Pietarilaisen yliopiston tutkija arvioi Bitcoinin tulevaisuutta

Pietarissa toimivan Ranepa-yliopiston taloustutkija kommentoi Extrauutisille virtuaalivaluutta-bitcoinia, ja sen tulevaisuudennäkymiä.

Viime vuosina Bitcoin ollut yksi suosituimmista puheenaiheista. Muutamassa tunnissa sen arvo on voinut vaihdella useasti, nopeista nousuista aina jyrkkiin laskuihin. Aiemmin noin sentin arvoista kryptovaluuttaa ostetaan nyt tuhansilla dollareilla, ja kiinnostus sitä kohtaan on valtava. Pietarin RANEPA:n taloustieteen laitoksen apulaisprofessori, taloustieteiden kandidaatti Olesja Desjatnitšenko kertoi, miksi yleinen kiehtovuus kryptovaluuttoja kohtaan voi päättyä huonosti.

Ranepa kysyi tutkijalta: Analyytikot ennustavat bitcoinin jyrkkää pudotusta tänä vuonna, mihin ongelmiin tämä voi johtaa kansainvälisellä tasolla? Miksi keskuspankki on ehdottamassa Venäjää kieltämään kryptovaluuttojen liikkumisen, luomisen ja louhinnan?

– Kryptovaluuttojen louhinta ja liikkuminen on saavuttanut sellaisen tason, että niillä on jo merkittävä rooli globaaleilla markkinoilla. Tässä suhteessa monien maiden kansalliset pankit ovat alkaneet pitämään niitä vakavana uhkana. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että on harkittava niiden kontrolloimista, kuten esimerkiksi Venäjän federaation keskuspankki, joka nosti esiin kysymyksen kryptovaluutan käytön suorasta kiellosta maksuvälineenä kansallisen lainkäyttövallan ja rahoitusinfrastruktuurin puitteissa.

Kryptovaluutat keskuspankkien hallinnan ulkopuolella

Syitä tähän on useita. Jos luonnehdimme niitä mahdollisimman lyhyesti, näemme ytimessä kryptovaluuttojen yhtaikaisen kielteisen sekä laillisen olemassaolon ja aktiivisen käytön rinnakkaisissa vaihtoehtoisissa mekanismeissa, jotka ovat täysin Venäjän federaation keskuspankin hallinnan ulkopuolella. Niiden hylkääminen on laillista.

Muistutan, että Venäjän federaation perustuslain 75 artiklan mukaan Venäjän federaation virallinen valuutta on rupla ja vain keskuspankilla on oikeus laskea se liikkeeseen, eikä muun rahan tuominen ja liikkeeseen laskeminen Venäjän federaatiossa ole sallittua. Joten ei ole mitenkään yllättävää tai pohjimmiltaan uutta ajatuksessa, että kryptovaluuttojen liikkuminen kiellettäisiin Venäjällä.

Kryptovaluutat heikentävät kansallisten keskuspankkien monopolia

Toinen tärkeä asia on, että kryptomarkkinat nykypäivän Venäjällä ovat jo muodostuneet melko vakaiksi ja sen edustajien mahdollinen vastustus tätä kieltoa kohtaan kaikilla tasoilla tulisi olemaan erittäin suurta. Kryptovaluutat heikentävät pohjimmiltaan kansallisten keskuspankkien monopolia kattavassa säätelyssä ja rahankierron organisoinnissa,  vaikuttaen kansallisten taloudellisten toimijoiden etuihin. Ja mitä kehittyneempiä tietyt kryptovaluutat ovat, sitä aktiivisemmin niitä voidaan käyttää maksuketjuissa sekä mekanismina sijoittajien spekulatiiviseen rikastumiseen.

Kriittisten valuuttojen hallitsematon kierto voi aiheuttaa todellista vahinkoa maan taloudelle ja talouselämälle. Samaan aikaan kansalliset rahoitusjärjestelmät tulevat hyvin haavoittuviksi, eikä keskuspankilla yksinkertaisesti ole mekanismeja suojautua näitä uusia riskejä vastaan. Venäjän federaation keskuspankki uskoo tänään, että pitkällä aikavälillä globaalissa mittakaavassa kryptovaluuttojen kierto nykyisessä muodossaan tulee olemaan yhä rajoitetumpi, johtaen jopa monien kansallisten lainkäyttöalueiden suoriin kieltoihin asti.

