotaa, ennenkuin uskonrauha palasi maahan. Kirkot ovat yhä kiinni Turkin miehittämässä osassa Syyriaa.

  Vastaa
 2. juha II
  5.4.2021 13:57

  Lähellä ovat ajat, jolloin lännessäkin kirkkoja poltetaan ja kristittyjä vainotaan! Vaino on jo täällä korona rajoituksen varjolla toteutettuna kun Jumalanpalvelukset ovat kielletyt, mutta kauppamarketeissa saa käydä mielensä mukaan. Ja ne olivat auki koko pääsiäisen, koska ne palvovat kulutusta vailla Ristiä katolla. Rukous on vaarallisempi kuin luottokortin vinkaisu!!!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   6.4.2021 12:05

   Tavallaan se korinvinguttajakin rukoilee, -mutta ketä? ”Annan ruumiini ja sieluni Mammonalle!”

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top