Paikallispuolustusharjoitukset ovat käynnistyneet 26.02.-12.03.

Sodan tai kriisin aikana toimivaa horisontaalista viranomaisten ja puolustusvoimien yhteistoimintaa harjoitellaan viikoilla 9-10 eri puolilla Suomea. Harjoituksiin osallistuu reserviläisiä ja eri viranomaisia.

Harjoituksilla parannetaan viranomaisten välistä yhteistyötä häiriötilanteiden hoitamisessa ja kehitetään paikallispuolustuksen valmiutta vastata turvallisuustilanteen äkillisiin muutoksiin. Paikallispuolustusharjoituksia toteutetaan eri puolilla maata yhteensä viisi erillistä harjoitusta, joihin osallistuu 4500 henkilöä puolustusvoimista ja eri viranomaisten ja järjestöjen henkilöstöstä.

Paikallisturvallisuus-käsite pitää sisällään viranomaisten, järjestöjen, elinkeinoelämän, paikallisjoukkojen ja paikallisten asukkaiden yhteisen varautumisen ja harjoittelun turvallisuutta uhkaavien tilanteiden varalta.

– Reserviläisistä ja palkatusta henkilökunnasta muodostetuilla paikallisjoukoilla on keskeinen tehtävä yhteiskunnan tärkeiden toimintojen turvaamisessa ja arjen jatkumisessa paikallisella tasolla kaikissa tilanteissa. Paikallisjoukkojen suorituskyvyllä ehkäistään häiriötilanteiden leviäminen laajemmalle alueelle, toteaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari.

Paikallisjoukot ovat sodan ajan joukkoihin sisältyviä yksikköjä, jotka harjoittelevat jo rauhan aikana sodan ajan kokoonpanossaan, ja joiden tehtäviin kuuluu myös toimia liikekannallepanon aikana joukko-osastojen perustamisessa, -siis mobilisointi-organisaationa. Kriisitilanteessa niiden tehtävä on mm. reagoida mahdollisiin vihollisen erikoisjoukkojen iskuihin. Paikallisjoukot harjoittelevat jo rauhan aikana paikallisten viranomaisten kanssa kriisitilanteiden tehtävien suorittamista.

– Paikallispuolustusharjoitukset ovat erinomaisia mahdollisuuksia harjoitella joukkojen tehtäviä ja sovittaa yhteen toimintoja Puolustusvoimien ja eri viranomaisten välillä. Tavoitteena on mahdollistaa Puolustusvoimien joukkojen ja suorituskykyjen käyttö yhteiskunnan toimintojen turvaamiseksi koko valtakunnan alueella. Harjoituksista saadaan palautetta ja havaintoja, jotka huomioidaan paikallispuolustuksen kehittämisessä, prikaatikenraali Saari kertoo.

Paikallispuolustusharjoituksiin saattaa liittyä sotilas-ajoneuvojen näkymistä asutuskeskuksissa.  Keväällä 2021 harjoituksissa noudatetaan erityistoimia korona-tartuntojen välttämiseksi. Harjoituksen järjestävä joukko-osasto ohjeistaa harjoitukseen saapuvia reserviläisiä tarkemmin suojautumisessa. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan osalta harjoitukset ovat jo käynnissä, muu Suomi aloittaa maaliskuun ensimmäisellä viikolla.

Paikallispuolustusharjoitukset keväällä 2021:

Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa 2021: 26.02.–05.03.

 • Harjoitusalue: Pohjois-Pohjanmaa, Lappi (Oulu, Rovaniemi, Sodankylä, Ivalo).
 • Joukkoja noin 1 200 henkilöä ja noin 250 ajoneuvoa.
 • Osallistuvat viranomaiset: Poliisi, Rajavartiolaitos, Pelastuslaitos, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Kainuun sote, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Lapin aluehallintovirasto, Tulli, Oikeuslaitos, ELY-keskus.
 • Harjoituksen johtaja: eversti Mika Seppä.

Pääkaupunkiseutu, Kehä 2021: 06.–11.03.

 • Harjoitusalue: Pääkaupunkiseutu (Helsinki ja Itä-Uusimaa, Helsinki-Vantaan lentoasema).
 • Joukkoja noin 750 henkilöä ja noin 150 ajoneuvoa
 • Osallistuvat viranomaiset: Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Helsingin pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos,
 • harjoituksen johtaja: eversti Rainer Kuosmanen.

