Pandemia: Wuhanin pikarakennettu sairaala onkin vankila

Kiinan viranomaiset saivat ihailua osakseen ryhtyessään pian epidemian puhjettua rakentamaan pikasairaalaa Wuhaniin, odotettavissaolevia potilaita varten. Kun sairaala alkaa valmistumaan, sairastuneiden ja tartunnankantajien eristämisen taso näyttäytyy: Kalterit joka ikkunassa.

Maailmalla on eristetty risteilyaluksia tuhansine matkustajineen, kielletty laituriin-kiinnittyminen matkustajalaivalta jos sen kannella on kuume-oireileva henkilö, ja viimeksi Kazakhstan sulki Kiinan-vastaisen rajansa. Maailma alkaa pelätä itseään.

Mikä nyt leviävän pandemian aiheuttaja 2019-nCoV on:

Koodi nCoV tarkoittaa uutta koronavirusta, mikä tarkoittaa, että se on uusi eikä sen käyttäytymistä ole vielä täysin ymmärretty. Tiedämme, että se on tyypiltään koronavirus.

Koronaviruksia tunnetaan lähes 40 tyyppiä, ja niillä kaikilla on samanlaiset ominaisuudet. Koronaviruksia löydetään villeistä eläimistä kuten lepakoista, ja kotieläimistä, mm. naudoista ja kissoistakin. Viruskannat voivat säilyä eläin-populaatioissa, myös oireettomilla tartunnankantajilla. Kun virus hyppää toiseen eliölajiin, sen seuraukset voivat olla pahimmillaan tappavia.

Juuri näin tapahtui 2019-nCoV-virukselle. Ihmiseen asetuttuaan virus on voinut mutatoitua, saada uusia ominaisuuksia, kuten kyvyn levitä isännästä toiseen ilman välityksellä. Tämänhetkiseen epidemiaan liittyy tapauksia, joissa henkilö on saanut tartunnan oltuaan kontaktissa tartunnansaaneeseen ihmiseen.

Pelottava piirre koronaviruksen nyt leviävässä versiossa on kyky tartuttaa uusia potilaita jo ennenkuin se aiheuttaa oireita taudinkantajassa. Aikajakso tartunnasta oireiden ilmaantumiseen on 14 päivää.

Jokainen ihminen saa todennäköisesti elämänsä aikana jonkin koronaviruksen, ehkä useitakin kertoja. Tyypillisiä oireita ovat  yskä, nuha, päänsärky ja kuume. Alemmissa hengitysteissä koronavirus voi aiheuttaa keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumetta.

Wuhan-koronavirus, mitä me tiedämme?

2019-nCoV on yli 85 prosenttisesti samankaltainen SARS-viruksen kanssa, mutta  se kuuluu itse asiassa toiseen Coronaviridae-virusperheen sarbekovirus-alagenun haaraan.

Koska virus on uuttaa tyyppiä, sen torjunnasta ei ole kokemusta.  Samankaltaisuus SARS:n kanssa on pahaenteistä: SARS aiheuttaa erittäin vakavia oireita ja kuolleisuusaste oli korkea.

Potilaat, joilla oli vahvistettu 2019-nCoV-infektio, ilmoittivat lievistä tai vakavista oireista: kuume, yskä ja hengenahdistus. Nämä oireet voivat ilmetä 2–14 päivää altistumisen jälkeen. Sen jälkeen voi ilmetä keuhkokuume, joka on vakava ja voi johtaa kuolemaan.

Ettei tämänkertaisen viruksen leviämismekanismia täysin tunneta, se on toinen huono uutinen. Tiedämme, että 2019-nCoV leviää henkilöstä toiseen, mutta emme tiedä tarkalleen miten. Siksi Wuhan-koronavirus leviää niin helposti ja nopeasti, paljon nopeammin kuin muut tunnetut virukset.

Tällä hetkellä ei ole rokotetta 2019-nCoV:ta vastaan. Paras tapa, kuten muidenkin virusten kohdalla, on välttää altistumista virukselle.

