Petteri Orpo eduskunnalle: Suomi teki kaiken mikä oli mahdollista lakien ja kv-sopimusten puitteissa. Niin tekikö?

Eduskunnan pöytäkirjasta:

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, vastauspuheenvuorossaan edustaja Jutta Urpilaisen (sd) suulliseen kysymykseen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjumisesta (kyselytunnilla 17.01.):

Arvoisa herra puhemies! Tapahtumat, jotka Oulussa ovat käyneet, ovat järkyttäviä, täysin tuomittavia. Ei yhdenkään naisen eikä tytön pidä joutua tällaisten järkyttävien seksirikosten uhriksi.
On erittäin hyvä asia, että tässä asiassa on käyty hallitus—oppositio-rajat ylittävää keskustelua. Arvostan, ja arvostamme, sitä suuresti. Se, että löytyi yhteistä tahtoa eduskunnasta siihen, että hallituksen eduskunnalle jo antamat kolme esitystä, joilla näihin ilmiöihin puututaan, saavat kaikkien eduskuntaryhmien tuen niiden nopeaan läpivientiin, on äärettömän hyvä asia. Lisäksi meillä on täällä sisällä myöskin kaksi muuta tärkeää lakiesitystä, joille toivoisin myöskin löytyvän laajaa tukea tästä salista.
Haluaisin sanoa myöskin sen, että kuva siitä, että mitään ei olisi tätä ennen tehty, on väärä. Hallitus on määrätietoisesti, päättäväisesti [Puhemies koputtaa] vuoden 2015 kriisin alusta lähtien toiminut, ja asiantuntijoidenkin mukaan se, mitä on tehtävissä Suomen lainsäädännön, perustuslain ja kansainvälisten sopimusten puitteissa, on kutakuinkin [Puhemies koputtaa] tehty. Mutta aina voimme tehdä enemmän, ja tämän järkyttävän asian edessä meidän pitää kääntää jokainen kivi yhdessä.

Sivuutamme kuitenkin asiaankuuluvat järkytykset, ja tarkastelemme ministerin eduskunnan edessä antamaa todistusta: Kaikki on tehty, mitä lakien ja sopimusten mukaan voi tehdä. Tästä asiasta olikin keskustelua jo v.2015.

 • Suomen länsiraja oli syksyllä 2015 ilman kattavaa rajakontrollia, kuten EU:n sisärajat ja Schengenin sopimuksen allekirjoittajamaiden väliset rajat normaalitilanteessa ovat EU-kansalaisille ja Schengen-sopimusmaiden kansalaisille ja luvallisille oleskelijoille.
 • Schengenin protokolla ei toki estä kysymästä tulijan identiteettiä, eikä liikkumisen vapaus koske muita kuin sopimusmaiden kansalaisia, tai henkilöitä joilla on Schengen-alueen oleskelulupaa osoittavat dokumentit.
 • Schengen-maissa on noudatettu käytäntöä, että raja-asemilla ei-schengen-matkustajille on oma jononsa, ja he ilmoittautuvat tarkastukseen, schengen-kansalaisten kulkiessa vapaata kaistaa. Sopimuksen mukaan allekirjoittajamaa voi palauttaa 100%:sen tarkastuksen omalla päätöksellään, jos sen tarpeelliseksi näkee, yksipuolisena ilmoituksena muille allekirjoittaja-maille. Toimenpide on tilapäinen eikä sitä tarvitse perustella.
 • Dublinin sopimus määrittelee maasta toiseen kiertävien turvapaikanhakijoiden kohtelun: Sopimuksessa sovittiin, että ns. turvapaikkashoppailun estämiseksi hakemus otetaan vastaaan ensimmäisessä Dublinin asiakirjan allekirjoittajaamaassa, johon henkilö saaapuu, -ei sen jälkeen seuraavassa oleskelukohteessa. Kun henkilön hakemus on käsitelty, -ja jos oleskeluluvan ehdot täyttyvät, häntä voidaan siirtää maastaa toiseen ns. taakanjakona, jos valtiot tai EU siitä erikseen sopivat.

Kesällä ja syksyllä 2015 Suomi otti 32 000 turvapaikanhakijaa pääosin Ruotsista ja Tornion rajan yli. Schengenin ja Dublinin sopimusten mukaan heidän vastaanottamiseensa ei ollut sopimusperustaista syytä, sikäli kun heitä ei Ruotsissa vainottu. 2015 massavaellukset usean turvallisen maan kautta mm. Suomeen eivät saaneet tukeaa em. kansainvälisistä sopimuksista, vaan olivat vastaanottajamaiden poliittisia valintoja.

Syksyn 2015 tulijoiden käännyttäminen suoraaan rajalta takaisin Ruotsiin ei olisi rikkonut mitään lakia tai Suomea sitovaa sopimusta. Päätös oli yksinomaan Suomen silloisen hallituksen. Kysymys silloisten ratkaisujen mielekkyydestä on nuossut uudelleen kiinnostuksen kohteeksi syksyn 2015 tulijoiden esiintyessä rikostilastoissa ja otsikoissa.

7 Comments

 1. Nestori Lundahl
  17.1.2019 19:16

  Kyllähän se on paksua valetta että maahantunkeutujien rikollisuuden estämiseksi olisi kaikki mahdollinen tehty.
  Ja mitä kivien kääntämiseen tulee, niin ainoat kivet mitkä hallituksen toimesta on käännetty on ne arvokkaimmat ja nekin on kääntänyt ulkomaiset kaivosyhtiöt.

  Vastaa
  1. Mika
   17.1.2019 20:14

   Hahhaha, juuri näin 😀

   Vastaa
 2. Nimetön
  18.1.2019 14:10

  Minä uskon joulupukkiin, mustanaamioon mutten suomalian tiedotusvälineiSiin…..

  Vastaa
 3. Jihad Zipilä
  20.1.2019 02:22

  Kyllä kaikki mahdollinen ja jopa mahdoton tehtiin sopimuksien puitteissa ja ulkopuolella…. jotta saataisiin pidettyä rajat auki ja maksimimäärä raiskaavia, murhaavia ja ryöstäviä matu-ukkoja maahan ja sen jälkeen pidettyä heidät massa vapaina.

  Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  21.1.2019 14:28

  Politiikan konkarin kommentti Orpon esiintymisistä: https://twitter.com/OsmoSoininvaara/status/1087084381951442954

  Vastaa
 5. Janis Petke
  22.1.2019 19:23

  Ehkä Suomi, mutta ei hallitusei eduskunta, eivät virkamiehet, ei poliisi, ei armeija emmekä me munalliset, koska meiltä on viety aseet ja….

  Vastaa
 6. Pepe
  13.2.2019 18:26

  Ruotsi ja Tanska ottivat rajatarkastukset käyttöön, mutta en ole kuullut, että olisivat rikkoneent kv. lakeja ja saaneet siitä seuraamuksia. Onko Suomi allekirjoittanut jotain muita itselleen haitallisia sopumuksia vai mistä tässä on kyse?

  Onko Suomen hallitus nuhdellut Ruotsia ja Tanskaa?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top