Salo 2021: 08.–12.03.

 • Harjoitusalue: Salo, Oripää, Kemiönsaari, Säkylän varuskunta, Oripään ja Kiikalan lentokentät.
 • Joukkoja noin 700 henkilöä ja noin 100 ajoneuvoa.
 • Osallistuvat viranomaiset: Lounais-Suomen Poliisilaitos, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Länsi-Suomen merivartiosto, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.
 • Harjoituksen johtaja: eversti Riku Suikkanen.

Pirkanmaa 2021:  08.–12.03.

 • Harjoitusalue: Pirkanmaa ja Kanta-Häme.
 • Joukkoja 820 henkilöä ja joitain kymmeniä ajoneuvoja.
 • Osallistuvat viranomaiset: Poliisi, pelastuslaitos, Tampereen kaupunki.
 • Harjoituksen johtaja: eversti Kari Kaakinen.

Kymi 2021: 08.–11.03.

 • Harjoitusalue: Kouvolan seutu.
 • Joukkoja noin 1 000 henkilöä ja noin 100 ajoneuvoa.
 • Osallistuvat viranomaiset: Kaakkois-Suomen rajavartiosto, Kymenlaakson pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos, Kymenlaakson elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Kouvolan kaupunki.
 • Harjoituksen johtaja: eversti Petri Olli.

Paikallisharjoituksissa hankitaan käytännön kokemusta horisontaalisesta paikallisten toimijoiden yhteistyöstä samankaltaisessa kokoonpanossa ja yhteistyö-verkostossa, kuin mitä varaudutaan käyttämään kriisitilanteessa. Harjoiteltujen toimintojan avulla turvataan myös Suomen reagointikyky nopeasti kehittyviin kriisitilanteisiin, joiden kaltaisia on maailmalla jo nähty. Harjoiteltu paikallinen yhteistoimintakyky on käyttökelpoinen myös rauhan ajan kriisitilanteissa.

8 Comments

 1. Kotijoukkojen testaus
  27.2.2021 18:49

  Tämähän on mitä parhain mahdollisuus ”kovinturvajoukoille” harjoitella omaa sissitoimintaa:
  – tiedustelua
  – lamauttamista
  – joukkojen tiedonvälityksen häirintää/tietojen nappamista
  – huollon katkaisemista
  – erilaista ansoitusta

  Eli kerrankin harjoitukset on tuotu lähelle kansaa jolloin kansa voi harjoitella ihan oikeaa uhkaa vastaan toimimista. Ja samalla tulee testattua miten joukkomme selviävät paikallis-sisseistä. Että minä odotan jännityksellä tulevaa. Nyt pitää vain perustaa omat viisi sissijoukkuetta ja luoda keskitetty komentokeskus.

  Tämä opettaa paljon molemmille puolille.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.2.2021 19:32

   En ihan heti usko, että paikallispuolustusharjoitus on määrätty varautumisena Torssosen sissiarmeijan hyökkäykseen. Sen torjumiseen riittää, että laitetaan 5-7 henkilöltä netti kiinni.

   Vastaa
   1. Kotijoukkojen testaus
    28.2.2021 11:16

    Juu, en tarkoittanutkan torssos-armeijaa, vaan sitä että jokainen armeijan käynyt joka omaa puolustusvoimien koulutuksen. Ja samalla harjoitella ”oikeaa uhkaa” vastaan. Mikä toimii samalla ”uhkalle” oikeana testitilanteena.

    Nämä ”sotaharjoitukset” ovat normaalisti sitä että poltellaan tupakkaa ja nukutaan väijyssä kun kuitenkaan mitään ei tapahdu. On oletettuja vihollisia ja oletettuja joukkoja mikä antaa täysin väärän kuvan armeijassa oleville.

    Nyt olisi kerrankin mahdollisuus testata esim. se miten nopeasti ”uhka” saadaan kartoitettua, löydetäänkö sen komentopaikat ja miten piirretään kartat sekä asetetaan valvonta ”ulkopuoliselle uhkalle”. Ja saadaanko tiedustelulla selville johtajat ja heidän arvonsa.

