Pakistanin pääministerin vaihtoehdot vähissä

Pakistanin PTI-puolueen vetämän hallituksen ja armeijan välit ovat kiristyneet Tiedustelupalvelu ISI:n uuden johtajan nimityksen jälkeen. Armeijan väitetään suunnittelevan pääministeri Imran Khanin syrjäyttämistä, kirjoittaa lehti.

Pääministeri Imran Khan viivytti uuden tiedustelujohtajan, kenraaliluutnantti Nadeem Ajumin, aloittamista toimessaan 20. marraskuuta asti, ollen tähänastisen vakoilupäällikön Faiz Hameedin kannalla.. Armeijan komentaja, Qamar Javed Bajwan on tästä kiukustunut.  Asialla on monia merkityksiä, ja pitkälle ulottuvia vaikutuksia, sillä Pakistanin ISI ei ole tavallinen tiedustelupalvelu.

Horjuttaessaan Intian valtaa -tai kuten pakistanilaiset sanovat: miehityshallintoaKashmirissa, Pakistan antoi tiedustelupalvelunsa ja armeijansakin vaarallisesti lomittua kashmirilaisiin separatisteihin, joiden oikea nimike on jihadistit. Pakistan ei vain sallinut heidän tukeutua Pakistanin alueisiin, vaan lähetti henkilöitä näihin järjestöihin, ”soluttautumaan”. Pahat kielet väittivät, että pakistanilaiset upseerit kouluttavat jihadisteja ja tehostavat heidän toimintaansa. Intian alueella -mm. Mumbaissa- tapahtuneissa terrori-iskuissa saattaakin olla pakistanilainen sormenjälki.

Entinen krikettimestari ja playboy Imran Khan ei ole islamisti, mutta on välttänyt avoimia ristiriitoja heidän kanssaan. Vaikka hän reaalipoliitikkona tietää millaisella maaperällä hän johtaa hallitustaan, hänen myönnytyksensä maansa takapajuisuudelle eivät ilmeisesti mene tarpeeksi pitkälle islamististen vaikuttajien mielestä. Khanin vaimo asuu pysyvästi ulkomailla, väitteen mukaan paossa antisemitismiä. Khanin konservatiivi-vastustajat herjaavatkin pääministeriä sloganilla ”Khanin poikaa kasvattaa juutalainen”.

Khanin hallituksella on monia suunnitelmia Pakistanin kehittämiseksi, ja vaarallisen paljon Aasian ekspansiivinen  talousjätti Kiina on niissä mukana. Hallitus rohkaisee maalaisia istuttamaan puita viljelysmaata syövän eroosion hillitsemiseksi, ja hallitus toimittaa taimet. Islamistit käyvät kuitenkin repimässä ne maasta, -näyttävät ettei täällä hallitus määräile.

Kun Yhdysvallat löi sotilaallisesti kanveesiin Afganistanin Taleban-terrorijärjestön vuonna 2001,  talebaanit ja myös al-Qaeda tulivat turvaan Pakistanin puolelle, Waziristaniin, ”heimoalueille”, joita ei Pakistanin hallitus komentanut silloin eikä nyt. Jo valmiiksi jihadistien kanssa salavuoteudessa elävä Pakistanin tiedustelu ja armeija eivät voineet/halunneet tehdä mitään sille, että Pakistanin sisälle vakiintuu islamistinen pesäke. Tämä on kuolettava vaara normaalinakin aikana, ja jihadistien ollessa voitonhuumassa Valkoisen Talon hävittyä heille Afganistanin sodan, jonka USA:n armeija oli jo kerran voittanut, kaikki Pakistanin epävakaus on uhka koko Etelä-Aasialle.

Hallituspuolue Pakistan Tehreek-e-Insaf  (PTI) on tietojen mukaan vaarassa menettää parlamentissa liittolaisensa, mikä kaataa hallituksen, -ellei Khan itse eroa ennen 20.11. Uudeksi pääministeriksi povataan lehden mukaan PTI-puoleen Pervez Khattakia tai Pakistanin muslimiliiton (PLM-Q)  Shahbaz Sharifia.

Khanin liikkumavaraa heikentää myös taloudellinen tilanne, ja äskettäin hallitus on joutunut myöntymään Tehrek-e-Labbak Pakistan (TLP) -puolueen väkivaltaisten mielenosoitusten jälkeen, ja vapauttanut vankiloista joukon tämän puolueen johtajia ja aktiiveja. Armeija on lehden mukaan juonitellut Shahbaz Sharifin kanssa, ja lietsoo oppositiota ja myös kiellettyä TLP:tä hallitusta vastaan.

TLP:n masinoimissa mielenosoituksissa on kuollut poliiseja, ja niiden kohteena oli Ranskan suurlähettiläs, joka olisi pitänyt karkoittaa maasta. Kiukku lähti siitä, että Ranskan presidentti oli sanonut jotain myönteistä Muhammed-pilakuvia piirtäneestä taiteilijasta, tms.. Tälläiset asiat voivat kaataa hallituksia toisin paikoin.

Pakistan, jolla on ydinaseita, bio-aseiden kehittämisessä yhteistyösopimus erään wuhanilaisen virus-instituutin kanssa, ja erittäin kuuma strateginen sijainti Intianvaltameren ja Kiinan välissä, ja joka on myös maailman vilkkaimman merenkulkuväylän varrella, on koko maailman vakauden kannaltta yksi kriittisimmistä paikoista. Imran Khanin nuorallatanssin siis toivoisi jatkuvan.

Luettavaa:

 

1 Comment

  1. juha II
    17.11.2021 22:13

    Hulikopteri täyteen rahaa ja katolta ilmaan ja Imran Khan voi rehvatella *”Tulin näin ja voitin”. Kuten julkisesti piereskelevä Yhtysvaltain presidentti ”Sleepy Joe” Joe Biden!

    *Julius Caesar (100 BC,-44 )

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top