Pesko kiistää: Turkkilaisista rauhanturvaajista Karabakhiin ei ole sovittu

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kertoi tänään medialle, että eilen solmittu aselepo Artsakhin (Nagorno-Karabakhin) alueesta käytävässä sodassa on kolmen valtion, Venäjän, Azerbaidzanin ja Armenian keskeinen sopimus. Peskov korosti erikseen, ettei Yhdysvalloilla ja Ranskalla ole roolia aselevossa. Huolimatta turkkilaisista väitteistä Turkki ei Peskovin mukaan osallistu aselevon valvontaan.

Aselepo, joka tehtiin rintamatilanteen mukaiseksi, jättää keskeisen osan Nagorno-Karabakhin (Artsakhin) alueesta azerbaidzanilaisten haltuun, jotka näin saavat hyödyn sodastaan. Tulosta on juhlittu avoimesti voittona Azerbaidzanissa , mutta Armenian presidentti Armen Sarkissian kertoo lukeneensa syntyneestä sopimuksesta vasta lehdistä, ja kiistää siis myötävaikuttaneensa siihen. Armenian pääkaupungissa Jerevanissa sopimus on aiheuttanut mielenosoituksia.

Armenian pääministeri Nikol Pashinyan allekirjoitti sopimuksen tiistaina (10.11.) klo. 01:00 yöllä.  Twiitissään hän korostaa tehnyt ratkaisun vaikeutta. Pashinyan perustelee sopimuksen allekirjoittamista kriittisellä sotilaallisella tilanteella. Armenia kuuluu osana Venäjän johtamaa monenkeskistä turvallisuusjärjestelyä, joka ei sitten taannutkaan Venäjän myötävaikutuksella v.1992 solmitun aseleposopimuksen määrittelemää linjaa.

Armenia on uudelleenitsenäistymisensä jälkeen, Neuvostoliiton hajottua, nojannut turvallisuuspoliittisesti Venäjään, jolla on monenkeskinen turvallisuusjärjestely entisille neuvostotasavalloille. Venäjä sovitteli Azerbaidzanin ja Armenian 90-luvulla käymän sodan, ja jäi sodan päättäneen rajajärjestelyn takaajaksi. Armenialaisten asuttama Nagorno-Karabaknin l. Artsakhin erillisalue jäi sopimuksessa paikallisten asukkaiden kontrolloimaksi itsehallintoalueeksi. Nyt Venäjä aktivoitui vaatimaan Azerbaidzania lopettamaan sotilaallisen hyökkäyksensä vasta aluevaltausten jälkeen, Armenialle ja Arstsakhille epäedullisessa tilanteessa. Venäjän uskottavuus turvatakuiden antajana joutuu tämän tapauksen jälkeen uudelleenarvioitavaksi.

Azerbaidzan juhlii aselepoa voittonaan, mutta Armeniassa suuttuneet jerevanilaiset tunkeutuivat pian sopimuksen tultua julki mm. parlamenttirakennukseen, joka oli yö-aikaan tyhjänä. Azerien valtaaman alueen armenialaiset asukkaat ovat laajalti yrittäneet paeta azereita ja Turkin toimittamia syyrialaisia paramilitaareja.

Venäjän rauhanturvaajia on tuotu Armeniaan usealla Il-76 -lennolla. Armeniassa on pysyvästi Venäjän lentotukikohta.

9 Comments

 1. Kainuunkonkari
  11.11.2020 20:10

  Armenian Washington mielinen johto huomasi, että Moskovalle ärhentely rakkikoirana ei hillinnyt NATO-Turkin valtapoliittisia pelejä. Kasvojaan pelastaakseen Washingtonin agendaa liputtanut presidentti ei luonnollisestikaan tiedä mitä sovittiin, kun ”kaverin koirat purivat”. Moskova puolestaan pääsi muistuttamaan ”suunsoiton vaaroista” tulkitsemalla puolustussopimuksen koskevan vain varsinaista Armenian valtion aluetta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.11.2020 21:32

   Armenian Venäjään luottanut johto huomasi, että Kremlissä ollaan kauppamiehiä, ja on käyty Bosborin-rannan basaarissa. Venäjän-Turkin valtapeli on koettu myös Damaskossa.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  11.11.2020 21:39

  Armenian Venäjään luottanut johto huomasi, että Kremlissä ollaan kauppamiehiä, ja on käyty Bosborin-rannan basaarissa. Venäjän-Turkin valtapeli on koettu myös Damaskossa.

  Vastaa
 3. Pah
  11.11.2020 22:04

  ”islam uhka ihmisyydelle” ? https://www.youtube.com/watch?v=pmZEi9gOYmw

  1400 vuotta kestäneistä monilla rintamilla tapahtuvista jatkuvista Jihad hyökkäilyistä ja koko ajan pahenevasta henkeen ja terveyteen kohdistuvasta jihad ullatusuhkasta huolimatta länsimaat ja Venäjä koittavat aina vaan pelata muslimien invaasion alla jonkun sortin sopuisaa tasapeliä.

  Sopuisaa tasapeliä haetaan vaikka ruumis- ja irtopääkasat senkun jatkuvasti kasvaa.. https://thereligionofpeace.com/

  Vastaa
 4. Orang Utang
  12.11.2020 00:28

  Täytyy ihailla Putinin hallinnon tehokkuutta. Joukot olivat paikalla välittömästi, kun sopimus oli tehty.
  – Täällä EU:ssa vasta alettaisiin suunnitella joukkojen kokoonpanoa.
  – Ikään kuin tällaisten projektien tarkoituksena olisi pelkästään tarjota poliitikoille mahdollisimman monta esiintymistä TV-uutisissa.

  Erityisesti mainittava huippusuoritus oli Krimin sillan rakentaminen: kireä aikataulu ja silta valmistui puoli vuotta etuajassa!
  – Täällä EU:ssa olisi vasta menossa toinen valituskierros ja valtioiden väliset iltalypsyt hankkeen vaatimista virkamiespaikoista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.11.2020 00:48

   Kaikki 200 miestä tulivat paikalle, joo. Tällä joukolla ei ole voimaa estää selkkauksia, jos joku niitä haluaa?

   Vastaa
 5. Orang Utang
  12.11.2020 01:17

  Donbass Insider viittaa yhtenä sopuun johtaneena seikkana venäläisen helikopterin alas ampumisen.
  Armenia so as not to lose everything, and Azerbaijan to make up for the Russian helicopter shot down

  Siitä tulee mieleen Turkin alas ampuma hävittäjä Syyrian sodan alkuaikoina.
  – Sitäkin taidettiin käyttää neuvottelussa maksuna sopuun pääsemisestä.
  – Jos hävittäjä tai helikopteri sodassa menetetäänkin, se vain kuuluu sodan olemukseen. Kostaminen aiheuttaa vain enemmän uhreja molemmin puolin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.11.2020 07:40

   Siellä mitään sopua ole. Erdo oli asettanut tavoitteen, jonka jälkeen voidaan vähän löysäillä, joksikin aikaa. Putte on saattanut olla mukana juonessa. Ettei Armeniaa ole pystytty/haluttu suojella, se on Venäjälle uskottavuustappio. Jo Venäjän keisarikunta tuli Kaukasukselle, esiintyen kristinuskon suojelijana. Putte katkaisi vanhan tradition.

   Vastaa
 6. juha.
  12.11.2020 19:02

  Kuinka kummassa pirulla olisi asiaa kirkkoon?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top