    …ja sitten voi vaikka aloittaa sen sissitoiminnan ja liimailla tankkien ja telttojen kylkeen tarroja joissa lukee ”tähän osui ammus” ja ”Tässä räjähti kranaatti” tai että ”te kaikki kuolitte” tai vaikka vasemmiston tarroja. Siinä sitä olisi kerrassaan puolustusvoimilla ihmettelemistä kun aamuisin olisi majapaikat ja ajoneuvot täynnä tarroja. Ei ne kuorma-autokuskitkaan tee muuta kun nukkuu hyteissään. Kukaan ei katsele lavalle.

    Niin että, mitäs mieltä…

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     28.2.2021 11:46

     Kuullemma sotaharjoituksen valvojilla l. ”erotuomareilla” on tapana tulla kertomaan, taskulaskin kädessään, että ”nyt tälle joukolle tulikin keskityksessä 30% tappiot. Matti, Ville ja Jussi lähteekin tosta nyt jäähypenkille…” Realismia peliin toisi, jos vastapuolen sissipartio liimais puolijoukkueteltan naruun aidon ”islamilaisen valtion” ISIS:n tarran, joita saa itähelsinkiläisistä moskeijoista. ”Vihollinen kävi täällö, kaikki kuolitte” -viesti saa uutta konkretiaa. Viime vuosisadalla sotaharjoitusta vetänyt upseeri sai moitteita -mediassa, kuis muuten- kun oli alkupuhuttelussa kuvannut harjoitustilanteen näin: ”Vihollinen suunnittelee maihinnousua Suomen etelärannikolle. Maahanlaskujoukoilla on jo isketty pohjoiselle Uudellemaalle, ja naisia raiskataan jo Hyvinkäälläkin…” Ihan turha moite. Sotahan on. Bai tö vei, naisiahan raiskataan kaiken aikaa Hyvinkäälläkin, ja aseistettu koulutettu vihollinen liikkuu maassa oman tahtonsa mukaan.

     Vastaa
 2. juha.
  27.2.2021 20:35

  Armeija harjoittelee ”kotoisasti” korona ulkonaliikkumiskiellon ”turvaamista” eli kansalaisten ”nippuun laittamista” kun sortokoneisto tiukentaa vieläkin otteitaan kun kansalaisten hermot ovat jo katkeamispisteessä mokoman pelleilyn vuoksi, jota johtaa Davosin rosvoproni!!!

  Vastaa
 3. Poliittinen Virus
  27.2.2021 21:57

  Päteekö harjoittelijoihinkin nämä maksimissaan 6 henkilön kokoontumiskiellot ? Tuskinpa vaan ?

  Melkoista paskaa kun fimat menee nurin typerien kieltojen takia mutta juuri samaan aikaan rahaa riittää harjoitteluun ja ei huoleta korona.

  Vastaa
 4. Reijo
  28.2.2021 09:34

  Tämähän on selvää varautumista tulevien suunnitelmien varmistamiseksi. Vaalien siirto ja kun kunnanvaltuustojen toimikausi loppuu ja siirrytään laittomaan tilaan. Tällöin tarvitaan ulkonaliikkumiskielto ja kokoontumiskielto. Ulkoisen uhan torjumiseen varatut viranomaiset kuten armeija, poliisi ja pelastuslaitos rekrytoidaan valmiiksi nujertamaan oman kansan mielipiteet vallankaappauksesta pienelle klikille. Vaalien kautta luottamushenkilöille annetun toimikauden loputtua siirtyy valta kansalta pois, kun uusia vaaleja ei enää sallita. Maa siirtyy joustavasti diktatuuriin ihan eräiden kovasti parjattujen esimerkkivaltioiden tapaan. Seuraavaksi ”siirretään” eduskuntavaalit hamaan tulevaisuuteen ja vallan käyttön ottavat itse itsensä ”everstiksi” korottamat henkilöt.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.2.2021 11:55

   Ei vaaleja tarvitse mihinkään siirtää: Ostetaan Bidenin vanha softa, ja äänestäjät voivat jopa pysyä kotonaan seuraamassa ääntenlaskentaa, kun vaalilippuja ilmaantuu tyhjästä. USA:n demokraatti-äänestäjät olivat 100%:sessa koronaturvassa, kun eihän se multakerroksen läpi tartu arkussa makaavaan?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top