Budjettikeskustelu: ”Turku reagoi vasta kun on kakit housuissa.”

Ville Tavio (PS) ehdotti noin 1-2 miljoonaa euroa pienempää budjettia. Hänen mielestä Turku elää yli varojensa, eikä sellaista rahaa pitäisi budjetoida, jota ei ole. Säästöehdotuksena hän mainitsi mm. turvapaikanhakijoiden asumispalvelut, ja esimerkkinä tästä tp-hakijoiden majoittamisen kerrostalo-asuntoihin Varissuolla.

Ryhmäpuheenvuoron käyttäjä Ville Tavio ehdotti myös eräitä lisäyksiä, mm. työvoimapulasta kärsiville aloille Turkuun muuttavan työntekijän muuttoavustusta. Tavio esitti myös muita nettoveronmaksajia houkuttelevia asioita, kuten uusien omakotitonttien kaavoittamista.

Jaana Auvinen (sin) epäili ilmaisen varhaiskasvatus-kokeilun kaikinpuolista siunauksellisuutta: Hän kysyi, kuinka hyvin lapsen etua huomioi päiväkotiryhmä, jossa on keskimäärin 12 lasta. Tutkimusten mukaan optimi hoitoryhmän koko on laskettavissa kaavalla *lapsen ikä + 2*, siis 6-vuotiaalle 6-2. Suuret päiväkotiryhmät lisäävät myös tartuntatautien riskejä.

Mikael Miikkola (PS) kritisoi velkaantumisen kasvattamista nyt meneillään olevan hyvän taloudellisen suhdanteen aikana. Miikkolan mukaan ”Turku reagoi vasta kun on kakit housuissa.”.

Janina Andersson (vihr) kiitti rahan osoittamisesta kulttuuriin, ja totesi kulttuuri-investointien myös tuovan rahaa Turkuun.

Jarmo Rosenlöf (SDP) muistutti, että Turun kaupungin 800 miljoonaan euron velan päälle on eräitä muita summia, kuten Sairaanhoitopiirin velat, joista kaupunkilaiset ovat myös vastaamassa.

Jarkko Lindfors (vas) piti arveluttavana sitä, että mm. terveydestä ja opetuksesta leikataan taloudellisen nousukauden aikana. Hän kritisoi eräitä investointeja. Lindfors katsoi Sote-himmeliin budjetoidun miljoonan olevan pois sairaanhoitopalveluista. Koulujen ryhmäkoot saivat häneltä kritiikkia: Lindfors katsoo sen edistävän koulutus-pudokkuutta ja siten syrjäytymistä.

Mika Maaskola (SDP) muistutti, ettei päätöstä Fölin (liikennelaitoksen) ilmaislipuista kaupungin työntekijöille ole vieläkään pantu toteen, -aikoinaan päätös edun poistamisesta toteutui hyvin ripeästi, -muistutti Maaskola.

Mari Kausa-Kuusiston (vihr) mielestä paperittomia turvapaikanhakijoita ei voida syyttää siitä, ettei heillä, epäinhimillisistä oloista pakenemisen jälkeen, ole papereita.

Johannes Yrttiaho (vas) muistutti, ettei Mayer Turku ole maksanut lainkaan yhteisöveroa, ”tää olis hyvä kaupungin selvittää”. (Olis ollut noin 8 miljoonaa.)

Seuraamme kokousta, ja päiviämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top