Parkkikolikkotuomio: Ex-Tepsiläiselle Juha ”Pikkari” Virtaselle 2 vuotta ehdotonta vankeutta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tänään on antanut tuomionsa Turun parkkikolikkokavallus ja – rahanpesuasiassa.

TPS:n ex-huippujääkiekkoilija Juha ”Pikkari” Virtanen sai 2 vuotta ehdotonta. Myös toinen päätekijä Kimmo Heiskanen sai 2 vuotta ehdotonta.

Heiskanen ja Virtanen velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan Turun kaupungille vahingonkorvauksena 316.000 euroa viivästyskorkoineen. Lisäksi Heiskanen ja jutun autokauppias velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan Turun kaupungille vahingonkorvauksena 80.000 euroa viivästyskorkoineen.

Muut asiassa syytetyt saivat joko sakkoa, ehdollisia tai lyhyitä ehdottomia vankeusrangaistuksia. Kahden syytteet hylättiin.

Käräjäoikeus ei uskonut Turun kaupungin laskelmaa

Extrauutiset on jo aiemmin uutisoinut, että Turun kaupungin esittämä 1,7 miljoonan euron vahingonkorvausvaatimus vaikutti ”hatusta vedetyltä”. Myöskään Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei Turun kaupungin laskelmaan uskonut:

Käräjäoikeus:

”Kaupungin laskelma anastetuista kolikoista vuosilta 1995 – 2007 on perustunut pelkästään ajatukseen sitä, että noilta vuosilta olisi anastettu keskimäärin samansuuruinen osuus pysäköintikolikoita vuodessa kuin mitä keskimäärin olisi anastettu vuosina 2008 – 2017. Koska Mittari-ohjelmaan kirjattuja summia ja kirjanpitoon kirjattuja summia vertaamalla tehtyä laskelmaa ajalta 2008 – 2017 ei ole pidetty riittävän luotettavana, ei myöskään siihen perustunutta ajalta 1995 -2007 tehtyä laskelmaa voida pitää luotettavana näyttönä anastettujen kolikoiden määrästä.

Lisäksi on huomattava, että erityistarkastuskertomuksen mukaan vuosilta 2007 – 2017 anastettujen varojen määrässä on kasvava suunta lähes koko ajalta ja vuodelta 2008 tarkastuskertomuksen mukaan anastettuja rahoja olisi ollut runsaat 16.000 euroa ja vuonna 2009 hieman runsaat 24.000 euroa. Kaupungin laskelman mukaan vuonna 2007 olisi anastettu runsaat 82.000 euroa.

Näin ollen laskelmat eivät myöskään tuolta osin tue toisiaan. On myös otettava huomioon, että pysäköintimittareiden kolikkoja ennen kuin ne ovat päätyneet kaupungin tilille ovat käsitelleet muutkin henkilöt kuin XXX, Virtanen ja Heiskanen.

Kaikki edellä sanottu huomioon ottaen kaupungin esittämää laskelmaa ja rikosperusteisen erikoistarkastuksen laskelmaa anastettujen kolikoiden määrästä ei voida pitää riittävänä näyttönä siitä, että nyt syytteessä olevat mittarintyhjentäjät olisivat anastaneet noista laskelmista ilmenevät määrät kolikoita Turun kaupungilta.”

Julkisuus lieventävänä asianhaarana ei mennyt läpi

Käräjäoikeus: ”Vaikka rikosasia on saanut yleistä julkisuutta, ei sen ole näytetty kohdistuneen kenenkään vastaajan henkilöön siten, että asian saama julkisuus tulisi ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä.”

Syyttäjän vaatimus suunnitelmallisuudesta hylättiin

Käräjäoikeus:

”Rikokset eivät ole edellyttäneet mitään erityistä suunnitelmallisuutta eikä itse anastamisen lisäksi niiden toteuttamiseksi tai peittelemiseksi ole tehty muita toimia kuin jossain vaiheessa hankittu avain. Mitään selvitystä ei ole esitetty siitä, mitä toimia rahastuslippaan avaimen hankkiminen on edellyttänyt. Avaimen hankkiminen ei kuitenkaan osoita sellaista suunnitelmallisuutta, että se olisi erikseen otettava huomioon rangaistuksen koventamisperusteena.”

Turun kaupungin oikeudenkäyntikuluvaatimus ei menestynyt

Extrauutiset uutisoi aiemmin, että käsittelysalissa syntyi melkoinen rähinä, kun Turun kaupungin johtava kaupunginlakimies Laura Klami löi pöytään 6955 euron laskunsa. Puolustus tyrmäsi laskun tuolloin täysin. Yhtään sen lämpimämmin ei laskuun suhtautunut nyt annetussa tuomiossa Varsinais-Suomen käräjäoikeuskaan, sillä se katsoi sopivammaksi laskun loppusummaksi 2500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa Turun hovioikeuteen. Syyttäjä Anja Rantanen-Lahti ei vielä tuoreeltaan osannut ottaa kantaa siihen, aikooko hän valittaa tuomiosta. Rantanen-Lahti haluaa ensin kunnolla tutustua tuomioon ja tekee päätöksen sen jälkeen.

 

Parkkikolikkokäräjien tuomio annetaan 25.09.2018 kello 13:00

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top