Pahaaennustavat Nälkäkivet näkyvissä Elbellä, onko suuri onnettomuus tulossa?

Saksan joilla, varsinkin Elbellä, on perinnetietoa kivistä, joiden ilmaantuminen näkyviin vedenpinnan laskiessa on ollut ikimuistoisesti pahaa ja kovia aikoja ennustavaa. Hungersteine, nälkäkivet, jäävät veden pinnalle poikkeuksellisen kuivina vuosina, jolloin myös maanviljelyn edellytykset heikkenevät, mutta tarinaperinne liittää kivien näkymiseen kaikki kauhut ja onnettomuudet.

Kesän 2018 ennätyskuivuus paljasti joukon nk. Nälkäkiviä Elbe-joessa. Niitä on joessa kaikkiaan yli sata. Kivet ovat normaalisti vedenpinnan alapuolella, ja ne ovat yleensä huomiotaherättävän suuria kiviä. Niihin on kaiverrettu pahaenteisiä viestejä niinä vuosina jolloin ne ovat olleet asukkaiden näkyvissä.

Kesällä 2018, joka oli Euroopassa kuivin kesä yli viiteen vuosikymmeneen, kiviä paljastui noin tusina Tšekin ja Saksan alueella, mm. Děčínin kaupungin lähistöltä lähellä valtioiden välistä rajaa. Noissa paljastuneissa kivissä nähtiin kaiverruksia mm. vuosilta 1417, 1616, 1716, 1790, 1811 ja 1921.

Kiviin kaiverretut viestit kertovat kovista ajoista, joita kova kuivuus menneinä aikoina toi mukanaan satojen tuhoutuessa tai jäädessä pieniksi, kuljetusten vaikeutuessa tai seisahtuessa kokonaan Elbe-joella ja ruoan hintojen kallistuessa: Ruoanpuutetta, nälkää, itkua ja hammasten kiristystä.

Kivistä tunnetuin on itse Děčínin kaupungissa, ja siihen kaiverrettu viesti vuodelta 1616 sanoo ”Wenn du mich siehst, dann weine” – Jos näet minut, niin itke. Muidenkin nälkäkivien kaiverrukset ovat hyvin samankaltaisia: ”Me itkimme, me itkemme, ja pian sinäkin itket” julistaa yksi, ”Kun taas näet minut, niin pian sinä vaikeroit. Näin alhaalla vedenpinta oli 1417” sanoo toinen.

Hungerstein-kiviä on joessa myös Magdeburgin ja Dresdenin (otsikkokuvassa) kohdalla. Molemmat näistä kaupungeista ovat vuorollaan muodostuneet oman aikansa järkyttävimpien kauhutapahtumien näyttämöiksi, ja ne ovat menettäneet julmalla tavalla jopa suurimman osan asukkaistaan. Pahaenteisten kivien näyttäytyminen ei ole koskaan tiennyt hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top