Perussuomalaisten AY-siipi: Yleissitovuudesta luopuminen vahingollista pienipalkkaisille

Vaatimus työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta näkyy olevan jäämässä Keskustan viimeiseksi viikunanlehdeksi maaseutua tyhjentävässä hallituksessa.  Vasemmisto-hallituspuolueiden käydessä omaa jaakopinpainiaan kuulimme eilen opposition suunnasta, Perussuomalaisten AY-siiveltä, yleissitovuutta puolustavan avauksen.

Ammattiyhdistysliikkeessä työehtosopimusten yleissitovuus on ollut sekä sitkeän puolustuksen että hurjan vastustuksen aihe koko olemassaolonsa ajan, joten ymmärrämme että Vasemmisto ja demarit eivät sitä kevyin mielin uhraa, edes hallituksen pitämiseksi linjassa, -tai heiltä ei sitä ihan heti odottaisi, mutta kuinka käy?

Peruspuurtajat, perussuomalaisten AY-aktiivit, aloittavat kannanottonsa hyvin perinteisillä sanoilla:

Ensin metsäpatruunat päättivät lopettaa valtakunnallisten työehtosopimusten teon ja siirtyä yrityskohtaiseen sopimiseen. Kun ammattiliitot seurasivat työnantajien toimia vain katseella, niin teknologiateollisuus rohkaistui lähtemään samalle kivikkoiselle tielle. Nyt on viimeinen hetki ay-liikkeen ryhdistäytymiseen puolustamaan omien jäsentensä sopimusturvaa tarvittaessa, vaikka yleislakolla. (Peruspuurtajat, tiedote 30.03. 2021)

Maailma on muuttunut niistä päivistä, kun suhtautuminen ammatilliseen järjestäytymiseen ja edunvalvontaan noudatti parlamentaarista istumajärjestystä. Peruspuurtajilla on argumentteja yleissitovuuden säilyttämisen puolesta: Heikosti järjestäytyneillä aloilla, naisvaltasilla työpaikoilla ja matalapalkka-aloilla yleissitovien työehtosopimusten mukaisista palkoista on ollut todellista hyötyä, ja lukemattomista rankoista -ja työntekijäpuolellekin riskaabeleista- työriidoista on vältytty kun TES on sovittu työnantaja- ja työntekijäliittojen kesken yleissitovasti.

Työehtosopimusjärjestelmä ja yleissitovuus ovat elintärkeitä oikeudenmukaisten työmarkkinoiden kannalta. Niiden romuttaminen iskisi kaikkein kipeiten jo valmiiksi pienipalkkaisimpien työntekijöiden nilkkaan. Monet näistä aloista ovat naisvaltaisia. On todella surullista seurata, kuinka Marinin demarit yhtäällä vaativat tasa-arvoa, naisten aseman parantamista ja palkkaerojen pienentämistä, mutta sitten toisaalla ovat hipihiljaa kun näiden kimppuun käydään ennenkuulumattomalla tavalla työnantajien toimesta. (Peruspuurtajat, tiedote 30.03. 2021)

Peruspuurtajat kohdistavat kritiikin pääministeri Sanna Mariniin nimeltä mainiten. 1900-luvun poliittiset melskeet muistavat saattavat pyöritellä silmiään hämmästyksestä, kun oikeisto-oppositiosta arvostellaan demareita, vieläpä sosialidemokratian kruununjalokiven, ammattiyhdistysliikkeen, heittämisestä bussin alle hajoavan ja natisevan hallitusyhteistyön pelastamiseksi.

SAK:n taholta on kerrottu, että paikallista sopimista tehdään jo useilla työpaikoilla, siitä huolimatta että valtakunnallisten työehtosopimusten yleissitovuus on yhä edelleen voimassa. Jotenkin tämän yleissitovuuden vastustaminen vaikuttaa huonolta teatterilta, jota esitetään hallituspuolueen porvarillisten kannattajien ja kentän rauhoittamiseksi? Kun niin monessa asiassa kepuministerit ovat nostaneet käpälänsä pystyyn.

Peruspuurtajat muistuttavat, että työehtosopimuksiin liittyy aina myös työrauhavelvoite. Yleissitovuuden purkaminen avaisi mahdolliset työriidat yritysten tasolla, mikä voi johtaa vaikeasti hallittaviin tilanteisiin. Marinin hallituksessa pohdittu tiukempien minimipalkka-lakien vaihtoehto olisi ”aivan liian jäykkä mekanismi erilaisten töiden ja työnkuvien eroavaisuuksien käsittelemiseksi reilusti ja oikeudenmukaisesti”, kirjoittavat Peruspuurtajat.

Kepu on julkisesti kertonut tekevänsä paikallisesta sopimuksen edistämistä jopa hallituskysymyksen. Kepun malli hyvin todennäköisesti romuttaisi yleissitovuuden totaalisesti. (Peruspuurtajat, tiedote 30.03. 2021)

Niinpä Perussuomalaisten työpaikkaväki kysyy, puolustaako SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin työmarkkinoiden toimivuuden tärkeintä rakennetta, työehtosopimusten yleissitovuutta, vai antaako periksi hallituskumppanilleen. 2000-luvulla elämme sellaista aikaa, että tämä kysymys on tapeellinen, ja kuulemme sen persuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top