Pakotteiden alaisten henkilöiden ökyjahteja Tullin pysäyttäminä Loviisassa ja Kotkassa

Venäjälle ilmaantui lukuisa joukko äkkirikastuneita, kun valtion omaisuutta jaettiin 1990-luvulla tasan ja tasapuolisesti neuvostokansalaisille. Kerääntynyttä varallisuutta sijoitettiin mm. yksityislentsikoihin ja ökyjahteihin. Nyt tähän kerskavarallisuuteen iskevät Venäjään kohdistuvat pakotteet.

(Kuvaan on käytetty Suomenlahden Telakka Oy:n aineistoa)

Turvallisuus- ja verotussyistä näitä omaisuusesineitä on säilytetty ja huollettu Suomessa: Bisnesjettejä huolintavat Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimivat yhtiöt, ja osan niistä omistus on yhtiöitetty ja mahdollisesti suomalaistettu. Yksityiset vesikulkuneuvot, joiden telakointia on tilattu mm. loviisalaiselta ja kotkalaiselta telakalta, saattavat olla rekisteröityjä eksoottisiin valtioihin, ja omistuskin voi olla moniportaista.

Suomen Tulli on pysäyttänyt talvisäilytyspaikkoihin ja satamiin 21 alusta, joiden epäillään kuuluvan henkilöille, joita koskevat EU:n yhteisesti sopimat talouspakotteet. Pakotteet ovat osa toimenpiteitä, joista päätettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta. Venäläisiin ns. oligarkkeihin ja eräisiin johtaviin virkamiehiin on kohdistettu pakotteita jo v.2014 tapahtuneen Krimin niemimaan anastuksen jälkeen. Pakotteilla pyritään painostamaan Venäjällä päätöksentekoon osallistuvia henkilöitä, ja presidentin lähipiiriä.

Tullin pysäyttämiä aluksia ei tulla laskemaan vesille, eikä luovuttamaan omistajiensa käyttöön. Neljä näistä huviveneistä on Valkon satamassa Loviisassa, kertoi Loviisan Sanomat. Valkossa toimiva palveluyritys Yachtcare Finland Oy on huolehtinut joistakin näistä aluksista jo 2019 alkaen. Pakotteiden-alaisten venäläisten omistamia arvoveneitä on säilytyksessä myös Kotka Yacht Store -huolintayrityksellä.  Alusten monimutkaisten rekisteröinti- ja omistusjärjestelyjen takia yhtiöissä ei olla selvillä, ketkä ovat todellisia omistajia.

Mikäli pysäytettyjen alusten omistus varmistuu, ne joutunevat takavarikkoon. Balticshippingin tietoja ”Flying Fish” veneestä, joka makaa nyt kuivilla Loviisassa:

Balticshipping kertoo, että Flying Fish:n lippuvaltio on Caymansaaret. Omistaja on rekisterin mukaan Imperial Yachts – Monaco. Aluksen kotisatama Georgetown, ja hinta uutena on ollut noin 16 miljoonaa euroa valmistaja Princess Yachtin mukaan. Vene on toimitettu tilaajalle vuonna 2013. Boatinternational.com kertoo, että tilaaja oli venäläinen.

Flying Fishin talvisäilytyksestä huolehtii Suomenlahden Telakka Oy, jolta Yachtcare Finland on ostanut talvisäilytyspalvelun. Telakka haluaisi päästä eroon tästä vieraastaan, koska venäläiseksi epäillyn aluksen säilyttäminen ei sovi heidän muihin sitoumuksiinsa. Telakalla ei ole suoraa eikä välillistä kontaktia aluksen omistajiin. Lehdelle telakan edustaja kertoo, ettei näitä aluksia haluta telakan tiloihin enää uudelleen. Alusten vesillelasku oli jo tilattu, mutta Tullin toimenpide estää sen.

Telakan toimitusjohtaja kertoi lehdelle, että Tullin kanssa toimitaan yhteisymmärryksessä näiden epäiltyjen venäläisveneiden suhteen. Mikäli epäily pakotteiden-alaisista omistajista todentuu, seuraava toimija on ulosottoviranomainen.

Loviisassa ja Kotkassa saatamme nähdä mielenkiintoisia huutokauppoja, kun veneilykausi keväällä alkaa.

Luettavaa:

EU:n pakotteet kohdistuvat Venäjän oligarkkeihin

 

3 Comments

 1. pöh
  27.3.2022 16:13

  Venäjä pakotteet on varmaan tässä tilanteessa oikein, mutta millonkas aletaan laittamaan Bidenin mafiasukua vastuuseen tekosistaan?
  Biden on kupannut korruptiorahaa jo vuosikymmenet niin venäjältä ukrainasta kuin kiinastakin, ja ukkoa kohdellaan mediassa kuin se olisi joku maailman pelastaja.

  Vastaa
 2. Puolueeton
  27.3.2022 17:07

  Onko varmuutta, etteivät omistajat ole suomalaisia veronkiertäjiä? Omistajuus on kätkettyä yhtiöitten avulla ja yhtiöiden omistajista ei anneta tietoja.

  Vastaa
 3. Kainuunkonkari
  27.3.2022 18:27

  Itseäni huolettaa enemmän euro-punikkien huoleton suhtautuminen yksityisomaisuuteen. Kanadalle pitää asettaa pakotteet päämiehen sikailusta kansalaisiaan kohtaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top