Pankkien toiminta – uhka kansalaisyhteiskunnan toiminnalle?

Usealla aloittavalla yhdistyksellä on vaikeuksia löytää pankkia, joka suostuu avaamaan yhdistykselle pankkitilin. Ongelma on kasvava. Saan kansanedustajana jatkuvasti yhteydenottoja aloittavilta yhdistyksiltä, joille pankit eivät suostu avaaman pankkitiliä. Syytä ei ilmoiteta.

Myös jo toimivien yhdistysten tilejä suljetaan ja pankkiyhteistyö lopetetaan, yksipuolisena ilmoituksena. Yhteydenottojen perusteella näin toimivat ainakin Osuuspankki, Nordea ja Danske-pankki. Otin yhteyttä Finanssivalvontaan, joka vastasi, etteivät voit asialle mitään, sillä pankilla on vapaus ja oikeus valita asiakkaansa.

Pankeilla on vapaus ja oikeus valita asiakkaansa

Onko siis kansalaisyhteiskunnasta tullut pankeille rasite, jonka toiminnasta on päästävä eroon? Kuitenkin samaan aikaan mm. Osuuspankki käy mittavaa kampanjaa ”Me uskomme yrittäjiin”, jossa se markkinoi itseään yrittäjän ystävänä ja kumppanina. Ristiriita on räikeä toiminnan ja mainonnan välillä. Myös yhdistykset harjoittavat liiketoimintaa varojen hankkimiseksi.

Yhdistyksen on mahdotonta toimia ja hankkia varoja toimintaansa ilman pankkitiliä. Poliisihallitus toivoo, että lähes kaikkeen rahankeräykseen yhdistykset hakevat rahankeräysluvan. Lupaa ei voi saada ilman pankkitiliä.

Pankkien toiminnasta tulossa este kansalaisyhteiskunnalle

Pankkien toiminnasta on tulossa merkittävä este ja rajoitus kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksille. Toivon, että oikeusoppineet ja oikeusministeriö ottavat tähän asiaan nopeasti kantaa: voiko näin perustavaa laatua oleva kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten rajoittaminen olla enää lain mukaista?

Antero Laukkanen (KD)

Kansanedustaja, Lakivaliokunnan jäsen

4 Comments

 1. Suosi suomalaista
  20.9.2021 13:49

  No, tuossa jutussahan mainittiin osasyy: Nordea ja Danske. Kumpikaan ei ole suomalaisia pankkeja. Nordea Helsingissä on holdingyhtiö jota johdetaan paratiisisaarilta ja Danske on niitä Nallen yritysryppäitä. Missä sen pääpaikka nyt sitten onkaan. OP taas ahneuksissaan on siirtänyt datatoimintansa Intiaan jolloin sekään ei oikein enää ole suomalainen pankki. Jäljelle jäväät pienet paikalliset säästöpankit joiden virkalijat tuntevat asiakkaansa henkilökohtaisesti. Tilanne busineksessa on kautta aikojen ollut aina se että yhteiytyön pitää olle molemmille yhtä merkittävää. Eli, sen pankin pitää haluta sinun rahojasi yhtä paljon kuin sinä pankin palveluita.

  Mutta vielä liian moni suomalainen käyttää Nordeaa ja Teliaa että tilanne muuttuisi. Vasta sitten kun suuret massat lähtevät siirtymää suomalaisille operaattoerille ja suomalaisille penkeille, silloin vasta tilanne muuttuu. Mutta se on sitten jo liian myöhäistä.

  Vastaa
  1. ro
   20.9.2021 17:41

   EIpä ole niin: Ei Nordea ole koskaan tarvinnut tavallisen immeisen maneja!On vaan hoidellu suurien firmojen henkilökunnan rahaliikennettä suuntaan jos toiseen.Ei edes näy tasessa . Maininnalla joku muu tulo tai meno,siis lähinnä meno, silloi kun oikea raha vielä liikkui.Nyt halut päästä eroon jokaisesta yksityisasiakkaasta. Näin tehtiin virossa jokunen vuosi sitten,siirretiin asiakaat norjalaiselle pikavippi firmalle (luminoor).mitähän v.eetä sekin tarkoitaa.Kaikki vaan meni täysin perseeleen,mikää ei vaan nettipankissa toimi,ei kä kontuurissa. Sama suataaapi olla eessä suo mualla. Härmässä!!!

   Vastaa
 2. Minä
  20.9.2021 20:24

  Tuskin koskee esim. somppuyhdistyksiä, eikä mitään ”oikealla asialla” olevia yhdistyksiä. Sateenkaarilippu kädessä saanee suomalainenkin yhditys tilin muita mutkitta.

  Vastaa
 3. juha II
  20.9.2021 23:42

  Eiköhän vastaus otsikon kysymykseen ole 1990-luvun lama, jossa murhattiin 15 000 yrittäjää periaatteella: ”Pankki voittaa aina!!!” Tästä vastasi ”Koiviston konklaavi”, jossa ei pöytäkirjaa pidetty ja asiakirjat on presidentti Tarja Halonen salannut presidentti Mauno Koiviston pyydöstä!

  Vertailuksi v. 1939 Talvisodassa kaatui 25 000 sotilasta sankarikuoleman!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top