Pentti Linkolan totuudet eivät miellyttäneet ketään

Kalastaja, luonnontutkija ja ympäristöajattelija Pentti Linkola ansaitsee tulla mainituksi vihreän ajattelun, ekologisen näkökulman ja ympäristöfilosofian perustajana Suomessa. Politiikkaan hänen johdonmukaista ja tinkimätöntä ajatteluaan oli vaikea sovittaa, eikä poliittinen vihreys siihen tarttunutkaan.

Pentti Linkolalle oli tyypillistä tosiasiapohjaisuus ja loogisuus, ja nehän johtavat väistämättä konfliktiin niiden kanssa, jotka haluavat miellyttää. Meille mukavudenhaluiseen elämään suuntautuneille Linkolan viesti, että elämäntapamme kuluttaa maa-planeetan resursseja, ja voi johtaa paikallisiin ja globaaliin tasapainon järkkymisiin, ei ollut mieluista kuultavaa. Ne, jotka käsittävät vihreyden intersektionaalisesti, eivät pitäneet Linkolan tiukasta sitoutumisesta ekologiseen lähestymistapaan: Sen tuottamat johtopäätökset eivät olleet aina poliittisesti korrekteja, ja sopivia kerrottaviksi  henkilöille, joiden mukavuudenhalu totetui poliittisella tasolla.

Pentti Linkola oli omatunto, totuudenpuhuja ja lahjomaton muistuttaja, joka ei jättänyt rauhaan älyllistä laiskuutta tai epärehellisyyttä. Hän erosi jo 80-luvun lopulla vihreästä liikkeestä, jota hän oli ollut luomassa ja jolle hänen kirjoituksensa olivat olleet laskemassa perustaa.

Pentti Linkola 1932 – 2020

7 Comments

 1. Taas yksi hieno mies
  5.4.2020 14:00

  Ei nyt yleistetä. Pena oli hieno mies. Välillä tuli tekstiä jossa oli tulta ja tappuraa. Johtui usein siitä että hän oli keskustellut joistain aiheista ihmisten kanssa mutta ei juuri koskaan ryhtynyt paikanpäällä kinaamaan. Vaan sitten kotiin saavuttuaa kirjoitti asiat halki.

  Mukava seuramies ja aina ”pienen lämmittelyn” jälkeen päästiin itse asiaan. Usein hän sanoi:”Ny täytyy pistää töpinäksi ettei aika lopu kesken”.

  Ei aivan elänyt äitinsä ikäiseksi osaksi omasta päätöksestään johtuen.

  Vastaa
  1. Maan parasta ajatteleva
   5.4.2020 16:28

   Muistaakseni hän oli yksi vihreän liikkeen perustajia Paloheimon ja Soininvaaran kanssa. Kun nämä huomasivat vihreän liikkeen muuttuvan pelkäksi politiikaksi, kaikki erosivat vähitellen. Näiden vihreitten liike perustui loogiseen ajatteluun ja lukuihin. Ainakin Linkola ja Soininvaara tulivat huijatuksi ilmastopolitiikalla, uskoivat ilmastonmuutokseen ihmisen aiheuttamana.

   Vastaa
 2. Hän oli ilmeisesti vilpitön ollessaan väärässä syistä, seurauksista ja ratkaisuista. Maapallon resurssit riittävät erinomaisesti kaikille ja maapallon luonnon voi edelleen puhdistaa, kunhan tavoitteet tavalla tai toisella kohtaavat vaikutusvallan kanssa. Suurimmat järjestöt ”hyvän asian puolesta” ovat mielikuvaa luovaa teatteria, joissa 99,9% toimijoista on vilpittömästi hyvässä uskossa mukana, onnistutaan hieman pienemmissä asioissa, mutta suuret onnistumiset järjestöjen itsekäs ja usein elämänvastainenkin ydin onnistuu välttämään. Yhden hallituksen maailmandiktatuuri ilmastovalheella on maailmantasolla jo todellisten faktojen leviämisen kautta epäonnistunut yritys, vaikka Suomen media yrittää sitä edelleen tekohengittää, kunhan palkeet joutavat koronapaniikin hiillostamisesta hetkeksi lainaan. Nyt kommunistista mta aailmandiktatuuria tavoitellaan romahduttamalla maailmantalous karantiineilla muuttamalla terveet yritykset konkurssipesien rivitaloiksi ja romahduttamalla keskiluokka köyhyyteen. Tätähän ei saanut kertoa, mutta kun Englannissa jo etusivulla vaaditaan yhtä maailmanhallitusta pelastamaan maailma koronalta, niin se on jo julki. Puoli vuotta sitten maailmanhallitus tarvittiin pelastamaan maapallo ilmastokatastrofilta, jota riippumattomien huipputiedemiesten mukaan (ei mediajulkisuutta) ei ole mistään syystä eikä ainakaan ihmiseen liittyvästä syystä edes tulossa. Puhuvatkohan kaikki maailmandiktatuuria rakentaneet ja nyt koronapotilaiksi itse itsensä julistaneet totta? Vai aikovatko he kadota ”yllättäen” tai valehautajaisten kautta nyt, kun maailman isänmaallisten tahojen järjestämät sotaoikeudet odottavat manpettureita lähes toimintavalmiudessa? Tässä linkissä on se Englantilaisen globalistin paniikissaan tekemä maailmandiktatuurin kutsuhuuto
  https://youtu.be/1a2CUwXXhkk?t=576

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.4.2020 15:32

   Kyllä minunkin mielestäni luonnon resurssit riittävät, jos niitä ei tuhlata ja jos Afrikan väestöräjähdys saadaan loppumaan siedettävässä ajassa. Kun väestönkasvulla ei ole mitään kattoa, ”liian pieni maapallo” on reaalisesti olemassaoleva mahdollisuus, ja -jos aikaa on- matemaattinen tosiasia kasvun jatkuessa siihen ainoaan rajaan asti, jonka hallitsematon kasvu tuntee.

   Nomadinen elämäntapa, jota osa ihmiskunnasta on harjoittanut, on yhtenevä heinäsirkkalauman strategian kanssa:
   — Lisäännytään ja syödään kaikki mitä löytyy;
   — Kun kaikki on syöty, siirrytään seuraavaan paikkaan, ja syödään kaikki;
   — Kun kaikki mahdolliset elinympäristölt on tuhottu, kuollaan porukalla.

   Kun koko kierros on läpikäyty, on jäljellä seuraavan kierroksen siemen. Koko hulabaloo alkaa uudelleen.

   Linkola lienee miltei ainoa ääni suomalaisessa keskustelussa, joka on varoittanut väestönkasvusta?

   Vastaa
   1. HenkkaR
    5.4.2020 21:53

    Asiaa.

    Vastaa
 3. Kai Ruonala
  5.4.2020 18:25

  Totuuden puhujalla ei ole majatalossa sijaa

  Vastaa
 4. Roope S
  6.4.2020 08:36

  Jaahas, aloitetan siis suojelemaan luontoa päästämällä ulkomaiset kaivosyhtiöt tuhoamaan suomen luontoa 0- veroilla, toki sinivuokot saavat olla suojetuja edelleen eihän noita kukkia niin paljoa ole etteikö voisi laittaa vaikka ydinlatauksen suomeen…niin harvakseltaan nääs kasvavat.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top