Mm. Kiinassa suositus on käyttää naamaria, jos henkilö liikkuu kohteissa joihin mahdollisesti saapuu ihmisiä tartunta-alueilta.

Yksinkertaisimpia naamareita voit ostaa mistä tahansa, mutta ne on tarkoitettu suojaamaan keuhkoja pölyltä. Niiden suodatuskyky ei riitä pienimpiin hiukkasiin, eivätkä ne ole täysin ilmatiiviitä.

Terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät N95-hengityssuojaimia. Ne suodattavat vähintään 95% ilmassa olevista hiukkasista, kun niitä käytetään huolellisesti. Terveystyöntekijöillä on koulutus naamareiden oikeassa käytössä. 100%:sta suojaa ei siis käytännössä ole.

Jos olet tilanteessa, jossa epäilet altistuneesi tartunnalle, toimi näin:

 • Pese kädet saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.
 • Vältä koskettamasta päätäsi pesemättömillä käsillä.
 • Vältä läheistä kosketusta sairaiden ihmisten kanssa.
 • Pysy kotona, jos sinulla on oireita.
 • Yskiessäsi tai aivastaessasi peitä hengitysteiden alue jollakin kudoksella, ja hävitä kudos huolellisesti.
 • Peseydy usein.
 • Desinfioi usein niitä pintoja asunnossasi, joita koskettelet paljain käsin.
 • Jos epäilet altistuneesi 2019-nCoV: lle, ota yhteyttä lääkäriltäsi heti.

Koska Wuhan-koronavirusinfektioon ei ole erityistä hoitoa, potilaat saavat  hoitoa oireiden lievittämiseksi. Vaikeissa tapauksissa hoito on elintärkeiden elintoimintojen ylläpitämistä.

Näin kuvaillaan eräissä ohjeistuksissa toimintaa tartunta-epäilyn suhteen.

Video Wuhanin uuden tartuntatautisairaalan rakentamisesta:

14 Comments

 1. HenkkaR
  8.2.2020 17:51

  Hyvin läntisen valtavirtamedian omaisesti tarkoitushakuiseksi käännetty uutinen. Kun kova epidemia puhkeaa, niin onhan se nyt selvää että joukossa on helvetin paljon tartunnan saanutta porukkaa joka ei haluaisi eristyksissä pysyä. Pitäisikö siis eristyssairaalasta olla kaikilla karkutie ikkunan kautta, vapaasti tautiaan levittämään?

  Mielestäni tämä ikkunoiden varustaminen kaltereilla on asianmukainen ja aiheellinen varotoimenpide.

  Lisäksi artikkelissa on hiukan outo tekninen toteamus: ”Yksinkertaisimpia naamareita voit ostaa mistä tahansa, mutta ne on tarkoitettu suojaamaan keuhkoja pölyltä. Niiden suodatuskyky ei riitä pienimpiin hiukkasiin, eivätkä ne ole täysin ilmatiiviitä.”

  Eihän naamarin kuulukaan olla ilmatiivis, eihän muuten pystyisi hengittämäänkään!

  Vastaa
  1. HenkkaR
   8.2.2020 18:00

   Ja täydennän vielä itseäni, että nuohan kun ovat ilmeisesti sarjatuotantoparakkeja, joita käytetään myös mm. työmailla, niin monissa voi olla kalterit ihan vakiovarusteenakin, niissä säilytettävän tavaran varkailta suojaamiseksi (työmailla usein säilytetään niin työkaluja kuin toimistoasiakirjoja parakeissa, jotka jäävät yöksi miehittämättömiksi, jonka vuoksi fyysinen murtosuojataso on tärkeää) . Näin nopealla aikataululla rakennettuun makeshift-sairaalaan on mitä todennäköisemmin parakit hankittu pitkälti valmistajan valmiista varastoista, eikä Wuhanilaisilla välttämättä ole mieleen tullut pyytää niistä poistamaan kaltereita heidän sairaalakäyttöä varten.

