Paluu tulevaisuuteen: Yrittäjä haastaa kansanedustajat

Rakennusteollisuusyritys Laukaan Betonin omistajan Sari Klingan  mukaan koronakriisin jälkeen,  ja jo sen aikana, on toimittava määrätietoisesti. 80-henkilöä työllistävän yrityksen omistajan  teesit ja haastelista hallitukselle on haastava:

Julkisen talouden menojen kriittinen arviointi ja (vero)tulojen kasvun mahdollistaminen.

Avainasia on yritysten toimintaedellytysten tukeminen siten, että ne työllistävät enemmän. Vain sitä kautta saadaan ”tuoreita” tuloja yhteiskuntaan. Laukaan Betonin omistajan ja johtajan Sari Klingan elvytysstrategia hallituksen ja eduskunnan pureskeltavaksi:

Valtion ja kuntien investointit on käynnistettavä heti; Vanha keynesiläinen malli käyttöön. (Sosialidemokraattien ajatellaan perinteisesti pohjanneen talousajattelunsa keynesiläisyyteen, ja hyvinvointivaltiota voidaan monella tapaa pitää keynesiläisyyden poliittisena perillisenä). Tätä varten otettu valtionvelka on helpommin perusteltua kuin vastikkeeton rahanjako.

Suomea on investointien osalta ajettu alas jo vuosia: Poistot ovat olleet investointeja suuremmat. Tämän de-industrialisaation on loputtava, Voisiko tähän saada vauhtia esimerkiksi EVL:n poisto-oikeuksia roimasti korottamalla?

Valtion kakkien menojen tarkastelu ja porrastus: Keskeisimmät prioriteetit rohkeasti esiin. Valtion ei tule lakimuutoksin lisätä omia tai kuntien velvoitteita. Joidenkin ei-välttämättömien terveydenhoitopalveluiden maksujen korotus progressiivisesti, eli eri tuloluokille selkeämmin eri maksut.

Euron sisäinen/ulkoinen devalvaatio lähes välttämätön:  Lisätään koko Euroopan viennin, samalla Suomen viennin, kilpailukykyä. Pelkkä kotimarkkina ei riitä Suomen talouden auttamiseksi, vaan tarvitaan lisää vientiä myös euroalueen ulkopuolelle. Olisiko tähän keinona EKP:n valtionlainojen mitätöinti, minkä periaatteessa pitäisi luoda painetta euron ulkoisen arvon laskemiseen sen vapaassa arvonmäärityksessä.

Business Finland tuet: Valvontaa tukien käyttöön välittömästi. Miten toimitaan tilanteessa, jossa ennakko -max 70 tuhatta euroa- maksettu mutta hankeaikana ei ole maksettu Suomeen palkkoja tai kehittämisen ostopalveluita maksettu. Miten rahat peritään takaisin? = Tukien sijaan palkkatuen mahdollisuus yrityksille. Palkoista 70-80 % maksetaan, työtekijät töissä = yhteiskunta pyörii.

Ansiotuloverotuksen laskeminen keskeisenä tavoitteena elvytyksen tiekartassa:  Järkevämpi ottaa työtä vastaan ja tarjota sitä. Vain luotujen työpaikkojen kautta saadaan Suomeen tarvittavaa kassavirtaa
poliittisesti riippumaton talousasiantuntijaryhmä valvomaan julkisten veroeurojen käyttöä ilman että minkään menokohdan summista ei saisi puhua ääneen,  Verotuksen ”läpinäkyvyys” viedään kansalaisen tasolle = näin paljon sinun 3200 euron kk-palkastasi käytämme tähän, tähän ja tähän.

Yhtämieltä ollaan,että kriisissä ollaan mutta eri mielisyyttä on on kuinka päästää pois.

Talous notkahtaa eli bruttokansantuote laskee vuositasolla, ”kiitos” koronan, 5- 13 prosenttia asiantuntijoiden arvion mukaan.

eXtran toimitus kysyi kolmelta kansanedustajalta kolme kysymystä koronan jälkeisestä ajasta vastaajina Kokoomuksen Timo Heinonen, Vihreiden Heli Järvinen ja Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi.