Muistutan, että Kiinassa vuonna 2021 voimaan tullut kryptovaluuttojen louhinta- ja käyttökielto johti siihen, että viime vuonna Kazakstan sijoittui louhintamäärissä toiseksi (Yhdysvaltojen jälkeen), Venäjä kolmanneksi, johtuen Kiinan aseman muutoksesta. Kuitenkin, huolimatta tästä kiellosta, kryptovaluuttoja ei saatu kokonaan kiellettyä Kiinassa.

Vaikka kiellosta on kulunut vasta vähän aikaa, se kuitenkin osoittaa, että tätä prosessia on mahdotonta pysäyttää välittömästi. Siksi tässä tilanteessa tarvitaan sekä alustavia signaaleja keskuspankeilta markkinoiden suuntaan kuin myös louhintaa ja kiertoa koskevien lakien asteittaista täytäntöönpanoa.

Kansalliset digitaaliset valuutat tulossa

Tärkeä kryptovaluuttojen kiellon provosoiva tekijä on myös monien valtioiden ja ennen kaikkea Kiinan aktiivinen työ kansallisten digitaalisten valuuttojen lanseerauksessa. Tämä on moderni versio perinteisestä rahasta, mutta toisin kuin yksityiset kryptovaluutat, niiden kierto on alun perin rakennettu täysin läpinäkyväksi valtiolle ja ne ovat kansallisten liikkeellelaskijoiden valvonnassa.

Kansalliset sääntelyviranomaiset eivät todellakaan tarvitse kilpailijoita yksityisten valuuttojen muodossa. Ne yksinkertaisesti estävät niiden laajan leviämisen.
Keskuspankeille, jotka ovat tuoneet markkinoille oman digitaalisen valuutan, yksityisestä kryptovaluutasta tulee ”kolmas pyörä”. On erittäin todennäköistä, että kansallisten digitaalisten valuuttojen kehittämisen ja liikkeelle laskemisen myötä lojaalius yksityisiä kryptovaluuttoja kohtaan maailmassa tulee vähenemään. Mutta tämä on pitkä prosessi.

Samanaikaisesti tällaisten valuuttojen valuuttakurssien luotettavuus, vakaus ja ennustettavuus on korkeampi kuin kriittisten valuuttojen, ja mahdollisuus käyttää niitä kaikkien laillisten transaktioiden rahoittamiseen ei ole huonompi kuin yksityisillä kryptovaluutoilla tällä hetkellä. Ainoa asia, jonka he menettävät yksityisille kryptovaluutoille, on käytön anonyymius.

Ja tässä kieltojen ja rajoitusten logiikka on täysin ymmärrettävää. Keskuspankki ikään kuin kertoo meille, että laillisiin asioihin käytetään digitaalista kansallista valuuttaa, mutta anonyymiutta suosivia kryptovaluuttoja tulisi kitkeä.

Kuten mainittu, tärkein syy kryptovaluuttojen kiertoa koskevien rajoitusten ja kieltojen edistämiseen on niiden mukavuus kaikenlaisten, mukaan lukien laittomien liiketoimien ja projektien, vapaaseen rahoittamiseen. Esimerkiksi, jos aiemmin rikollisyhteisöt joutuivat rakentamaan monimutkaisia ​​järjestelmiä hankaloittamaan rahavirtojen jäljittämistä niin nyt kryptovaluutat luovat heille ihanteelliset olosuhteet, jotka eivät vaadi kaikkia näitä temppuja.

Rehellisyyden nimissä on huomautettava, että samat olosuhteet luodaan myös tunnollisille talouden toimijoille. Liiketoimen luonne, maksun tarkoitus tai taloudellisen toimijan tulonlähde eivät salli yrityksen luotettavasti todentaa taloudellisen ja taloudellisen toiminnan laillisuutta, rajoittaa sitä rahoitusmekanismin avulla tai pitää sitä vastuullisena käytettävissä olevien taloudellisten tietojen perusteella.

