Pia Kauma: Eturauhassyövän kohdennettu seulonta on aloitettava

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Kauma on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen liittyen miesten eturauhassyövän strukturoituun seulontaan ja seulontojen pilotointiin.

Todettuja eturauhassyöpätapauksia on tällä hetkellä noin 5000 vuodessa, ja eturauhassyöpään kuolee vuosittain noin 900 miestä. Syöpätapaukset ovat yleistyneet runsaasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja on arvioitu, että vuoteen 2025 mennessä eturauhassyöpään sairastuneita olisi jo noin 7000 vuodessa.

Sairastuneet ovat yhä nuorempia, ja väestö ikääntyy

”Tämän mittaluokan kansantautiin tulee puuttua. Sairastuneet ovat yhä nuorempia ja syöpä tulee lisääntymään entisestään väestön ikääntyessä. En ymmärrä, miksi hallitus jahkailee, tai pikemminkin kääntää selkänsä koko asialle.”, sanoo Pia Kauma tiedotteessaan.

Eturauhassyövän seulonnan lisäämisellä Suomen kansalliseen seulontaohjelmaan on laaja tuki eduskunnassa. Viime vuoden marraskuussa tehdyn lakialoitteen allekirjoitti 141 kansanedustajaa kahdesta sadasta.

”Eturauhassyövän seulonnoista käytiin laaja keskustelu tuolloisen lakialoitteen pohjalta ja ministeri Kiuru sanoi edistävänsä aloitetta, mutta tiettävästi mitään ei ole tehty”, toteaa Kauma.

Eturauhassyövän seulontojen aloittamista on osa asiantuntijoista myös vastustanut, koska on katsottu, että nykyiset seulontamenetelmät eivät erottele tarpeeksi hyvin vaarattomampia ja suuremman riskin syöpiä, jolloin joissain tapauksissa päädytään ylidiagnostiikkaan ja turhaan hoitoon.

”Seulontoihin osallistuminen on kuitenkin aina vapaaehtoista, eikä nykyisin pelkän PSA-testin perusteella aloiteta hoitoa, vaan vasta tarkempien tutkimusten jälkeen. Kohdentamalla seulonnat tai testaukset yli 50-vuotiaille ja henkilöille, joiden suvussa on eturauhassyöpää, saadaan parempi tarkkuus seulonnoille. Miehille, joilla PSA-arvo on koholla, tehdään PSA-testiä tarkempi verikoe, joka kertoo luotettavammin onko kyse syövästä, minkä jälkeen tehdään tarvittaessa magneettikuvaus. Näin hoitotoimenpiteet voidaan kohdentaa tarkasti. Toisin sanoen strukturoimalla seulonta, päästään parempaan lopputulokseen kuin pelkällä PSA-kokeella.”, kertoo Kauma.

Kauman mukaan on aina otettava huomioon myös kustannukset joita koituu silloin kun seulontaa ei tehdä.

”Se, että ei seulota tarkoittaa useissa tapauksissa hoidon aloittamista vasta myöhemmässä vaiheessa, jolloin tauti on saattanut jo ehtiä levitä. Hoidon kustannukset ovat moninkertaiset levinneessä syövässä ja ennuste merkittävästi heikompi. Varhaisella diagnostiikalla voidaan alentaa taudin kohdennettuja kustannuksia pitkällä aikavälillä sekä lisätä potilaiden elämänlaatua ja elinvuosia. Kokonaisuutta arvioitaessa on huomioitava myös seulontojen inhimillinen hinta eli se, että jokainen pelastettu potilas on arvokas. ”, toteaa Kauma.

Kauma muistuttaa, että asiaan liittyvä tutkimustieto lisääntyy koko ajan.

”Olisi hyvä hyödyntää muista maista saatua tietoa. Esimerkiksi Ruotsissa on meneillään pilotointi, jossa kolmella eri mallilla haetaan toimivinta käytäntöä eturauhassyövän testaamiseksi. Meillä on myös täällä Suomessa meneillään tutkimus, jossa kehitetään kolmiportaista seulontamenetelmää ylidiagnostiikan vähentämiseksi. Näistä saatavaa tietoa täytyy hyödyntää seulontojen aloittamiseksi. Siksi myös tutkimukseen kohdennetun rahoituksen on oltava riittävää”, päättää Kauma.

Kokoomuksen kansanedustajista kysymyksen ovat allekirjoittaneet Kari Tolvanen, Mia Laiho, Pihla Keto-Huovinen sekä Kalle Jokinen.

5 Comments

 1. Tarkaan laskelmoitu
  16.8.2021 20:24

  Niimpä niin ja joopa joo. Ihan kun juo Karin Havupuu-uutejuomaa, vehnäorasta ja käyttää vlkosipulia niin välttyy suuremmalta riskiltä. Ja sitten säännölliset siemensyöksyt, niin ei tarvitse pelätä.

  Mutta yksi asia on mitä ihmiset eivät ymmärrä: Eturauhasesta ei KOSKAAN saa ottaa koepalaa peräreiän kautta !!

  Poikkeuksetta lääkärit haluavat ottaa naulanäytteen peräreiän kautta jolloin eturauhaseen pääsee vihamielinen bakteerikanta. Ja poikkeuksetta kaikki joilla on otettu neulanäyte peräreiänkautta, saavat eturauhassyövän.

  Näytettä ei koskaan saa ottaa peräreiän kautta !!!

  Vastaa
  1. Ismo Kähkönen
   16.8.2021 22:45

   Itselle tulee mieleen, että en antaisi ulkoministerin koskea peräreikääni. Tämä olkoon samalla kannanotto osaltani homoliitoille.

   Mielensä saa mielipiteestäni pahoittaa, jos tahtoo. Tämä on henkilökohtainen kannanottoni, eikä siis edusta Extran kantaa aiheen tiimoilta.

   Palautteet osoitteeseen: ismo.kahkonen@extrauutiset.com

   Vastaa
 2. juha II
  16.8.2021 23:03

  Suomessa yksisilmäinen akkavalta on jo vuosikymmeniä pitänyt yllä hysteriaa ainoastaan ja vain naisten rintasyövästä (aivan oikein…. mutta…) ja samalla on aivan kuin tarkoituksellisesti vaiettu kuoliaaksi miesten eturauhassyöpä. Nyt kun kato alkaa käymään nuorissa miehissäkin on edes joillekin naisille tullut hätä, sillä, jos nuoret ”kyvykkäät” miehet kuolla kupsahtavat. Tietää se sänkykamarissa pelkkiä ”duracell pupuja”!

  Toki geelitukat ovat aivan uskomattoman kykeneviä hoitamaan elämässään sen ainoan todellisen velvollisuutensa. Ja loppu onkin pelkkää sääliä ja surkua olla geelitukka!

  SPR on suhtautunut täysin stoalaisesti siihen, että raskaana olleen naisen veri on tappava ase annettaessa miehelle!

  Vastaa
 3. Taika-Kerttu Sädetähti Untupilvinen
  17.8.2021 08:11

  Entä naisten eturauhassyöpäseulonta!!!! Nykyään naisillakin on eturauhanen!!! Tämä on MISOGYNIAA, TRANSFOBIAA ja VIHAPUHETTA!!!!!!!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.8.2021 10:30

   Olen varmaan jotenkin jälkeenjäänyt ja vanhanaikainen, kun ei ole kuukautisia?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top