Perussuomalaiset kritisoivat julkisen hallinnon kokoa, ja esittävät elvytystä verokiilaa kaventamalla

Koronan aiheuttama kriisi on aiheuttanut tarpeen taloudelliseen elvytykseen siinä kuin tavallisetkin talouden stagnaatiot. Hallituksella on yhdet elvytys-lääkkeet, mutta perussuomalaisilla on aivan toiset. Persujen esittämiä nuotteja valotti tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne perinteisellä Työmiehen tuumaustunnilla.

Kansanedustaja Lulu Ranne kommentoi hallituksen valitsemaa elvytysvelan ottamista pessimistiseen sävyyn:

Tulossa on lisää velaksi paisuvaa julkista sektoria, lisää veroja ja lisää nousevia elinkustannuksia, jotka syövät kasvun edellytykset.  (Lulu Ranne, Työmiehen tuumaustunnilla 19.04. 2021)

Näinhän aina käy, kun vasemmistohallitus yrittää piristää taloutta: Rahaa jaetaan johonkin, velkaa otetaan, veroja (ja polttoaineen hintaa) kiristetään, ja kuluttajien käytössä oleva rahamäärää pienenee, vaikka terveen maatiasjärjen mukaan taloutta saadaan piristymään kulutuskysyntää lisäämällä, eikä leikkaamalla. Yhdysvalloissa, kertoi edustaja Ranne, jaetaan raha-shekkejä suoraan kotitalouksille koronan talousvaikutusten torjumiseksi. -Siis rahaa suoraan kulutuskysyntään.  Perussuomalaisten ideat ovatkin samansuuntaisia:

Lyhyellä tähtäimellä välttämättömät elvytystoimet on toteutettava työn verotusta ja verokiilaa pienentämällä. Tällä ylläpidetään ostovoimaa ja luodaan nopeasti ja varmasti niitä yksityisiä työpaikkoja, joita hallituksen massiiviset ja jättikalliit työvoimapalvelut turhaan etsivät. (Lulu Ranne, Työmiehen tuumaustunnilla 19.04. 2021)

Tämä ehdotus on täsmäase sekä kulutuskysynnän kasvattamiseen, että työllistämiseen, ja on vastakkainen hallituksen valinnoille. Ainahan on mukavampi olla (laina-)raha-hanan vartija, jakelemassa avustuksia armollisesti tarvitseville, kuin jäädä edes näkemättä näitä rahoja, jotka jäisivät persujen idean mukaisesti duunarin palkkapussiin tai yrittäjän firman tilille käymättä verottajan käsien kautta hallituksen takaisin-jaettavaksi. (-Ehkä äsken sanottu liippasee suomalaisen hybridisosialismin syvintä olemusta?)

Näinpä kuulemme opposition pääpuolueelta toiset nuotit talouden vilkastuttamiseksi: Ei estetä ihmisiä vaurastumasta, eikä kantamasta tienestejään tavaroita ja palveluja tuottaville yrityksille: Annetaan heidän pitää rahansa itse, ja käyttää niitä harkintansa mukaan.

Jos raha ei kiertäisi valtion kautta, -siinä pelissä on yksi suuri häviäjä: Ylettömiin mittasuhteisiin paisunut julkinen sektori

Vuoden 2008 laskelmien mukaan pieni Suomi oli vasta yhdeksäntenä listassa, kun arvotettiin järjestykseen EU-maita sillä kriteerillä, että kuka käyttää eniten rahaa julkiseen sektoriin, suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT:hen):

Vuodesta 2008 vuoteen 2018 Suomen menot kasvoivat ylivoimaisesti eniten EU:ssa, 4,8 prosenttiyksikköä. Samana aikana 21:ssä EU-maassa 29:stä menot laskivat suhteessa BKT:hen. Rahassa tämä Suomen nousu tarkoitti 30,3 miljardin euron vuotuista menolisäystä. (Lulu Ranne, Työmiehen tuumaustunnilla 19.04. 2021)

Mutta eikös tämä 30 miljardin lisäys julkisiin menoihin ole jotenkin hassusti samansuuruinen, kuin Suomen julkisen velan lisäys tuona aikana? Edustaja Ranne  muistutti, että tänä ajanjaksona suomalaisten nauttimat julkiset palvelut eivät oleellisesti muuttuneet entistä paremmiksi:

Muistaaksemme Suomen hyvinvointipalvelut olivat hyvällä tolalla jo vuonna 2008. Tietysti ikääntyminen on lisännyt palvelutarvetta, mutta niin on käynyt myös Tanskassa ja Ruotsissa, joissa julkisten palveluiden BKT-osuus laski samana aikana. (Lulu Ranne, Työmiehen tuumaustunnilla 19.04. 2021)

Maksamme enemmän, saamme saman tai vähemmän. Olik hyväkin diili? Suomessa käytettiin vuonna 2018 koko julkisen sektorin ylläpitämiseen 23,2% BKT:stä, mikä on kolmanneksi korkein osuus Euroopan Unionissa. Tulonsiirroissa jäämme kuitenkin EU:n ja euro-alueen keskiarvon alapuolelle, kertoi edustaja Ranne tänään.

