Papualaiset söivät Rockefellerin

Niin sanottua primitiivistä taidetta isänsä Nelson Rockefellerin perustamaan museoon keräämässä oleva nuori Michael Rockefeller joutui marraskuussa 1961, pian tarkalleen 60 vuotta sitten, veneonnettomuuteen silloin Hollannille kuuluvan Uuden Guinean rannikolla. Michaelin uskottiin hukkuneen, -virallisesti. Nyttemmin on saatu uutta tietoa miljardöörisuvun perillisen kohtalosta.

Primitiivisyyteen ihastunut Harvardissa opiskellut Michael Rockefeller, 23v., oli jo lähettänyt New Yorkiin arvokkaan kokoelman siihen aikaan huonosti tunnetun ja eristyneen Asmat-kansan taidetta: Satoja esineitä,  kulhoja, kilpiä, keihäitä,  neljä pyhää bisj-sauvaa ja vainajille omistettuja esineitä. Kaikki nämä ihmeet roikkuvat  tänään Metropolitan Museum of Art;ssa,  Michael C.Rockefellerille  omistetussa siivessä .

Michael halusi tehdä rannikon kyliin vielä yhden keruumatkan. Hän ja antropologi Rene Wassing olivat matkassa lainatulla kaksirunkoisella perämoottoriveneellä 19.11. 1961, kun tuulen ja vuorovesivirran epäsuotuisa yhteisvaikutus nostatti vaarallisen aallokon, jota miehet eivät olleet osanneet huomioida. Venehän meni nurin.

Arviolta 40 000 vuotta sitten Uuteen Guineaan maahanmuuttanut Asmat-kansa, joka puhuu omaa kieltään, oli saanut olla rauhassa muulta maailmalta, kahdestakin syystä: Lukuisien jokisuistojen pirstoma mangrove-peitteinen vuorovesirannikko antaa erilaisia rapuja, kaloja ja myös metsästettävää riistaa niin hyvin, että asmatit saavat ympäristöstään kaiken. Kun heidän saago-palmu- ja jamssi-viljelmänsä tuottavat vielä hyvin, he eivät tarvitse muilta juuri mitään. Rituaaleihin ja koristautumiseen tarvitut höyhenet yms. muotikama löytyy sekin lähistöltä. Toinen syy unohduksiin jäämiseen oli, ettei asmateilla ole juurikaan myyntikelpoista tavaraa, jota ei olisi jo kaikilla Uuden Guinean rannikkolaisilla.

Hollantilainen siirtomaavalta, joka hallinnoi seutua vielä 1961, ei ollut ryhtynyt ”kehittämään” Asmat-maata, mutta sotimiseen, pääkallojen metsästykseen ja ihmisten syömiseen piti puuttua. Olivathan asmatit ja papualaiset Hollannin kuningattaren nöyriä alamaisia, siinä missä Rotterdamin Moleenbeckin lähiöasukkaat tänään 60-vuotta myöhemmin. Pikkuasioihin ei toki puututtu, mutta kun eräässä kylien yhteenotossa sai surmansa 220 henkilöä, niin kurinpalautus oli ollut pakollinen, mutta siitä myöhemmin. Tarkastellaan ensin asmatien primitiivistä sodankäyntiä.

Primitiivinen sodankäynti, riitojen kuittaamista ja vastavuoroista kostamista

Vasta aivan äskettäin, noin 6000 vuotta sitten, sotia alettiin käydä rationaalisesti, -ja tuhoisasti. Sitä ennen niitä käytiin rituaalisesti, ja henkimaailma huomioon ottaen. ”Sota” alkoi usein oikeuksien loukkauksesta: Jonkun sika oli varastettu (otettu kiinni omasta puutarhasta) naapurikyläläisten toimesta, tai joku nainen oli karannut/ryöstetty. -Kumpikin kylä tulkitsi tavallaan. Sitten hypittiin ja huudettiin vähän aikaa, sohittiin keihäillä, -ja joku vahingoittui, seurasi sovittelun ja korvausten kaupankäynti, jossa alkuperäinen riitakin kuitattiin.

Toinen sotiin l. kahakointiin liittyvä piirre oli tasapainon ylläpitäminen koston kautta. Jos vihollisen surmaaman henkilön sielu ei saa hyvitystä jonkun vihollista edustavan tappamisesta, sielu ja henkimaailma vihastuvat ja aiheuttavat sairauksia ja epäonnea. Neljä vuotta ennen epäonnisen Rockefellerin saapumista Asmat-rannikolle oli sattunut em. ikävä tavallista mittavampi joukkomurha. johon uusi aluevalvoja Max Lepré  oli reagoinut rangaistusretkikunnalla, -ja hollantilais-poliisit olivat tappaneet viisi asmat-soturia.

Hollantilaiset ja jenkkituristi edustivat asmateille samaa asiaa: Meren yli tulleita, over-seas-people. Onnettoman miljardiperijän saapuminen tarjosi tilaisuuden tasoitukseen, ja henkimaailman tyynnyttelyyn.

Onnettomuus

Marraskuun 19. siis Rockefellerin ja kumppaninsa vene kaatuu aallokossa, Asmat-rannikon edustalla. Hollantilaiset viranomaiset saavat tietoonsa tapauksen ja etsintä käynnistetään lentokoneella ja partioveneillä. Vuorokauden odottelu kaatuneen veneen päällä istuen oli kypsyttänyt Rockfellerin, ja hän päätti uida rantaan. Varmuuden vuoksi hän sitoi kaksi tyhjää kanisteriä itseensä kellukkeiksi. Wassing päätti pysyä veneen luona, ja siitä hänet myöhemmin pelastettiinkin.