1.Miten eläkkeiden lasku estetään ?

2.Miten koulutuksen ja terveydenhuollon rahavarat taataan tulevaisuudessakin ?

3.Miten yleiseltä verojen nostolta voidaan välttyä ?

Timo Heinonen (Kokoomus):

 1. Eläkkeisiin ei voida puuttua.
 2. Ainakaan velalle rakentaminen ei voi olla pysyvä ratkaisu. Korona ei poista ensisijaista tarvetta rakenneuudistuksille -päin vastoin -.
 3. Aika näyttää, verojen nostaminen ei saa olla ensisijainen keino koronasta selviämiseen. Iso merkitys on sillä kuinka kauan tämä kriisi vielä kestää: Onko se kolme vai kuusi kuukautta sen suhteen miten uudelleen- ja jälleenrakentamisessa onnistutaan. Itse en verojen korottamisen kautta lähtisi etsimään ratkaisua vaan niin,että verotus ja ratkaisut tukevat työllisyyttä,kasvua ja investointeja.

Heli Järvinen (Vihreät):

 1. Näköpiirissä ei ole arvioita eläkkeiden laskemisesta.
 2. Esitetty ajatus ilmaisen koulutuksen pidentämisen kanssa on samalla viivalla kuitenkin nykyisen systeemin kanssa, eikä ole suoria ohjeita siihen. Ja II-asteen koulutukseen ilmainen ja pakollinen toteuttaminen ei ole kustannustehokkain tapa mennä eteenpäin.
 3. Vielä asiaa ei ole pohdittu. Kukaan ei käsittäkseni ole huolestunut nyt veroasteen noususta. Nyt on vaikea tehdä suunnitelmia puolen vuoden päähän.

Toimi Kankaanniemi (Perussuomalaiset)

 1. Ei ole tarvetta eläkkeiden tason laskulle. Meillä on nyt hyvä järjestelmä. Mutta jos mennään todella ahtaalle,  niin on olemassa kaksi tietä edetä:  Joko nostetaan elämaksua tai sitten leikataan. Kaikkia keinoja on voitava tarkastella.
 2. Lähtokohtana on oltava se, että Suomi pärjää tulevaisuudessakin panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Ei mielellään lähitulevaisuudessa lisätä menoja, mutta ei myöskään leikata tältä sektorilta. Nyt on vihdoinkin ratkaistava kohtaanto-ongelma josta on puhuttu jo vuosikymmeni, kun työttömät ovat esimerkiksi Kainuussa ja työpaikat Helsingissä. Kaikesta työstä on maksettava nykyista parempaa palkkaa niin,että ihminen tulee palkallaan toimeen.
 3. Vaikuttaa siltä,että kokonaan verojen nousua ei voida estää, koska muutoin velka joka on otettava jää tulevien sukupolvien maksettavaksi. Kaikki muut keinot kuin verojen nosto on kuitenkin ensin käytävä läpi, -esimerkiksi yritystuissa on vielä paljon tarkistettavaa. Ja kyllä minä olen sitä mieltä,että kaikkien suurituloisimpien verotusta voidaan edelleen nostaa eli niin sanotusti lisää raippaa.

Seppo Huhta

2 Comments

 1. Raaka Ile
  3.5.2020 21:03

  Euron devalvointi ei auta suomea.

  Vastaa
 2. MONINKERTAINEN VEROTUS JA KOKONAISVERO?
  4.5.2020 02:38

  USA:ssa on laskettu todellisen veroprosentin olevan yli 80%. Tuloveron lisäksi hinnoissa on omat veronsa, valtava määrä eri veroja eri tuotteille ja palveluille. He aikovat joko poistaa perustuslain vastaisen tuloveronsa kokonaan tai muuttaa sen vakioksi kaikille, olikohan se jotain 17% luokkaa, ja poistaa moninkertaisen verotuksen. Jossain vaihtoehdossa vain uuden kaupasta menee vero ja käytetyn osto / myynti on verotonta ml asunnot. Siihen tulee liittymään kultaan, hopeaan yms konkreettiseen omaisuuteen sidottu uusi valuutta. Paljonkohan meidän veroprosenttimme todellisuudessa on?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top