Viimeisen viikon myllerrykset ja vahvat pörssi ailahtelut Amerikassa tiettyjen firmojen kohdalla on saanut paljon julkisuutta. Tämä osittain siksi, että se on luonut voittajia ja häviäjiä, mutta myös siitä syystä, että kyseenalaistetaan tilanteen aitoutta ja sitä onko tämä millään tavalla ja tasolla yhteydessä ailahtelun kohteeksi joutuneiden yritysten toimintaan tai tulokseen. Vai onko tämä puhtaasti ja kylmästi heikolla pohjalla olevien pörssiyritysten hyödyntämistä raha sampona.
Piensijoittajien kapina
Puhutaan Robin Hood yrityksestä jenkeissä ja siitä miten Wall Street Bets -keskusteluryhmä ja muut samankaltaiset foorumit vaikuttavat osakkeiden kysyntään ja vaihtoon. Puhutaan myös siitä, onko tämä markkinoiden terrorisointia ja manipulointia, joka on laissa tuomittavissa. On totta, että sijoitusmaailma voi olla epävakaa ja on sitä ilman muuta ollut viime vuodet, erityisesti siellä missä on paljon ilmaa, ilmaa jota voi esimerkiksi kutsua pörssiyhtiöiden näennäis arvoksi tai epä luonnolliseksi suosioksi, jota ei suoranaisesti voi yhdistää itse toimintaan ja yritysten runkoon.
Kun yrityksessä on paljon näennäis arvoa se on kasvava kupla ja sitä kuplaa kasvattaa tietenkin ilma. Ilma taas merkitsee sitä, että yrityksen ailahtelu alttius on suuri, miksi? Kun ihmiset investoivat brändiin, arvoihin ja trendeihin sen sijaan, että investoivat esimerkiksi tuotantolinjan ja myynnin kautta tuotetun konkreettisen kasvun luomaan lupaukseen niin riittää, että asiantuntija tai asiantuntijakaarti vakuuttavat sijoittajat ja sitä kautta mainpuloivat kysyntään. Koska ihmiset seuraavat toisiaan kuin lampaat voidaan luoda tekaistu ilmiö, joka toimi kuin vyöryvä lumipallo. Kysyntä kasvaa valtavasti, osake arvo nousee pilviin hetkessä kunnes se lopulta romahtaa kun kupla puhkeaa.
Kuplat ovat eettinen ongelma
Sijoittaminen on uhkapeliä ja siinä on aina voittajia ja häviäjiä kuten vaikka pokerissa. Eettisyys on kuitenkin erittäin häilyvä käsite myös sijoitusmarkkinoilla, koska kun yrityksiä voidaan hyväksikäyttää luomalla illuusioita rahan avulla, jäljelle ei oikeastaan jää kuin häviäjiä, koska yhteiskunta häviää. Yritykset kärsivät valtavia tappioita ja joutuvat etsimään varat sijoittajilta, joilla tasapainottaa kuplan puhkeaminen, yksittäiset innokkaat piensijoittajat tekevät tappioita paremman huomisen uskossa kun heillä dollarit pyörivät silmissä ja into ottaa vallan järjen yli. Lisäksi nämä tilanteet tuottavat myös yleistä epävarmuutta ja juuri siksi on hyvä kysyä itseltään, että onko koko tämä touhu miten tervettä. Siis se, että meillä on sijoitus järjestelmä, jonka työksi on muodostunut näennäis arvon tuottaminen.
Itse sijoitusmaailma konseptina luotiin kasvun mahdollistajaksi, pörssiyhtiöt pystyivät nopeuttamaan varojen keruuta osakkeita vastaan ja tämä ajatus sinänsä on ihan hyvä. Kasvun kiihdyttämisessä olikin oleellinen ongelma, kun pelikentälle saapuivat uhkapelurit, jotka pyrkivät tekemään tuottoa ailahteluiden analysoimisen ja osakkeiden ostamisen ja vaihtamisen kautta. Peli olikin yhtäkkiä pelattu ja koko sijaisjärjestelmän identiteetti muuttui hetkessä rakentavasta ratkaisusta uhkapelurien mekaksi. Suosta nousi esille hirviöitä kuten Wall Street, joita voidaan kiittää siitä, että meillä on yrityksiä kuten esimerkiksi Facebook. Valtavia yrityksiä, joiden arvo pohjautuu pitkälti juuri siihen olemattomaan näennäis arvoon. Se valta minkä tällekin yritykselle kansalaiset ovat antaneet sijoittamalla siihen on niin valtava, että se pystyy jopa peukaloimaan sananvapauden merkitystä, aivan hirvittävä ajatus ihan itsessään.
