Perheen ulkopuolisia henkilöitä saa nyt tavata ihan vapaasti

Hallituksen koronaministeriryhmä on tänään armahtanut Suomen kansaa poistamalla rajoituksia.

Korkeintaan viiden perheen ulkopuolisen henkilön tapaamissuosituksesta luovutaan

Koronaministerityöryhmä päätti 7. tammikuuta kokouksessaan suositella kerrallaan korkeintaan viiden perheen ulkopuolisen henkilön tapaamista. Ministerityöryhmä on päättänyt maanantaina 31. tammikuuta kirjallisessa menettelyssään luopua tästä suosituksesta 1. helmikuuta alkaen. Aiemmin tehtyjen päätösten ja linjausten mukaisesti koronarajoituksiin ja -suosituksiin tulee helpotuksia 1. helmikuuta alkaen.

Sisärajavalvonta päättyy, ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 14.2. asti

Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen joulukuun lopulla palautettu sisärajavalvonta päättyy 31. tammikuuta. Ulkorajaliikenteen rajoituksia sen sijaan jatketaan 14. helmikuuta asti. Myös Schengen-alueen ulkopuolisia EU-maita koskevat maahantulon rajoitukset poistuvat kokonaan 1. helmikuuta alkaen sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi.

Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

EU:n koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika jatkossa 9 kuukautta matkustuskäytössä

Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta. Jos toisesta rokotuksesta on yli 270 päivää, EU:n rokotustodistus ei enää kelpaa matkustamiseen EU:ssa sisäisesti.

Koronapassin käytön rajoituksia jatketaan – ravintolarajoituksiin kevennyksiä

Helmikuun 1. päivästä lähtien koronarajoituksia lievennetään niin sanottujen matalamman riskin ravitsemusliikkeiden osalta. Anniskelu päättyy viimeistään klo 20, ja liikkeet sulkeutuvat klo 21. Matalan riskin ravintoloilla tarkoitetaan ravintoloita, joiden pääasiallinen tarkoitus on muu kuin alkoholin tarjoilu.

Asiakaspaikkamääriä näiden ns. ruokaravintoloiden osalta rajoitetaan edelleen 75 %:in maksimista. Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy edelleen klo 17 ja ovet sulkeutuvat klo 18. Samalla asiakaspaikkojen määrän rajoitus jatkuu entisenlaisena eli tiloihin voidaan ottaa asiakkaita vain puolet sallitusta maksimimäärästä.

Vaikka ravintolassa olisi käytössä koronapassi sisäänpääsyn edellytyksenä, se ei vapauta asiakaspaikkamäärää eikä anniskelu- ja aukioloaikoja koskevista rajoituksista. Ravintoloilla on kuitenkin edelleen oikeus vaatia asiakkailtaan voimassa olevaa koronapassia sisäänpääsyn edellytyksenä.

Matalan riskin tilaisuuksia ja tiloja koskevat lievennykset

Toiminnanharjoittajia koskevat yleiset hygieniavelvoitteet ovat voimassa. Rajoituspäätöksillä voidaan esimerkiksi rajata tilaisuuksien tai tilojen asiakas- tai osallistujamäärää tai kieltää ne kokonaan. Päätöksiä tehtäessä arvioidaan mm. sitä, kuinka suuri riski tartunnalle ja sen leviämiselle tapahtumassa tai toiminnassa on. Rajoituksista päättää kunta tai aluehallintovirasto, jos kyse on usean kunnan alueesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että helmikuun alusta lähtien matalan tartuntariskin yleisötilaisuuksia ei kiellettäisi kokonaan ja niitä rajoitettaisiin vain, jos se on välttämätöntä. Vastaavasti suositellaan, ettei matalan riskin asiakas- ja osallistujatiloja suljettaisi kokonaan ja niiden käyttöä rajoitettaisiin vain, jos se on välttämätöntä. Lisäksi ministeriö suosittelee, että sallittuihin tilaisuuksiin osallistujat ja asiakastilojen käyttäjät tekisivät etukäteen kotitestin.

Korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan

Korkeakoulujen etäopetussuositusta eikä suositusta koskien lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamista jatketa 1. helmikuuta alkaen.

 • Asiasta kertoi tänään STM.

Li Andersson aloitteellinen koronrajoituksien purkamis-asiassa

6 Comments

 1. pöh
  31.1.2022 22:26

  ”Ravintoloilla on kuitenkin edelleen oikeus vaatia asiakkailtaan voimassa olevaa koronapassia sisäänpääsyn edellytyksenä.”
  Terveyden kannalta yhtä hyödyllinen vaatimus, kuin että vaatisi pinkkejä sukkia sisäänpääsyn edellytyksenä.
  Eipä tuo nyt henkilökohtaisesti haittaa, ei tässä ole rahaa ravintoloissa käydä muutenkaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.1.2022 22:44

   Ravintola siis voi vaatia. Ei ole pakko. -Kuka raflan-pitäjä sen tekee? No, ehkä jonkun asiakkaan kohdalla.

   Vastaa
 2. Paluu arkeen
  31.1.2022 22:31

  Nonni, tätä se mun uneni ties. Toisaalta, minä ole elänyt koko tämän ajan ilman mitään rajoituksia. Kukaan ei ole tullut olkapäälle koputtelemaan eikä katsonut vihaisesti kaupassa. Urheiltuakin on tullut ja elämä on ollut niinkuin ennenkin. Ja koska en matkustele (muuta kuin polkupyörällä), en käy kippoloissa enkä konserteissa tai teatteri/baleteissa, ei elämäni ole muuttunut miltään osin mihinkään suuntaan.

  Niin että tervetuloa teille muille normaaliin elämään takaisin.

  Vastaa
  1. Takaisin tulevaisuuteen?
   1.2.2022 14:10

   Ittellä sama. En ole antanut ”korona” politiikan vaikuttaa millään lailla tekemisiini tähän mennessä. Pelätkööt lenssua ken tahtoo. Jännää kuitenkin nähdä kylillä liikkuessa miten moni kyseenalaistamatta ”terveys syistä” rajoituksia yms. shaibaa valmis noudattamaan.

   Vastaa
 3. juha II
  31.1.2022 22:44

  Jos joku on virvelöinyt niin muistutan yhtymäkohtaan (onpa tuokin sana) kalan väsytyksen kanssa!

  Älä koskaan luota korona diktatuurin hymyyn, sillä se jättää vain torahampaansa piiloon hetkeksi pieneksi!!!

  Kun muslimit tekevät välirauhan kun tappio häämöttää. Ei se merkitse sodan loppua vaan aikaa jolloin varustaudutaan uudestaan hampaisiin asti. Ja kun miekat ovat uudessa terässä. Hyökätään!!!

  Vastaa
 4. Tim
  31.1.2022 23:11

  Muistatteko vielä että sutki-Sanna lupaili kaikkia rajoituksia pois jo lokakuussa. Mää uskon kun nään.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top