Pakolaisveneitä Englannin kanaalissa

Välimeren yli veneillä Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista on uutisoitu ahkerasti. Venepakolaisuutta tapahtuu jatkuvasti pienessä mittakaavassa myös Euroopan sisällä – halu päästä Brittein saarille on suuri.

Aikaisemmin pakolaiset pyrkivät kanaalin yli lähinnä piilotumalla rekkoihin, jotka olivat menossa kanaalin ylittäviin lauttoihin tai juniin, mutta tiukat rekkatarkastukset poistivat tämän mahdollisuuden, ja ainoaksi keinoksi jäivät veneet.

Suurin osa pyrkii veneillä Calaisista Kentiin tai Le Havresta Dorsetiin, ja ihmissalakuljetusbisnes kukoistaa myös näillä reiteillä.
Ihmissalakuljettajat levittävät sanaa Ranskassa että Brexitin toteutuessa pääsy saarivaltakuntaan vaikeutuu entisestään, ja pakolaisten yritteliäisyys onkin kasvanut kovasti erityisesti marraskuusta 2018 alkaen.
Ihmisten kuljetusta kanaalin yli harjoittavat lähinnä organisoituneet rikollisjärjestöt, kertoi sisäministeri Sajid Javid The Telegraphille  kommentoidessaan tilannetta loppuvuodesta 2018, jolloin äkisti kasvanut pakolaisveneiden määrä havaittiin.

Marraskuun ja joulukuun aikana pakolaisia saapui Dorsetin rannikolle veneissä yhteensä noin kolme sataa ja suunnilleen saman verran heitä tuli Kentiin.
Tammi-ja helmikuu olivat meriolosuhteiden vuoksi hiljaisempia, mutta maaliskuussa vauhti kiihtyi taas – pakolaisia saapui Dorsetiin 92 henkeä kahdessatoista veneessä.
Pääsiäisviikonloppuna tulijoiden määrässä tapahtui ennätys – lämmin sää sai taas ihmiset yrittämään kanaalinylitystä. Ilmeisesti salakuljettajilla oli myös toiveita että pyhäpäivien vuoksi kanaalissa olisi vähemmän liikennettä, ja rajavartiostossa vähemmän aktiviteettia. Rajavartiosto poimi talteen Dorsetin edustalta kahden päivän aikana yhteensä 36 ihmistä, jotka olivat kotoisin Irakista ja Iranista.

Calaisin ympäristössä on viranomaistoimista huolimatta yhä satoja pakolaisia laittomissa leireissä odottelemassa tilaisuutta päästä Brittein saarille, ja rajavartiossa valmistaudutaan liikenteen kasvamiseen kevään vaihtuessa kesäksi.
Asiasta uutisoi The Telegraph 22.4.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top