Sijoitusmarkkinoiden kupla-yritykset ovat sanoin kuvainnollisesti pahanhajuisia ’pieruja’
Näitä kupla-yrityksiä, jotka pohjautuvat näennäis arvoon voisi selkeyden vuoksi kutsua ‘pieruiksi’, englanniksi ’farts’, mikä siis määritelmänä kuvastaa ilmaa, joka kasaantuu kunnes paine on niin kova, että se purkautuu ja saastuttaa ympäristön. Harva sijoittaja ymmärtää, että sijoittaminen (vaikka sitä pidetään puhtaana pelinä ja hyvänä tapana vaurastua) itse asiassa suurimmilta osin tuottaa vain sitä ei haluttua pahanhajuista ilmaa maailmaan, illuusiota siitä, että asiolla olisi jokin näennäis arvoa johon kannattaisi sijoittaa. Maailman eliittiä siis juuri ruokkivat ihmiset itse, he ojentavat rahansa avokätisesti suuryrityksille useimmiten tietämättään siitä mitään. Kannattaako siis tukea sellaista asiaa, jolla on valta tuottaa näennäis arvoa asioille, se ei ole edistyksellistä eikä siitä voi olla erityisen ylpeä varsinkin kun maailmaa pikkuhiljaa paljastaa todelliset rumat kasvonsa suuressakin mittakaavassa.
Moni toivoo muutosta ja parempia aikoja, mutta jos itse tukee esimerkiksi sijoitus järjestelmää niin on turha itkeä siitä miten ja miksi asiat ovat kuten ovat. Jokaisella ihmisellä ja hänen teoilla on merkitys ja kun asioita syvemmin tutkailee niin voi aina löytää lähteen tai tässä tapauksessa määränpään sijoitetulle rahalle. Kannattaa painaa mieleen, että uhkapeli on aina uhkapeliä, puki sitten kuka tahansa miten hienot vaatteet asialle ja juuri siksi onkin hyvä kysyä itseltään, että kuka se oikein on joka haluaa, että tätä uhkapeliä harrastetaan.
Entä syvyysulottuvuus, onko tässä muutakin taustalla
Keskustelu tosiaan käy myös virkeänä siitä, että onko tässä kyseessä ilmiö, jonka kautta pyritään iskemään eliitin luomaan ja rakastamaan sijoitus koneistoon, jotta siihen saataisiin luotua entistä enemmän epävakautta. On siinä perää koska kaikilla asiolla tuuppaa olla alku ja loppu. Kun ihmiset lopulta heräävät horroksestaan tai ovat riittävän närkästyneitä siitä mitä ympärillä tapahtuu muutos on väistämätön asia. Voimavarat onkin siksi hyvä kohdistaa sinne missä mätänemistä on havaittavissa ja sehän auttamatta on rahassa ja erityisesti siinä rahassa, joka edustaa ilmaa ja näennäis arvoa.
Ehkä tässä onkin toivoa tulevasta ja jos nämä nuoret, joita eliitti on leimannut syntipukeiksi viimeisimmistä tempauksista saisivat pörssit polvilleen ja ihan ‘piereskelemään’, ehkä se voisikin johtaa vahvaan sijoitus järjestelmän heikkenemiseen, jonka kautta itse rahan arvo ja sitä kautta eliitti heikkenisi. On liian aikaista sanoa onko tämä vain hetkellinen ilmiö vai itse hirmumyrsky, joka jättää puhdistavan arpensa maailmaan ja poistaa valtaa siltä eliitiltä, jonka ainoa työ näyttäisi olevan epätasa arvon kuilun kiihdyttäminen hinnalla millä hyvänsä oman vaurauden kasvattamiseksi…
2.2.2021 15:52
Ennen vanhaan internationaali busines -ja rahaeliitti valtasivat yrityksiä. Viimeisin suuri suomalainen ”ruumis” oli _Nokian puhelimet_ eli suomalaisen teknologian ansiokas lippulaiva. Nykyään internationaali rahaeliitti on alkanut politikoimaan….eihän Suomessa ole enää jäljellä ensimmäistäkään Nokian loiston päivien veroista yritystä jäljellä – tai mitä nyt jäljellä onkin, niin niiden tuotanto ja työvoima ovat pääosin Kiinassa.
Kysymys: Onkohan ko. rahaeliitillä seuraavaksi liipaisimella suomalaisen kansallisvaltion valtaus, vihervasemmiston suosiollisella myötävaikutuksella, eli liikkumisen ja muiden elinkustannusten kalleuttamisen avulla – ja sitten ”vallata” halvalla?
2.2.2021 18:09
Tämä shortsqueeze näytelmä viimeistään osoitti maailmalle.. siis niille jotka ajattelevat omilla aivoillaan.. kuinka korruptoitunut ja manipuloitu pankkimaailma on. Eivät he pysty enää peittelemään mädännäisyyttä vaan kuolevan systeemin löyhkä on kaikkialla aistittavissa..
Lisää monopolirahaa syydetään systeemiin ja sääntöjä muutetaan lennosta piensijoittajan pään menoksi. Nyt laittoivat välittäjät pelin poikki ja kun kauppa jatkui.. oli kurssi kymmeniä taaloja alempi. Johdannaiskauppa on niin massiivista ja sekaisin, että se tulee romuttamaan koko rahamaailman.. mutta sitä ennen kupla paisuu niin valtavaksi, että sen räjähdyksen jälkimainingit tuntuvat vielä vuosikymmenten päästä.
Syylliset tulevaan maailman lamaan löytyvät tästä torakkajoukosta.. pankkiireista. Lasku tulee veronmaksajille aikanaan. Itse en tule maksamaan senttiäkään lisää veroa vaan suojaan tuloni ja omaisuuteni näiltä vero(/e)nimijöiltä.. suosittelen muillekkin aktiivisesti etsimään veronkiertokeinoja. Tätä korruptoitunutta systeemiä en enää rahoita.