Matkaa rantaan näytti olevan kilometrin verran, ja sinne nuori Rockefeller pääsikin. Aluksi onnekasta, mutta myöhemmin vähemmän rattoisaa rantautumista maailma ei saanut tietää, ennen kuin vuosikymmeniä myöhemmin. Amerikkalaisen tuloa seurattiinkin rannalta käsin, jossa viisikymmentä Otsjanep-kylän (OCH-an-ep) miestä oli sattumalta muilla asioilla. Michaelin epäonneksi he olivat neljä vuotta aiemmin hollantilaisten toimesta surmattujen sukulaisia. Omandesep (o-MAD-e-sep) ja Otsjanep-kylä olivat juuri aiemmin tapahtuneen surullisen taistelun osalliset,

Mies nimeltään Fin huomasi uivan Rockefellerin ensimmäisenä. Myöhemmin, kun tapahtumat alkoivat avautumaan, kuultiin että Michaelin kallo on Finin talossa (trofeena?). Michael Rockefelleriä lyötiin keihäällä kylkeen jo häntä vedestä nostettaessa. Hän kuoli kivikirveen iskusta päähän. Sen jälkeen hänet paistettiin ja syötiin. Eräitä käyttökelpoisia luita otettiin talteen, ja ne jaettiin ateriaan osallistuneiden kesken.

Vain kuukausi Michaelin katoamisesta, joulukuussa 1961, hollantilainen katolinen pappi Hubertus von Peij matkusti Omadesepiin, ja sai kuulla koko stoorin. Tapahtunut tuli myös siirtomaaviranomaisten tietoon, ja raportoitiin Hollantiin, -leimalla ’salainen’ ja ’kirje tuhottava’. Hollanti ei halunnut maailman saavan käsitystä, että siirtomaassa eletään alkukantaisesti, eikä sivistys ole  sinne asti saapunut.

Rockefellerit lensivät Uuteen Guineaan, seuraamaan poikansa etsintöjä, mutta palasivat New Yorkiin viikkoa myöhemmin. Etsintöjä jatkettiin kuukauden ajan, ilman tuloksia. Presidentti J.F.Kennedy esitti Rockefellereille surunvalittelunsa. Entinen Hollannin Uusi Guinea kuuluu nykyisin Indonesialle, joka ei kohtele paikallisia hyvin.

Luettavaa:

7 Comments

 1. Terhomatti Hämeenkorpi
  24.10.2021 22:14

  Tyypillistä menoa tuolla alhaalla. Pysykööt siellä ja kiehukoot liemessään !

  Vastaa
 2. Well done
  24.10.2021 23:05

  Sais kärrätä loputkin rockefellerit sinne.

  Vastaa
  1. Jupi
   26.10.2021 20:22

   Kannatan

   Vastaa
 3. Kati A
  25.10.2021 04:45

  ihmisia syovat heimot uskovat saavansa vihollisen voimat kun syovat hanet, heraa siis kysymys, etta tuliko heimolaisista rasisteja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.10.2021 11:07

   Eivät ole rasisteja, syövät omiaankin -ja myös vieras maistuu.

   Vastaa
 4. juha II
  25.10.2021 21:36

  Hatun nosto kansalle, joka muitta mutkitta pistelivät itsensä Rockefellerin pojan poskeensa. ”Sivistymättömiä” kun olivat.

  Siis mitä virkaa sivistyksellä on? Ja kuka kannattaa vielä nk. kristillistä ”lähetystyötä”, joka tekee kansasta kuin kansasta mitä tarkimpia oman reitensä valtasuoneen ampujia!

  Noh, kuten jokunen tietää sen, että ”ympäri käydään yhteen tullan” eli ameriik0oissa jo lapsukaisia promotaan kannibalismiin aito-amerikkalaisesti rahan kiilto silmissä siitä kuinka bisnekset saadaan pyörimään myytävillä ”raaka-aineilla” Kiinan Kansantasavaltaan ”vaavi-hamppareiden” tuotantoa varten.

  Eikä tämä ole uutta tuolla suunnalla, sillä itse Suuri Mao ”pienen punaisen kirjan” kirjoittajan mittavat älynväläykset johtivat suunnattomiin nälänhätiin, jossa syötiin omia lapsia ja isovanhempia tai sitten naapurin iso emäntä, jonka muodoista päätellen täytyi olla kapitalisti.

  Tänäkin päivänä Kiinassa kun kaksi ihmistä tapaa toisensa kadulla. Vakiofraasi ei ole ”Terve” tai ”How you doing” kuin muualla maailmassa.

  Kiinassa se on: ”Oletko jo syönyt?”

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.10.2021 12:14

   Kiinan nälänhädässä, joka aiheutui viljan yms. myymisestä ulkomaille ydinpommin rahoittamiseksi, kuoli muistaakseni 40 miljoonaa kiinalaista. Pekingin puistojen puista katosivat alempien oksien lehdet kokonaan, kertoo diplomaatti joka asui silloin kaupungissa. Marin tähtää samaan vihreällä utopiallaan?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top