Rahanpesuun käytetään kryptovaluuttoja

Aseiden, huumeiden laiton myynti, terrorismin rahoitus, korruptiorikokset, omaisuuden ja minkä tahansa maan talouden vapaa vetäminen pois ja niiden vapaa liikkuvuus ympäri maailmaa ja muuntaminen todellisiksi perinteisiksi omaisuuksiksi – kaikki tämä mahdollistaa kryptovaluuttojen vapaan harjoittamisen.

Ei ole yllättävää, että joku on jo kieltänyt ne, ja ollaan käymässä julkista keskustelua tällaisten kieltojen käyttöönoton tarkoituksenmukaisuudesta. Lisäksi kasvava ESG-agenda toimii aktiivisesti kryptolouhintaa vastaan, koska tämä prosessi on erittäin energiaa kuluttava.

Maailman aktiivisen kryptovaluuttojen kysynnän kasvun tärkein myönteinen seuraus on se, että se nopeuttaa kansallisten digitaalisten valuuttojen kehitystä ja käyttöönottoa. Keskuspankit näkivät tällaisten selvitysvälineiden todellisen kysynnän ja tarjonnan joka nopeutti päätöksenteon tekemistä ja kansallisten valuuttojen nopeampaa suunnittelua.

Kryptovaluutat ”hullun kultaa”

Kysymys: Bitcoinia on kutsuttu viime vuosien talousmaniaksi. Milloin tämä rahoituskupla puhkeaa? Vai jatkuuko bitcoinin pysyvä tila: se joko laskee tai nousee?

– Bitcoinilla, toisin kuin perinteisillä valuutoilla, ei ole perustavanlaatuisia arvonmuodostuksen tekijöitä. Jotkut erittäin arvostetut kansainväliset analyytikot (JPMorgan Chasen johtaja) kutsuvat kryptovaluuttaa jopa ”hullun kullaksi”. Kuuluisan miljardööri Warren Buffetin mukaan ”kryptovaluutat antavat vain toivoa siitä, että tulevaisuudessa joku maksaa niistä enemmän kuin sinä.” On totta, että on niitä, jotka uskovat, että kryptoilla on suuri tulevaisuus ja bitcoinin kurssi voi saavuttaa 100 tuhannen dollarin tason lähitulevaisuudessa.

Avaintekijä sen korkean markkinahinnan takana on perustavanlaatuinen rajoitus mahdollisuuksiin lisätä tarjontaa sekä yleisesti ottaen (bitcoinien liikkeeseenlaskua on kehittäjä rajoittanut 21 miljoonalla, josta noin 19 miljoonaa on jo ”louhittu”) , ja lyhyellä aikavälillä, sekä niiden kysynnän spekulatiivisuus erittäin monien sijoittajien keskuudessa. Bitcoineja ei voi yksinkertaisesti ottaa ja nopeasti tulostaa, jakaa kaikille. Tästä syystä monet pitävät sitä yhtenä suojavälineenä nousevan inflaation aikana ympäri maailmaa. Ja vahvan kysynnän ylittäessä tarjontamahdollisuudet, sitä korkeampi on nykyinen kurssi.

Toisaalta samasta syystä valuuttakurssiliikkeet päinvastaiseen suuntaan ovat mahdollisia. Haluan muistuttaa, että Kiinan kryptovaluutan kiellon jälkeen Bitcoinin vaihtokurssi putosi merkittävästi. Suurin tasaisesti kasvamaan kykenevä maailmantalous on tehnyt tietoisen valinnan kansallisen digitaalisen valuutan hyväksi. Ja se tosiasia, että bitcoin tunnustettiin virallisesti kesällä 2021 lailliseksi maksuvälineeksi Yhdysvaltain dollarin rinnalla El Salvadorissa, jolla ei ole omaa valuuttaa, päinvastoin, jäi huomaamatta.

Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä en puhuisi ”ryöpsähdyksestä”. Kyllä, valuuttakurssien volatiliteetti voi kasvaa dramaattisesti. Mutta nykyään se on kasvanut myös perinteisillä rahoitusmarkkinoilla. Kyllä, ja tulevaisuudessa reaktio tiettyihin rajoituksiin tai jopa kielteisiin on melko terävää, hermostunutta. Ja tämä jatkuu, kunnes suurten valtioiden ja niiden keskuspankkien oikeudellinen asema on määritellyt kryptovaluuttojen käytön ja laillisuuden kohdemaassa.

