Parkkikolikkokäräjät: 2,58 % on yhtä hyvä prosentti kuin mikä muukin prosentti

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa jatkettiin Turun kaupungin parkkikolikkokavallusjutun käsittelyä. Tämän päivän keskeisiä teemoja oli kavallussumman laskentatapa ja syytettyjen esitutkintakertomukset.

Kavallussumman laskentatapaa salissa selitti Turun kaupungin tarkastuspäällikkö ja KRP:n rikostarkastaja tavalla, jonka ymmärtäminen olisi vaatinut ylemmän korkeakoulututkinnon teoreettisesta matematiikasta. Joka tapauksessa tarpeeksi kauan kun markkoja, euroja, kännykkämaksuja, appsimaksuja, perusoletuksia, lisäoletuksia, invalupia ja asukaspysäköintitunnuksia oli ynnätty, vähennetty, kerrottu ja jaettu sekä lopuksi korotettu potenssiin kaksi, lopputulokseksi tuli 2,58 %.

Tämä 2,58 % taasen tarkoitti sitä, että syytetyt olivat joka kuukausi kavaltaneet keskimäärin 2,58 % pysäköinnin käteismaksujen loppusummasta. Kun puolustusrintama eittämättä aiheesta tiedusteli, mistä tämä 2,58 % on oikein taiottu, tarkastuspäällikön vastaus oli: ”2,58 % on yhtä hyvä prosentti kuin mikä muukin prosentti.”

Extrauutisten toimitus kokeili tauolla tupakkahuoneessa nopalla, mikä tulee Extrauutisten laskennan lopputulokseksi. Tulos oli yksi-kolme-kaksi eli 1,32 %, joka on yhtä hyvä prosentti kuin mikä muukin prosentti, mutta tulisi vahingonkorvausmielessä vastaajille miljoonan halvemmaksi.

Todellisten vahinkoiden laskeminen mistään on mahdotonta. Osa parkkimittareista ei anna kuitteja, osa antaa kuitteja, joiden tietoihin ei voi luottaa. Osa oli antanut jopa luotettavia kuitteja, mutta koska automaatti tulosti ne kuittipaperille, oli kuittipaperit jo haalistuneet, eikä niitäkään voinut käyttää. Kuitteja oli muutenkin säilytetty vesiliikelaitoksen kassakaapin viereisessä pahvilaatikossa periaatteella: Heitä kuitit tähän, jos muistat. Kuittien tietoja oli myös vaihtelevalla menestyksellä kirjattu erääseen tietokoneohjelmaan. Tosin sieltäkin löytyi pientä säätöä, sillä eräänkin kerran oli pitänyt kirjata 108 euroa, mutta olikin kirjattu 10.800 euroa.

Kunnia Turun sisäiselle tarkastukselle, joka eittämättä mahdottomista lähtökohdista pystyi lopulta niinkin tarkkaan tulokseen kuin 2,58 %/kk. Toki sisäinen tarkastuskin myönsi, että lukuun sisältyy paljon oletuksia ja kyseessä on arvio. Tarkentaessa muistivat vielä mainita, että ehdottomasti kuitenkin minimiarvio vahingon määrästä.

Turun reiluin parkkiautomaatti

Oikeudenkäynnissä selvisi myös, että Turun reiluin parkkiautomaatti löytyi aikanaan Rehtorinpellonkadulta. Automaatin vikatilanteen takia se tulkitsi kaikki 10 sentin kolikot 2 euron kolikoiksi. Pysäköijän kannalta eittämättä todella hyvä diili, mutta jokainen automaattiin syötetty 10 sentin kolikko aiheutti tilityskuittiin 1,90 euron heiton.

Muutenkin todistajana kuultu laitetoimittajan edustaja kertoi, että Turun parkkimittarit ovat poikkeuksellisen vanhaa kantaa, joita ei juuri ole enää muualla käytössä, eikä vanhimpiin laitteisiin varaosiakaan ole heillä ollut enää moneen vuoteen.

Nousu miljoonakerhoon

Syyttäjän käydessä syytettyjen esitutkintakertomuksia läpi kävi ilmi, että itsekin aikoinaan rahojen kavaltamiseen osallistunut, sittemmin autokauppiaaksi siirtynyt syytetty oli esitutkintakertomuksessa kertonut kavaltaneensa rahoja yli miljoona euroa. Näistä tosin on suurimmilta osin syyteoikeus vanhentunut, eikä niitä laajemmin käsitellä tässä oikeudenkäynnissä.

Top Secret

Kun asianajajien edessä olevaa paperivuorta katseli, ei voinut olla huomaamatta, että punaista SALAINEN leimaa oli käytetty periaatteella ei laatu vaan määrä. Turun johtava kaupunginlakimies Laura Klami olikin pitkin päivää hyvin huolestunut,  ettei käräjäyleisö (siis toimittajat) vaan saisi kuulla kaikkea, mitä esitutkintapöytäkirjassa luki. Klami torui vuorollaan jokaista asianjajajaa ”salaisten” tietojen käsittelystä käräjäyleisön läsnäollessa. Loppupäivä mentiinkin sitten periaatteella, että asianajajat ensin varmistivat johtavalta kaupunginlakimieheltä, saako tämän kohdan lukea ja jos lupa tuli, vasta sitten lukivat kohdan esitutkintapöytäkirjasta. Kun lopulta päästiin raha-auton ajopäiväkirjaan, totesi johtava kaupunginlakimies Klami, että se nyt ainakin on niin salaista, että siitä ei saa puhua ollenkaan. Niinpä pääsyytetyn asianajaja totesi tuomarille, että he viittaavat kohtaan joka alkaa sanalla kun ja loppuu sanaan sitten.

Jutun käsittely jatkuu 11.09.2018. Extrauutiset on paikalla 100,00 % varmuudella – mikä on yhtä hyvä prosentti kuin mikä muukin prosentti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top