   Ja sitäpaitsi Wuhanin sairaalaa pyörittäväkin taho voi arvostaa jo ihan varkaussuojaustakin, eli ulkoapäin sisääntunkeutumisen estämistä, mikä on sekin jo myös epidemian hallinnan kannalta yhtä tärkeää kuin toiseen suuntaankin tapahtuvan luvattoman kulun estäminen.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   8.2.2020 18:51

   Nämä rautakaupan naamarit päästää ilmaa hengitettäväksi suodattimen ohi. Ne riittä just siihen, että työturva-asetus täyttyy.

   Vastaa
   1. HenkkaR
    9.2.2020 22:56

    Niin joo, nyt hoksasin mitä tarkoitettiin, kiitti 🙂

    Vastaa
  3. Vissi ero
   8.2.2020 19:43

   Ilmamolekyylit pääsevät läpi todella pienihuokosisesta suodattamisesta, niihin nähden jättimäiset virukset, bakteerit ja home-itiöt jäävät suodattamiin. Hengitys siis onnistuu tehokkaankin suodattimen läpi.

   Vastaa
 2. Ymmärtää hyvin
  8.2.2020 18:36

  Kun tämä virus tulee Suomeen parin kuukauden päästä niin on hyvä olla:

  – muovitettuja paperihaalareita, jotta pisarat eivät joudu vaatteille tai sitäkautta iholle
  – nitriilikäsineet, sillä ne ehkäisevät nesteen kulkeutumisen käsineestä ihon pinnalle
  – silmäsuojat (suojalasit), koska silmät ovat herimpiä limakalvojamme
  – hengityssuojia, koska ne estävät pisaroiden kulkeutumisen hengitystiehyeisiin. Yksinkertaiset eivät ole riittävät

  Näitä tarvikkeita löytyy vielä kauppoej hyllyiltä, mutta ei välttämättä enää parin kuukauden kuluttua. On siis hyvä varustautua jollakin tasolla sillä tämä virus tulee olemaan Suomessakin epidemia. Kyse ei ole siitä tuleeko siitä epidemia, vaan koska. Kaupungeissa tämä virus leviää nopeimmin. Jolloin haja-asutusalueella ihmiset ovat paremmassa turvassa. On siis syytä katsoa että kesämökkikin on siinä kunnossa että sinne pääsee pikaisesti mikäli tarvetta ilmenee. Ja muutenkin, on syytä katsoa hieman kuivamuonaa sekä vessapaperia kaappeihin. Hammastahnoista tai shampppoista puhumattakaan. Sillä kun epidemia puhkeaa, koko yhteiskunta pysähtyy pariksi kuukaudeksi. Se tarkoittaa että kauppojen hyllyt tyhjenevät parissa päivässä. Ja sitten vaan odotellaan…

  Tuon vankilamaisuuden ymmärtää hyvin kun miettii paljonko Kiinassa on asukastiheys. Jos sielä ihmiset pääsisivät karkaamaan ja sitäkautta tartuttamaan muista, olisi maa hetkessä kuollut. Siksi on parempi että muutamat ihmiset kuolevat, kuin että kokonainen manner tuhoutuu. Sairaanhoito on usein oikeustoimikelpoisuuden pois ottamista. Sama pätee Suomessakin. jos et alistu hoitoihin, niin ajo-oikeus otetaan välittömästi pois.

  Vastaa
 3. Orang Utang
  8.2.2020 18:40

  Ihmisoikeuksiin kai tässä nyt viitataan.

  On ymmärrettävä, että tarkoituksena on vangita ja eristää virus. Mitkä ovat viruksen ihmisoikeudet?

  Vastaa
  1. Vuotaako sukellusveneemme?
   8.2.2020 21:53

   Niin… Niin uskomattomalta kun se kuulostaakin niin Suomen oikeusjärjestelmässä luonnollakin on puheoikeus samoin kuin vielä syntymättömillä sukupolvillakin. Se että jos nyt elossa olevat henkilöt käyttävät tätä puheoikeutta, sillä ei ole mitään painoarvoa jos Suomesta ryöstetään vesi, maamineraalit tai arvometallit. Metsäkin ovat monikansallisten yhtiöiden omaisuutta lähes nolla-hinnalla. Silti, jos tavallinen tallaaja haluaisi ottaa vaikka pohjavettä todella syrjäseudulla peltojensa kasteluun niin paikallinen ELY-keskus kieltää sen vedoten luonnon puheoikeuteen.