Valtiontalouden kehysmenoista 29 % eli lähes 18 miljardia euroa menee hallinnon itsensä pyörittämiseen. Yleisiin julkisiin palveluihin, joihin kuuluu mm. ulkomaanapu, Suomi käytti EU:n toiseksi eniten rahaa, 8 % BKT:sta (edellä Kreikka ja Unkari 8,3 %). Vuoteen 2008 verrattuna kertyi 5,1 miljardia euroa vuotuista menolisäystä. (Lulu Ranne, Työmiehen tuumaustunnilla 19.04. 2021)

Puheenvuorossaan tuumaustunnilla Ranne muistutti, että kritiikki kohdistuu julkisen hallinnon palveluja-tuottamattomaan osaan, hallinnoimiseen, -ei palveluja tuottavaan osaan. Emmehän ole toisaalta nähneetkään kulujen kasvua vastaavaa lisäystä niissä julkisissa palveluissa, joita käytämme ja tarvitsemme. -Siispä ”läski” on ilmaantunut konttorin puolelle, -ja vain sinne.

Suomalainen keskustelu verotuksesta ja julkisesta sektorista on perinteisesti pitäytynyt oikeisto-vasemmisto -varjonyrkkeilyyn:

 • Vasuri haluaa palveluja ja tulonsiirtoja,
 • oikeistolainen huutaa verojenkorotuksista.

Sitten molemmat huutavat yhtä aikaa, mutta kumpikaan ei kysy, menevätkö verot palveluihin ja tarpeellisiin tulonsiirtoihin, vaiko johonkin muuhun. Edellä Lulu Ranne (perussuomalaiset) kertoi, että julkinen hallinto ja paperinpyörittäminen maksavat nekin, ja suuri osa kustannusten kasvusta on juuri siellä, ja sieltä voidaan ottaa sekä verojen kohtuullistamiseen, että hyvinvointipalveluiden rahoituksen turvaamiseen. Tämä toteamus on se tämän päivän uutuus ja poliittisen hiljaisuuden murtaminen. Edustaja Ranne jatkaa:

Edellisen valossa Suomella onkin erinomaiset mahdollisuudet suorittaa julkisen talouden palvelutuotannossa useiden miljardien tuottavuusloikka, jolla sekä katetaan kestävyysvaje muutamassa vuodessa, että turvataan keskeisten hyvinvointipalveluiden rahoitus.

Nyt se on sanottu. Valtion ollessa jo valmiiksi kriittisesti velkaantunut, ja suhdanteiden ollessa epävarmoja nyt ja tulevaisuudessa, meidän täytynee ottaa käyttöön edustaja Ranteen osoittama rahoitusreservi, julkisen hallinnon virkapöhöön ja juuri nyt suomalaisia puhuttavaan ja kiukustuttavaan ”über-vilunkiin” tuhlautuva verokertymä. Hyvinvoinnin ja saavuttamamme palvelutason pelastamiseksi tämä on ainoa vaihtoehto.

Työmiehen tuumaustunnilla tänään hyvin mielenkiintoiset aiheet (SUORA 12:00)

Valtionvelka muodostuu budjetin hyödyttömästä löysästä rahasta?

5 Comments

 1. Mutta kun jengi ei tajuu
  19.4.2021 17:31

  Helsingin uutisissa oli viime viikolla, että Helsingin kaupungin työntekijämäärä kasvoi 1700:lla hengellä viime vuoden aikana!!!! Ajatelkaa 1700 lisää!!!!!!

  Tää saadanan vasemmisto ja ylisuuri julkinen hallinto ajaa tän maan todella koviin ongelmiin tällä vuosikymmenellä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.4.2021 17:34

   Saitteko stadilaiset kuin paljon lisää julkisia palveluja??

   Vastaa
 2. Obelix
  19.4.2021 18:56

  ”Ranteen osoittama rahoitusreservi, julkisen hallinnon virkapöhöön ja juuriu nyt suomalaisia puhuttavaan ja kiukustuttavaan ”über-vilunkiin” tuhlautuva verokertymä.”
  Niin, ja lausuipa Lulu Ranne myös, että poliitikkojen puheissa vilahtelevaan työvoimapulaan löytyy ratkaisu _juuri_ tuolta Uber-Vilunki hallintopöhö-osastosta….ja vieläpä täysimääräisesti!
  Voi hyvä tavaton sentään miten kansalaisrohkea poliitikko meillä onkaan Lulu Ranteessa – BRAVO!

  Vastaa
 3. Orang Utang
  20.4.2021 17:59

  Pauli Vahtera valaisee erinomaisesti tätä aihetta, kuinka valtion ja kunnan talous on paisunut aivan järjettömiin mittoihin. Eipä ihme, että Valtiontalouden Tarkastusviraston rooli on muuttunut tarkastajasta peittelijäksi ja salaajaksi.
  – Valtiontalouden tarkastusvirastossa VTV:ssa on valtionkin mittapuitteissa hulppeat palkat

  Vastaa
 4. juha II
  20.4.2021 22:03

  Suomessa on ainakin viisinkertainen byrokratia rattaisto maan väestömäärään suhteutettuna, mutta kummakos tuo kun kommunismi on ollut naapurina ja omassa keskuudessamme. Emmekä voi unohtaa Ruotsiakaan, jota Suomi apinoi aivan kaikessa ja laittaa vielä paremmaksikin. Hulluinta on ollut aina se, että vaikka Ruotsissakin on todettu jonkin ”uudistuksen” olleen ”susi”. Silti tääll,ä on tehty se sama virheeksi todettu asia, jota täällä ei korjata, vaikka sanotaankin sen olleen huono ja tomimaton ”uudistus”!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top