Pelastusalusten toiminnan loppuminen näkyy hukkumiskuolemien vähenemisenä Välimerellä

International Organization for Migration (IOM) kertoo julkaisussaan Välimereen-hukkumisten vähentyneen vuodesta 2017 tähän vuoteen, huolimatta siirtolaisia poimivien NGO-alusten poistumisesta Libyan edustalta.

  • 2017: 2 383 hukkunutta siirtolaista,
  • 2018: 1 130 hukkunutta.
  • 2017: 100 308 saapui Italiaan,
  • 2018: 20 319 Italiaan päässyttä.

NGO-alusten, so. ”ei-valtiollisten-organisaatioiden” pyörittämien pelastusalusten, toiminta Välimerellä Libyan rannikon edustalla alkoi vuoden 2015 jälkipuoliskolla.  Elokuun 26. jälkeen näitä aluksia ei ole Libyan rannikolla nähty.

Kymmenestä NGO-aluksesta, jotka ovat toimineet Libyan merialueen ja Italian satamien välillä, kolme on tätä kirjoitettaessa pidätettynä Maltalle, Valettan satamaan, lippumaa-epäselvyyksien takia. Juventa, jota varustaa saksalainen kansalaisjärjestö Jugend Rendett, on Palermon yleisen syyttäjän mukaan syyllistynyt ihmissalakuljetukseen, ja pysäytetty Trapanin satamaan Sisiliassa.

Open Arms -järjestön operoimat alukset poistuivat LIbyan-Italian -vesiltä kuukausi sitten tultuaan suljetuksi pois Italian satamista. Aquarius, jota operoivat Médecins Sans Frontières ja SOS Méditerranée, on kuljettanut siirtolaisia Espanjaan ja pyrkinyt Ranskan satamiin tultuaan suljetuksi ulos Italian ja Maltan satamista.

NGO-laivaston poistumisen jälkeen Libyan rannikkovartiosto, perustuen Italian ja Libyan sopimukseen v.2017. Libyan alukset tuovat pelastamansa takaisin omiin satamiinsa. Vaikka tämä on kansainvälisen merilain hengen ja kirjaimen mukaista, se on herättänyt kiukkua eräissä länsimaissa.

Eräässä tapauksessa kahdella kumiveneellä Libyasta lähteneet ”haaksirikkoiset” olivat lähettäneet hätäkutsun, jonka oli kuullut Italian rannikkovartiosto. Italialaiset olivat kuitenkin lähettäneet ilmoituksen edelleen libyalaisille kollegoilleen, jotka pelastivat veneiden 300 matkustajaa. Nämä ovat nyt onnellisesti Libyassa, eristysleirillä odottamassa palautustaan kotimaihinsa.

Tästä huolimatta siirtolaisten pelastamista harjoittavien järjestöjen edustajat ovat tyytymättömiä: ”Tämänkaltaisia tragedioita tapahtuu enemmän, kuin raportoidaan”, kertoi Guardianille Regina Catrambone, Migrant Offshore Aid Station -järjestön perustaja. Hänen seuraava lause ei ole totuudenmukainen: ”Maahanmuuttajia (migrants) kuolee pelastus- ja etsintätoiminnan puuttuessa.”

Tilasto, jonka on julkaissut IOM, näyttää merellä menehtyneiden määrän olevan suoraan verrannollinen Italiaan tai Eurooppaan päässeisiin, -ja vähentyneen samassa suhteessa. Pelastamatta jätetyt eivät ole siis päätyneet merenpohjaan, vaan jääneet Libyan rannoille odottamaan, tai etsineet muita teitä päästä Eurooppaan.

Pelastusalusten puuttuminen ei ole siis lisännyt hukkumiskuolemia, vaan vähentänyt pakolaisliikenteen volyymia, -ja sitä kautta vähentänyt hukkumisiakin. Useat mediat ovatkin kirjoittaneet kriittisesti ”pelastustoiminnasta”: Ovatko pelastusalukset houkutelleet ihmisiä merelle, sensijaan että olisivat pelastaneet vaaraan joutuneita.

Lisää aiheesta toisaalla:
Guardian, 12.09.2018: No NGO rescue boats currently in central Mediterranean, agencies warn.
Infomigrants 03.07.2018: Mediterranean without NGOs, no ships in SAR zone.
Local.de 28.07.2018: The German NGO ship Lifeline – people smugglers or life savers?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top