   Mietin että mitenkähän Kiinassa tuo viruksen oikeus on? Kuka käyttää sen puheoikeutta? Ja jos käyttää niin käyttääkö viruksen hyväksi.

   Juu, kyllä sen jutusta ymmärsi heti että ihmisoikeuksista tässä on kyse. Ihmisoikesus julistus on hieno kasa fraaseja ja maailmoja syleileviä lauseita. Mutta kun jotain tällaista tapahtuu niin ”suuremman edun nimissä” ihmisoikeudet heitetään romukoppaan. Vähän samaan malliin kuin vuotavassa sukellusveneessä suljetaan osastot. Riippumatta paljonko sielä on porukkaa. Ainakin jos se on kovin syvällä ja pitäisi pysyä sielä.

   Vastaa
 4. jani
  8.2.2020 18:53

  Mikä virka on eristyksellä jos sieltä voisi vapaasti kävellä pois jos haluaa?
  Mistä löytyisi porukkaa valvomaan 24/7 ettei sairastuneet vaan kävele pois?
  Entä jos saitastuneet alkaisi tappelemaan vastaan ja tartuttaisi monta estäjää samalla?
  Kalterit lienee ainoa järkevä toimiva ratkaisu jos alkaa miettiä eri vaihtoehtoja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.2.2020 19:46

   Wuhanin hermeettisesti suljettu sairaala, joka on koottu kevyistä elementeistä, on helppo hävittää saastuneena materiaalina myöhemmin. Potilaiden eristäminen tullee olemaan sitä miltä se nyt näyttäytyy: Tahdonvastaista sulkemista koppiin. Kiinassa on jo liikenneyhteyksiä katkaistu 23-50 miljoonalta ihmiseltä, ja siinä maassa on sekä tahto että kyky tarvittaessa eristää ja jättää hoidotta, -siis terminaaliratkaisu. Mikäli tilanne muuttuu hyvin radikaaliksi, se ei muutu kaoottiseksi: Toimenpiteet siirtyvät vain seuraavalle levellille. Näillä kaltereilla on meillekin jokin viesti? Bai tö vei, mihin Suomen hallituksella riittää tahto ja kyky, jos meidän kohdallamme realisoituu tylympi skenaario? Rajat pitää sulkea, ja kulunestoon pitää silloin käyttää #auktoriteettia. Tarkempi kuvaus löytynee dystopia-scifistä.

   Vastaa
   1. Tenkkapoo
    8.2.2020 21:06

    Tylysti sanottuna valkoihoiset ovat hävityslistalla, eivät keltaihoiset. Suojatoimet kyseisillä alueilla sen mukaiset?

    Vastaa
 5. Qasper
  9.2.2020 05:13

  N95 on usa:lainen standardi. Meillä Suomessa ffp1-3, sikäli kun muistini toimii. Tuo ei kata näitä hammaslääkärien maskeja. Ne on tarkoitettu estämään lääkärien pärskeet potilaalle. ⁵

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.2.2020 11:47

   Kiitos huomiosta! Taksti on koottu englanninkielisistä julkauisuista, ja vähän oli epäily, että N95-koodi ei ole ihan niin kansainvälinen. Nyt lukija osaa kysyä. Varmaan noita saa apteekeista?

   Pointti oli se, ettei nämä remonttimiehille myytävät pölymaskit ole viruksenpitäviä. Siis valkoiset pahvilaput, joita itellekin on tarjottu työmailla.

   Vastaa
 6. Veijo Hoikka
  10.2.2020 07:53

  Tämä on vastuullista joukkoliikennettä: https://www.rt.com/russia/480447-taxi-hazmat-suit-coronavirus/

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top