Kryptovaluutan romahtaminen tulevaisuudessa on melko todennäköistä

Yleinen suuntaus keskeisten kryptovaluuttojen kurssin dynamiikassa näyttää olevan seuraava. Alkuvaiheessa, jossa olemme vielä, kurssi näyttää todennäköisesti nousevaa trendiä. Jokainen uusi maa, joka ottaa käyttöön merkittäviä sulkemisrajoituksia, saa aikaan volatiliteetin ja hermostuneen valuuttakurssireaktion. Kryptovaluutan romahtaminen tulevaisuudessa on melko todennäköistä. Tämä edellyttää, että joukko suuria ja taloudellisesti kehittyneitä maita ottaa suhteellisen nopeasti ja johdonmukaisesti käyttöön kaupankäyntikiellot sen kanssa, ja tällainen kieltoprosessi jatkuisi maailmassa jonkin aikaa. Tämä kääntää valuuttakurssitrendin.

Jos kryptovaluutta alkaa aktiivisesti menettää tärkeimpiä etujaan konsolidoidun liikkeen muodossa ympäri maailmaa ja transaktioiden anonymiteetin, panos-tuotosoperaatioiden, tulolähteen hallinnan, tulonmuodostuksen luonteen, valtion ”näkymättömyyden” muodossa, jne., jos sen esteettömän kierron lainkäyttöalueiden maantiede alkaa kutistua, niin kurssi voi todellakin alkaa laskea jyrkästi ja olisi asianmukaista sanoa, että rahoituskupla on puhjennut. Mutta myös täällä talouden peruslait pätevät. Liikkeessä olevien ”vuokrabitcoinien” määrä tulee olemaan suuri, ja niiden kysyntä taloudellisilta toimijoilta, jotka haluavat käyttää bitcoinia vaihtoehtoisena hyödykkeenä ja maksuvälineenä, vähenee merkittävästi.

Mutta en sanoisi, että kryptovaluutta katoaisi kokonaan kuluvan vuosikymmenen aikana. Sen kysyntä maailmantalouden harmaalla ja mustalla segmentillä on nyt vakaa ja pysyy sellaisena vielä pitkään. Mutta bitcoinin kysynnän spekulatiivinen komponentti tässä skenaariossa todennäköisesti poistuu markkinoilta, kun valuuttakurssi on laskenut monta kertaa ja vakiintunut.

RANEPA-yliopisto on useassa Venäjän kaupungissa toimiva oppilaitos, jossa valmistuu asiantuntijoita venäläisten yritysten palvelukseen, kuten myös eri hallinnonhaarojen.

1 Comment

 1. Apinaa koijataan
  26.1.2022 16:50

  Jos kerran kryptovaluutat ovat niin ihmeellisen unelmallisia niin miksi kukaan myisi kryptojansa pois ja vahtaisi niitä arvottomaan euroon?

  Bittirahalla on sama status kuin amerikan dollarilla. Kummallakaan ei ole mitään takuuta joka takaisi niiden arvoa. Onneksi sentään ruplalla on kultakanta joka takaa sen arvoa. Siksi venäläiset ovat voittajia jo nyt amerikkalaisiin nähden. Ja mitä tulee euroon, niin ei silläkään ole sen kummampaa takuuta kun kasalisten luottamus.

  Nuorena mietin että elänköhän niin pitkään että näen kommunismin sortuvan. Ja näinhän minä. Nyt olen miettinyt että ans kattoo koska kryptovaluutat romahtaa. Siihen ei mene kauaa. Ja silloin pyramidi-kupla puhkeaa ja moni menettää kiinteistönsä. On henkilötä jotka ottivat lainaa 90 000e ja sijoittivat ne krypto-pörssiin. Kuulemma kuudessa kuukaudessa niiden arvo kasvaa 300%. … No, yhteiskunta tarvitsee tällisiakin ihmisiä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top