Päivi Räsäselle kolme syytettä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

”Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve”, toteaa kansanedustaja Päivi Räsänen (kristilliset) kommentoidessaan valtakunnansyyttäjän häntä ja Luther-säätiön asiamiestä vastaan nostamia syytteitä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen syyttää kansanedustaja Päivi Räsästä  kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä,  ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 • Kansanedustaja Räsäsen kirjoitus ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen” (v.2004) on syytteen mukaan  homoseksuaaleja halventava. Räsäsen synniksi luetaan myös mielipide, että ”homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö”. Kanssasyytetty Juhana Pohjola on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.
 • Räsänen on syytteen mukaan halventanut homoseksuaaleja kirjoittamalla somessa (17.6.2019), että homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.
 • Syytteenalaisiksi ovat päätyneet myös Räsäsen käyttämät sanonnat Ruben Stillerin vetämässä Yle Puhe -ohjelmassa (19.12.2019), jaksossa otsikolla ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”. Ylen vastaavat johtajat, kuten ei Stillerkään. eivät ole kuitenkaan kanssasyytettyinä.
 • Valtakunnansyyttäjä lopetti kuitenkin esitutkinnan Räsäsen lausumista MTV:n Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Valtakunnansyyttäjän mukaan siinä yhteydessä lausutut asiat halventavat homoseksuaaleja, mutta teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen, eikä johtaisi syytteen nostamiseen.

Syyttäjävirasto perustelee nostettuja syytteitä:

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. (Syyttäjävirasto 29.04. 2021)

Kahdesta -nyt syytteenalaisessa- teossa, Stillerin ohjemassa puhutusta ja Luther-säätiön pamfletin tapauksessa, poliisi oli tehnyt päätöksen esitutkinnan lopettamisesta.

Poliisi totesi tässä päätöksessään: ”Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.” (Päivi Räsäsen tiedotteesta, 29.04. 2021)

Räsänen toteaa syyteprosessin olevan hyvin kyseenalainen sananvapauden ja uskonnonvapauden kannalta. Kiihottamisrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Kansanedustaja Räsänen päättää tiedotteensa seuraavaan lauseeseen:

Lopuksi totean, että Valtakunnansyyttäjä on aiemmin kertonut joutuneensa tämän tapauksen johdosta epäasiallisten viestien kohteeksi. Toivon, että mitään henkilöön menevää, loukkaavaa viestintää ei häneen kohdistettaisi.

 

5 Comments

 1. pöh
  29.4.2021 15:15

  Kommunismin mielivalta jatkuu, Räsänen kaiketi on puhunut vain uskonnostaan ja sen tulkinnasta eikä ole kiihottanut ketään yhtään ketään vastaan.
  Kaksoistandardit on myös, esim Al-Taee ei saanut syytteitä vaikka ”kiihotti” homoja, juutalaisia ja toista muslimisuuntausta vastaan.
  Mellunmäen moskeijan imaami sanoi suorassa ”homoilta” lähetyksessä, että tuomio homoseksuaalisuudesta on kuolema. Se ei johtanut mihinkään ja ”suvaitsevaiset” vain naureskeli vieressä.

  Vastaa
 2. Marttilan Isäntä Maalta
  29.4.2021 16:36

  Böööö RT, kohta en enää tiedä mitä sanoisi, tai tiedän, mutta sitä ei voi julkaista. Tynkkynen ja Räsänen, koettakaa kestää, peukkuja!!

  Vastaa
 3. Juha
  29.4.2021 16:44

  Eiköhän tämä ajojahti liity siihen kun kristilliset vastustivat EU elvytysrahastoa.. persut ja kristilliset ovat nyt maalituksen ja ajojahdin kohteena.. vaikkakin Räsäsen painolastina on yhä Katainen/Stubb hallituksen synnit. Herra armahtaa.. mutta minä en.

  Vastaa
 4. Obelix
  29.4.2021 17:00

  pöh

  ”Kommunismin mielivalta jatkuu, Räsänen kaiketi on puhunut vain uskonnostaan”…….Tässä tapauksessa kannattaisi ehkä miettiä sitä mahdollisuutta, etteivät kaikki ne, jotka haluavat vetää Räsäsen, ja ne kaksi muuta oikeusmankelin läpi _kristinuskon takia_ ole pelkästään mitään vakaumuksellisia, ateistisia kommunisteja, vaan kuuluvat ehkäpä siihen kristittyjen Jumalan ikiaikaisen vastustajan leiriin – päätellen siitä syvästä ja intohimoisesta vihasta, kolmea vakaumuksellista kristittyä kohtaan?
  Ainoa asia, mikä minua edelleenkin tässä yhteydessä ihmetyttää on: Miksi julkisuudessa ei näy vilaustakaan, näiden kolmen syytetyn kristityn – KRISTITYISTÄ puolustajista? Missä piileskelevät Suomen kirkkokuntien _kaikki_ johtavat edustajat, kun he eivät puutu itse itselleen asettamallaan arvovallalla tähän kristittyjen vainoamiseen?
  Jos niitä puolustajia ei ala pikku hiljaa näkymään, eikä kuulumaan, niin ehdotan: Älkää enää ikinä paasatko sieltä saarnastuoleistanne sanallakaan Apostoli Paavalin rohkeudesta, vaan myöntäkää olevanne apostate; suomeksi luopioita. Hävetkää!

  Vastaa
 5. juha II
  29.4.2021 21:20

  Ei nk, seksuaalivähemmistö ole kansanryhmä eikä myöskään keskenään tappelevat muslimitkaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top