Perussuomalaiset ay-liikkeessä: Hallituksen esitykset työttömyysturvan heikentämiseksi estettävä

Peruspuurtajat -yhdistys, joka edustaa Perussuomalaisiin kuuluvia ammattiyhdistysaktiiveja, vaatii hallituksen työttömyysturvaa heikentäviä esityksiä peruutettaviksi. Kysymys ns. eläkeputkesta on päällimmäisenä.

”Eläkeputken tukkiminen, työttömyysturvan heikennykset ja vuorotteluvapaasta luopuminen eivät luo yhtään uutta työpaikkaa. Ne ainoastaan lisäävät työllistettävien joukkoa, jo ennestään kasvussa olevaan, valtavaan työttömien armeijaan”, kertoo Peruspuurtajat ry:n tiedote tänään.

Peruspuurtajat arvostelee hanketta ns. eläkeputken poistamisesta, jonka hallitus jätti työmarkkinajärjestöille valmisteltavaksi, määräaika päättyi 30.11. Työntekijöitä ja työnantajia edustavat järjestöt eivät saaneet valmista annetussa ajassa.

”Eläkeputkeksi” tavataan nimittää työttömäksi joutuneen ikääntyneen työntekijän mahdollisuutta saada työttömyyspäivärahan 500 päivän maksimin tultua täyteen lisäpäiviä, joilla hän pääsee eläkeikäänsä asti. Eläkeputkeen pääsemisellä on ehtoja, joita on jo kiristetty:

 • Työttömäksi jäänen on täytettävä vähimmäis-ikä ennen työttömyyspäivärahan 500:n päivän limiitin täyttymistä.
 • Hänen on oltava eläkkeeseen oikeuttavassa työssä vähintään viisi vuotta viimeisten 20 vuoden aikana.
 • 1957–1960 syntyneiden oikeus lisäpäiviin (eläkeputkeen) alkaa 61-vuotiaana, mutta 1961 tai sen jälkeen syntyneillä vaatimus on 62-vuotta.
 • Lisäpäivärahaa (eläkeputkea) voidaan maksaa 65-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen saaja siirtyy vanhuuseläkkeelle.

”Putki” on siis ikääntyneen työttömän silta vanhuuseläkkeelle. Mikäli hänelle ei ”putkea” suoda, hän on todennäköisesti jonkin muun tukimuodon saajana. Putken poistamis-idean arvostelijat ovat kysyneet, miten työttömän saamien tukien kaventaminen voi lisätä työntekijöiden tarvetta työmarkkinoilla. Firmathan palkkaavat väkeä sen mukaan, ostaako kukaan asiakas uuden työntekijän tuottamaa tuotetta tai palvelua.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto on valmistellut eläkeputken lopettamista, ja teki siitä esityksen elokuussa. Esitys sai heti ristiriitaisen vastaanoton. Pääministeri Sanna Marin antoi syyskuun budjettiriihen jälkeen työmarkkinajärjestöille toimeksiannon laatia suunnitelma yli 55-vuotiaiden työllistymisen parantamiseksi 10 000:lla työn löytäneellä vuoteen 2030 mennessä. Pohdinnat keskittyivät juuri em. eläkeputken poistamiseen, mutta yksimielistä esitystä ei saatu aikaan, eivätkä neuvottelut jatku.

Työttömyysturvan heikennykset lisäävät rajusti eläkeläisköyhyyttä, kertoo Peruspuurtajat

Eläkeputken tukkiminen on julma eläkeleikkuri. Jos esitykset toteutuvat, niin SAK:n laskelmien mukaan, työttömäksi jääneen 60-vuotiaan keskipalkkaisen kuukausieläkettä leikataan yli 330 euroa. Ay-liikkeen on estettävä työntekijöiden kurittaminen, tarvittaessa vaikka joukkovoimaa käyttäen. Kyse on koko ay-liikkeen uskottavuudesta. Onko SDP-johtoinen ay-liike valmis puolustamaan jäsentensä etuja? Vai onko ay-liike SDP:n ja pääministerin Marinin kiltti sylikoira? Kyse on ay-liikkeen uskottavuudesta, tulevaisuudesta ja jäsenkadon tyrehdyttämisestä. Mikäli ay-liike estää eläkeputken tukkimisen, niin uskottavuus palautuu ja järjestäytymisaste kääntyy takaisin nousuun, tiedottaa Peruspuurtajat tänään.

Peruspuurtajat ry edustaa perussuomalaisia ay-aktiiveja, niin työntekijä- kuin toimihenkilöliitoista.

 

 

 

 

2 Comments

 1. Puolueeton
  1.12.2020 11:36

  ”Työttömyysturvan heikennykset lisäävät rajusti eläkeläisköyhyyttä, kertoo Peruspuurtajat”
  Kyllä päättäjät tämän tietävät. Päättävän eliitin on saatava jostain rahaa rikastuakseen. Kun talous ei kasva eikä menoja voi leikata, lisätään köyhien määrää.

  Vastaa
 2. juha.
  1.12.2020 22:29

  Seuraava hallitus taitaa jo ampua työelämän ulkopuolella omaa syyttään olevat valkoiset suomalaiset. Heissä on geneettinen vika, joka ilmenee heikko kuntoisuutena sairaidesta nimeltä työ. Taudinkuvaan kuuluu känsät kourissa, kulumia nivelissä ja luonnonvastainen pyrkimys itsensä elättämiseen rehellisellä työllä. Hälyttävin ja samalla WHO:ssa suurta huolta aiheuttavana henkisenä vajavaisuutena on vääristynyt taipumus naida emäntää luvan perästä ja omistushalusta, jossa hän ei jaa naistaan koko komppanian kanssa!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top